ΚΥΠΕ
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος σε σχέση με την παγοθύελλα που πλήττει τις ΗΠΑ είναι το τι θα επακολουθήσει, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής του Τμήματος Μετεωρολογίας Δρ. Κλεάνθης Νικολαΐδης.
"Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που υπάρχει πέραν του να παραμείνει αυτή η κατάσταση για ακόμη μερικές μέρες είναι το τι θα επακολουθήσει, καθώς εάν επακολουθήσουν νοτιάδες με θερμότερες αέριες μάζες τότε το πρόβλημα θα ονομάζεται τήξη του χιονιού, λιώσιμο του χιονιού δηλαδή, και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πλημμυρικά φαινόμενα", είπε απαντώντας σε ερωτήσεις του ΚΥΠΕ.
Η σφοδρή χιονοθύελλα που πλήττει εδώ και μέρες τις ΗΠΑ και έχει στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους απέχει πολύ ακόμη από το τέλος της, προειδοποίησαν σήμερα οι αμερικανικές αρχές. Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι θα πέσουν άλλα 30 εκατοστά χιόνι και το φαινόμενο χαρακτηρίστηκε "θύελλα του αιώνα".
O απολογισμός των θυμάτων της «χιονοθύελλας του αιώνα» ανερχόταν σε τουλάχιστον 49 νεκρούς ως χθες Δευτέρα το βράδυ κι εκφράζονται φόβοι πως θα αυξηθεί περαιτέρω.
Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Δρ. Κλεάνθης Νικολαΐδης, η κατάσταση που επικρατεί στις κεντρικές και βόρειες περιοχές στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και στον Καναδά επιτρέπει τη μεταφορά πολύ ψυχρής αέριας μάζας από τον Βόρειο Πόλο προς τις περιοχές αυτές και λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών οτιδήποτε πέφτει είναι υπό μορφή χιονιού.
Το φαινόμενο αυτό, σημείωσε, που συνεχίζεται για πέμπτη μέρα, είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια ζωών, τη δημιουργία προβλημάτων στις κοινωνικές αλλά και τις εμπορικές δραστηριότητες των περιοχών αυτών, καθώς οι χαμηλές θερμοκρασίες οδηγούν σε πήξιμο του χιονιού, άρα δημιουργία πάγου με χαρακτηριστικές θερμοκρασίες -30 με - 35 βαθμούς Κελσίου.
"Με τέτοιες θερμοκρασίες πλήθος υποδομών δεν είναι λειτουργικές, ενώ ο κόσμος είναι σε ένα λευκό κλοιό με τεράστιες δυσκολίες να πάει στη δουλειά του, να βγει έξω από το σπίτι του, να προμηθευτεί αγαθά", συνέχισε.
Ανέφερε ότι λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών υπάρχουν δυστυχώς και νεκροί. Στην Κύπρο, είπε, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών προκαλείται θερμοπληξία αλλά σε αυτές τις περιοχές οι νεκροί είναι αποτέλεσμα των χαμηλών θερμοκρασιών, της έλλειψης θέρμανσης, της έλλειψης βασικών ειδών, που είναι απαραίτητα για τη ζωή του ανθρώπου αλλά και οδικών συγκρούσεων.
Σε συνδυασμό με το πολύ ισχυρό βόρειο ρεύμα που επικρατεί δημιουργείται ένα πλέγμα προβλημάτων το οποίο στο παρόν στάδιο είναι δυσεπίλυτο, ανέφερε.
Σημείωσε ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος που υπάρχει πέραν του να παραμείνει αυτή η κατάσταση για ακόμη μερικές μέρες είναι το τι θα επακολουθήσει, καθώς εάν επακολουθήσουν νοτιάδες με θερμότερες αέριες μάζες τότε το πρόβλημα θα ονομάζεται τήξη του χιονιού, λιώσιμο του χιονιού δηλαδή, και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πλημμυρικά φαινόμενα.
Υπενθύμισε ότι το 1996 στην Πολιτεία της Βόρειας Ντακότα είχε δημιουργηθεί ένα τέτοιο πρόβλημα και μία ολόκληρη πόλη βρέθηκε κάτω από το νερό διότι, όπως ανέφερε, μία λανθασμένη πρόγνωση υποστήριξε ότι θα συνεχιστεί ο χιονιάς, ενώ δεν συνεχίστηκε και ακολούθησαν ψηλές θερμοκρασίες με αποτέλεσμα να λιώσουν τα χιόνια και το νερό να πλημμυρίσει την πόλη που βρισκόταν σε ένα φυσικό κοίλωμα. Υπάρχουν και αυτά τα προβλήματα, είπε, και ανέφερε ότι σύμφωνα με τους μετεωρολόγους φαίνεται ότι μετά τον χιονιά θα ακολουθήσει ένα θερμό επεισόδιο με όλα τα παρεπόμενα.
Ερωτηθείς κατά πόσον μπορεί αυτό να εξελιχθεί σε ένα συχνό φαινόμενο, είπε "σε συχνό φαινόμενο δεν μπορεί να εξελιχθεί, τώρα, εάν είναι μία σπάνια συνοπτική κατάσταση που δεν επαναλαμβάνεται συχνά είναι ένα το κρατούμενο εάν όμως είναι μία συνοπτική κατάσταση η οποία μπορεί να αποτελέσει αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής είναι κάτι το οποίο χρειάζεται πολύ μεγάλη έρευνα για να ειπωθεί κάτι τέτοιο".
Στις ΗΠΑ οι αρχές προειδοποίησαν ότι μολονότι η ένταση της θύελλας έχει κοπάσει, σε σύγκριση με τις προηγούμενες ημέρες το φαινόμενο παραμένει επικίνδυνο.
Η δυτική Νέα Υόρκη, αν και συνηθισμένη στο κρύο και τις θύελλες, καλύφθηκε το Σαββατοκύριακο από δύο μέτρα χιόνι. Η θερμοκρασία παραμένει σε πολικά επίπεδα από την περασμένη εβδομάδα.
Στην κομητεία Ίρι, πρωτεύουσα της οποίας είναι το Μπάφαλο, έχουν χάσει τη ζωή τους 25 άνθρωποι. Στο Οχάιο, εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν σε τροχαία δυστυχήματα που συνδέονται με την κακοκαιρία.
Στο αποκορύφωμα της θύελλας τα σωστικά συνεργεία ήταν αδύνατον να φτάσουν σε ανθρώπους που είχαν ανάγκη, για παράδειγμα σε εκείνους που εγκλωβίστηκαν στα αυτοκίνητά τους ή έμειναν χωρίς ηλεκτρικό στα σπίτια τους.
«Είναι σπαρακτικό να ακούμε εκκλήσεις οικογενειών με παιδιά, που λένε ότι πάγωσαν», σχολίασε αξιωματούχος.
Περισσότερα από 12.000 κτίρια παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και σε ορισμένα η ηλεκτροδότηση δεν αναμένεται να αποκατασταθεί πριν από την Τρίτη.
Εξάλλου, το χάος στα αεροδρόμια συνεχίστηκε και σήμερα, καθώς ακυρώθηκαν τουλάχιστον 2.600 πτήσεις. Οι συνθήκες αναμένεται ότι θα βελτιωθούν σταδιακά, όσο περνούν οι ημέρες.