ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πανηγυρικό το κλίμα στη Χερσώνα – Οι πρώτες κινήσεις του ουκρανικού στρατού

Ολονύχτιο γλέντι στήθηκε σε Χερσώνα και Κίεβο μετά την αποχώρηση των Ρώσων

Kathimerini.gr

Πανηγυρικό είναι το κλίμα στη Χερσώνα που πέρασε ξανά υπό Ουκρανικό έλεγχο μετά από οκτώ μήνες ρωσικής κατοχής. Οι κάτοικοι υποδέχτηκαν με ανακούφιση τους ουκρανούς στρατιώτες, ενώ στήθηκε ένα ολονύχτιο γλέντι τόσο στους δρόμους της πόλης όσο και στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Ο Σάλιβαν εκτίμησε ότι η υποχώρηση των δυνάμεων της Μόσχας θα έχει «ευρύτερες στρατηγικές επιπτώσεις», συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της ρωσικής απειλής για άλλες πόλεις

«Αισθανόμαστε ελεύθεροι, δεν είμαστε σκλάβοι, είμαστε Ουκρανοί», ακούγεται να λέει μια γυναίκα στο συνεργείο του CNN που μπήκε σήμερα Σάββατο στην πόλη μεταδίδοντας εικόνες χαράς με τους πολίτες να βρίσκονται στους δρόμους κρατώντας ουκρανικές σημαίες.

«Όλοι εδώ γιορτάζουν στην πλατεία. Οι άνθρωποι φορούν την ουκρανική σημαία, αγκαλιάζουν τους στρατιώτες, έχουν βγει για να δουν πώς είναι να έχεις ελευθερία», μεταδίδει ο αvταποκριτής του αμερικανικού δικτύου Νικ Ρόμπερτσον.

Οι δύο άμεσες προτεραιότητες των Ουκρανικών δυνάμεων

Σύμφωνα με τον στρατιωτικό αναλυτή του CNN, Σέντρικ Λέιτον, οι ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις πρέπει άμεσα να προσχωρήσουν σε δύο επιχειρήσεις. Η πρώτη θα πρέπει να είναι η εκκαθάριση του αστικού ιστού από νάρκες και η άλλη θα πρέπει να είναι η απόκρουση τυχόν επιθέσεων από ρωσικές δυνάμεις που έχουν απομείνει ανατολικά του ποταμού Ντνίπρο.

«Θα είναι μια μεγάλη αστική επιχείρηση. Πρόκειται να δείτε μια μεθοδική επιχείρηση καθαρισμού κτηρίων από πιθανές παγίδες και νάρκες.Ένα άλλο πράγμα που θα πρέπει να κάνουν οι Ουκρανοί είναι ότι θα πρέπει να προωθήσουν τα στρατεύματά τους ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν πιθανές επιθέσεις από το ρωσικό πυροβολικό που μπορεί να βρίσκεται στην ανατολική όχθη του ποταμού Ντνίπρο», σημειώνει.

Την Παρασκευή, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι αποσύρθηκε από τη δυτική όχθη του ποταμού Ντνίπρο στη στρατηγική νότια περιοχή της Χερσώνας, αφήνοντας την ομώνυμη περιφερειακή πρωτεύουσα και τις γύρω περιοχές στους Ουκρανούς.

Η υποχώρηση αποτελεί ένα σημαντικό πλήγμα για την πολεμική προσπάθεια του Πούτιν στην Ουκρανία. Η Χερσώνα ήταν η μόνη περιφερειακή πρωτεύουσα της Ουκρανίας που είχαν καταλάβει οι ρωσικές δυνάμεις από την εισβολή του Φεβρουαρίου. Η αποχώρησή τους ανατολικά κατά μήκος του Ντνίπρο παραχωρεί μεγάλες εκτάσεις γης που η Ρωσία έχει καταλάβει από τις πρώτες μέρες του πολέμου και που ο Πούτιν είχε ανακηρύξει επίσημα ως ρωσικό έδαφος μόλις πριν από πέντε εβδομάδες.

Χαιρετίζουν την ανακατάληψη της Χερσώνας οι ΗΠΑ

Η αμερικανική κυβέρνηση χαιρέτισε την – όπως όλα δείχνουν – αξιομνημόνευτη νίκη του ουκρανικού στρατού, που ανακατέλαβε την πόλη Χερσώνα αφού υποχρέωσε τους ρώσους εισβολείς σε υποχώρηση.

«Φαίνεται ότι οι Ουκρανοί μόλις κατήγαγαν μια αξιοσημείωτη νίκη: η μόνη περιφερειακή πρωτεύουσα που η Ρωσία κατέλαβε σε αυτόν τον πόλεμο βρίσκεται ξανά υπό ουκρανική σημαία, κάτι που είναι απολύτως αξιοσημείωτο», δήλωσε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν, ο οποίος συνοδεύει τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στη σύνοδο κορυφής του Συνδέσμου Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) που φιλοξενείται στην Καμπότζη.

Ο Σάλιβαν εκτίμησε ότι η υποχώρηση των δυνάμεων της Μόσχας θα έχει «ευρύτερες στρατηγικές επιπτώσεις», συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της ρωσικής απειλής για άλλες πόλεις στη νότια Ουκρανία, όπως η Οδησσός.

«Είναι μια σπουδαία στιγμή και οφείλεται στην απίστευτη επιμονή και ικανότητα των Ουκρανών, που έχουν την ενωμένη και αδιάκοπη υποστήριξη των ΗΠΑ και των συμμάχων μας», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς σχετικά με αναφορές ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει αρχίσει να πιέζει τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να διαπραγματευτεί με τη Μόσχα, ο Σάλιβαν είπε ότι η Ρωσία και όχι η Ουκρανία είναι αυτή που πρέπει να αποφασίσει αν θα προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Η Ρωσία, σημείωσε, εξακολουθεί να έχει «αλλόκοτες αξιώσεις» αναφορικά με τις εξαγγελθείσες (από τη Μόσχα) προσαρτήσεις ουκρανικών εδαφών, παρόλο που οι δυνάμεις της υποχωρούν λόγω της αντεπίθεσης του Κιέβου.

«Η Ουκρανία είναι με την ειρήνη σε αυτήν τη σύγκρουση και η Ρωσία με τον πόλεμο. Η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία. Εάν η Ρωσία επέλεγε να σταματήσει τις εχθροπραξίες στην Ουκρανία και να αποχωρήσει, θα ήταν το τέλος αυτού του πολέμου. Εάν η Ουκρανία επέλεγε να σταματήσει να πολεμά και να παραδοθεί, θα ήταν το τέλος της Ουκρανίας», ανέφερε.

«Υπό αυτό το πρίσμα, η θέση μας παραμένει αμετάβλητη και ουσιαστικά (η κυβέρνηση των ΗΠΑ) βρίσκεται σε στενή διαβούλευση και στο πλευρό του προέδρου Ζελένσκι», είπε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν.

Με πληροφορίες από CNN, Φωτογραφίες REUTERS

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση