ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πάει Ισραήλ και Παλαιστίνη ο Κόμπος

Η ΕΕ πρέπει να έχει πιο ουσιαστική επικοινωνία με ΗΠΑ, λέει ο Κόμπος για κρίση στην περιοχή

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Θα μεταβεί στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη τις επόμενες ημέρες, δήλωσε την Πέμπτη ο Υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, μιλώντας στο 20ο Ετήσια Σύνοδο του Economist στην Κύπρο, όπου σημείωσε ότι η ΕΕ πρέπει να έχει μια πιο ουσιαστική επικοινωνία με τις ΗΠΑ όσον αφορά την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία, προσθέτοντας ότι η Ένωση γίνεται μη-σχετική στην όλη συζήτηση.

Είπε επίσης ότι εναπόκειται στην Τουρκία να εμπλακεί με εποικοδομητικό τρόπο στην περιοχή αντί να αποτελεί πηγή διαφωνιών και αναταραχών.

Στην ομιλία του για τη Μεσόγειο εν μέσω εμπόλεμων καταστάσεων, τις επιπτώσεις για την περιοχή και πιθανές διόδους προς την ειρήνη, σημείωσε ότι η κρίση στη Μέση Ανατολή δεν είναι άλλο ένα κεφάλαιο σε ένα πολύ μεγάλο βιβλίο κρίσης, αλλά ότι είναι μια «πολύ διαφορετική, πολύ πιο επικίνδυνη κατάσταση».

Είπε ότι υπάρχει μια αλλαγή παραδείγματος, αφού, σύμφωνα με τον Υπουργό, πριν από δύο χρόνια «θα ήταν αδιανόητο» ότι το Ιράν θα έκανε απευθείας επίθεση κατά του Ισραήλ. Ο κ. Κόμπος είπε ότι η επίθεση της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου δημιούργησε μια αλυσίδα γεγονότων – την κατάσταση στη Γάζα, στην Ερυθρά Θάλασσα, την κλιμάκωση στον Λίβανο, την κατάσταση στο Ιράν – «μια σειρά κρίσεων που είναι αλληλένδετες και πολυδιάστατες».

Αναφέρθηκε επίσης στην Ουκρανία και την ανθρωπιστική κρίση στο Σουδάν, σημειώνοντας ότι η διεθνής κοινότητα προσπαθεί ταυτόχρονα να επιλύσει την κρίση αλλά και να προετοιμαστεί για την επόμενη μέρα, σημειώνοντας ότι φαίνεται σαν μια «επικίνδυνη αποστολή».

Για την Κύπρο, πρόσθεσε, η επόμενη μέρα είναι λύση στο Παλαιστινιακό, αλλά πρώτα, είπε, «πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να σταματήσουμε τον πόλεμο τώρα».

Σημείωσε ότι θα επισκεφθεί το Ισραήλ και την Παλαιστίνη τις επόμενες ημέρες.

Η ΕΕ, σημείωσε «είναι δυνητικά ένας τεράστιος παίκτης που αποφάσισε να ενεργήσει ως παρατηρητής». «Πρέπει να είμαστε πολύ πιο δεσμευμένοι», είπε, προσθέτοντας ότι η Κύπρος είναι πολύ πιο κοντά σε αυτό που συμβαίνει επί τόπου από οποιοδήποτε άλλο κράτος μέλος.

Ο κ. Κόμπος είπε επίσης ότι συμβαίνουν πολλά όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις και τις συζητήσεις που δημιουργούν «μια αναλαμπή ελπίδας».

Στο Λίβανο είπε, όπου το ένα τέταρτο του πληθυσμού είναι εκτοπισμένο, όπως είπε, η υποστήριξη των λιβανικών ενόπλων δυνάμεων θα μπορούσε να είναι μια λύση. Σημείωσε ότι υπάρχει πρόοδος στην κρίση, καθώς «καταφέραμε να αποσυνδέσουμε την κρίση από τη Γάζα».

Ο κ. Κόμπος είπε επίσης ότι «πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας στη Δυτική Όχθη».

«Ως ΕΕ αποτύχαμε κατά τη γνώμη μου, γινόμαστε άσχετοι στη συζήτηση», είπε, προσθέτοντας ότι το μπλοκ παρουσιάζεται κατακερματισμένο και γίνεται σε μεγάλο βαθμό παρατηρητής των εξελίξεων.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στις ΗΠΑ, είπε ότι η απάντηση είναι ο διάλογος. «Πρέπει να συνεργαστούμε πολύ περισσότερο με τις ΗΠΑ, συνεργασία, πιο ουσιαστική δέσμευση», είπε.

Σημείωσε ότι, στους σχεδόν 20 μήνες που συμμετέχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, υπήρξε μόνο μία συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Απαντώντας σε ερώτηση για την Τουρκία, ο κ. Κόμπος είπε ότι η Τουρκία θα μπορούσε να είναι μέρος της απάντησης στο πρόβλημα. Σημείωσε ότι η Τουρκία έχει υποστηρίξει τη Χαμάς, κάτι που αποκλείει την Άγκυρα από συνομιλίες με το Ισραήλ. Ο κ. Κόμπος είπε επίσης ότι η Τουρκία έχει έναν ρόλο να παίξει στη Λιβύη, τη Συρία και σε ολόκληρη την περιοχή και ότι εναπόκειται στην Τουρκία να εμπλακεί με εποικοδομητικό τρόπο, «αντί να αποτελεί πηγή διαφωνιών και αναταραχών».

Σε άλλη ερώτηση σχετικά με τις σχέσεις της ΕΕ με τις ΗΠΑ, είπε ότι οι Βρυξέλλες θα έπρεπε ήδη να έχουν τουλάχιστον τους διαύλους διαλόγου έτοιμους όσον αφορά τη νέα διοίκηση.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής και πώς η ανάλυση των γεγονότων μας επιτρέπει να δούμε πώς θα κινηθούν τα πράγματα
Του Γιάννη Ιωάννου
 |  ΚΟΣΜΟΣ