ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ουκρανικό: Πόλεμος νεύρων και ερωτηματικά λίγο πριν τον νέο διπλωματικό γύρο

«Γρίφος» οι επόμενες κινήσεις της Ρωσίας, που ξεκίνησε γυμνάσια με 30 πολεμικά πλοία κοντά στην Κριμαία

Kathimerini.gr

Στον σημερινό, νέο κύκλο επαφών μεταξύ του Βλαντιμίρ Πούτιν και του Τζο Μπάιντεν, αλλά και στην επικοινωνία του Ρώσου προέδρου με τον Εμανουέλ Μακρόν είναι στραμμένα τα βλέμματα της παγκόσμιας πολιτικής και διπλωματικής σκηνής, με τις εμπλεκόμενες πλευρές στο Ουκρανικό να αναζητούν έδαφος αποκλιμάκωσης.

Το τελευταίο 24ωρο, πάντως, τα σενάρια περί ρωσικής εισβολής εντάθηκαν, μετά τις αμερικανικές προειδοποιήσεις για στρατιωτική κίνηση εκ μέρους της Μόσχας ακόμη και πριν τη λήξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων. Η ρωσική πλευρά, όπως συνηθίζει, διέψευσε τις εν λόγω πληροφορίες, μιλώντας για εσκεμμένη παραπληροφόρηση, σε μια ιδιαίτερα οξεία τοποθέτηση, αν ληφθεί υπόψη ότι έρχεται και λίγο πριν την αναμενόμενη νέα συνομιλία Πούτιν – Μπάιντεν.

«Η υστερία του Λευκού Οίκου είναι αποκαλυπτική όσο ποτέ. Οι Αγγλοσάξονες χρειάζονται πόλεμο. Με κάθε κόστος», έγραψε στον λογαριασμό της στο κοινωνικό δίκτυο Telegram η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, εκτιμώντας ότι για τις ΗΠΑ «οι προβοκάτσιες, η παραπληροφόρηση, οι απειλές είναι αγαπημένη μέθοδος επίλυσης των δικών τους προβλημάτων».

Aπο πλευράς του, σε σημερινές δηλώσεις, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν διεμήνυσε ότι «οι ΗΠΑ είναι έτοιμες για όλα τα ενδεχόμενα, είτε η Μόσχα επιλέξει τη διπλωματία, είτε την κλιμάκωση».

Ρωσικά γυμνάσια στην Κριμαία

Την ίδια ώρα, πάντως, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti, περισσότερα από 30 πολεμικά πλοία του στόλου της Μαύρης Θάλασσας άρχισαν ασκήσεις κοντά στην χερσόνησο της Κριμαίας στο πλαίσιο ευρύτερων ναυτικών γυμνασίων, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο τον στόλο, την ώρα που δυτικά κράτη προειδοποιούν ότι ένας πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να ξεσπάσει ανά πάσα στιγμή.

Οι στρατιωτικές κινήσεις της Ρωσίας παρακολουθούνται στενά καθώς η συγκέντρωση στρατευμάτων της κοντά στην Ουκρανία έχουν πυροδοτήσει ανησυχίες στη Δύση ότι σχεδιάζει μια εισβολή στην Ουκρανία. Η Μόσχα αρνείται ότι σχεδιάζει κάτι τέτοιο, σημειώνοντας ότι φροντίζει για τη διατήρηση της δικής της ασφάλεια έναντι της επιθετικότητας των συμμάχων του ΝΑΤΟ.

Το RIA διευκρίνισε ότι περισσότερα από 30 ρωσικά πολεμικά πλοία απέπλευσαν από τα λιμάνια της Σεβαστούπολης και του Νοβοροσίσκ «σύμφωνα με το σχέδιο των ασκήσεων» κοντά στην Κριμαία, την οποία προσήρτησε η Ρωσία το 2014 από την Ουκρανία. Το πρακτορείο ειδήσεων πρόσθεσε ότι σκοπός των γυμνασίων είναι η υπεράσπιση της ακτής της Κριμαίας, των φυλακίων του στόλου της Μαύρης Θάλασσας όπως και του τομέα της οικονομίας και των ναυτικών επικοινωνιών.

Τον περασμένο μήνα η Ρωσία ανακοίνωσε ότι το Πολεμικό Ναυτικό της θα πραγματοποιήσει αυτόν τον μήνα και τον επόμενο γυμνάσια με τη συμμετοχή όλων των στόλων της από τον Ειρηνικό μέχρι τον Ατλαντικό, στην πιο πρόσφατη επίδειξη ισχύος κατά την αντιπαράθεσή της με τη Δύση σχετικά με την Ουκρανία.

«Συνεχίζουμε να βλέπουμε ενδείξεις ρωσικής κλιμάκωσης, συμπεριλαμβανομένης της άφιξης νέων δυνάμεων στα σύνορα της Ουκρανίας», προειδοποίησε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν. «Μια εισβολή θα μπορούσε να γίνει ανά πάσα στιγμή», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μια τέτοια επίθεση αποτελεί μια «πολύ πολύ πραγματική πιθανότητα», αλλά οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών δεν γνωρίζουν αν ο Ρώσος πρόεδρος «έχει πάρει μια οριστική απόφαση» ή όχι. «Ουδείς γνωρίζει αν έχει ληφθεί μια απόφαση για δράση», επιβεβαίωσε στο AFP διπλωμάτης του NATO.

Ακαρπες συνομιλίες

Όλα αυτα σε συνέχεια του χθεσινού νέου γύρου ειρηνευτικών διαβουλεύσεων στο πλαίσιο της «Ομάδας της Νορμανδίας» (Ρωσία, Ουκρανία, Γαλλία, Γερμανία), που έλαβε χώρα στο Βερολίνο, που έληξε χωρίς αποτέλεσμα. Οι εκπρόσωποι των τεσσάρων απέτυχαν να γεφυρώσουν τις διιστάμενες απόψεις όσον αφορά την ερμηνεία των συμφωνιών του Μινσκ για την ειρήνευση στο Ντονμπάς. Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντιμίτρο Κουλέμπα, απέρριψε την πίεση της Μόσχας για απευθείας διαπραγματεύσεις μεταξύ του Κιέβου και των ρωσόφωνων αυτονομιστών. «Αν κάνουμε κάτι τέτοιο, τότε θα αλλάξει το στάτους της Ρωσίας, η οποία, από μέρος της σύγκρουσης θα γίνει μεσολαβητής. Αυτό δεν θα το δεχτούμε ποτέ», δήλωσε ο Ουκρανός αξιωματούχος.

Στη Μόσχα, το υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε τη δυσφορία του για το γεγονός ότι η Ε.Ε. έδωσε συλλογική απάντηση στις προτάσεις για την ευρωπαϊκή ασφάλεια που είχε στείλει η ρωσική κυβέρνηση σε κάθε ένα από τα 27 κράτη-μέλη της.

«Η κίνηση αυτή δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί παρά ως δείγμα διπλωματικής αγένειας και έλλειψης σεβασμού», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση. Εξάλλου, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου επικαλέστηκε την γκάφα της Βρετανίδας υπουργού Εξωτερικών, Λις Τρας, ως δείγμα για την άγνοια Δυτικών ηγετών γύρω από την πραγματική κατάσταση στην περιοχή.

«Αυτή είναι η πραγματικότητα μέσα στην οποία οφείλουμε να υπερασπιστούμε τις θέσεις μας», δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ σε ερώτηση για το ολίσθημα της Τρας.

Οπως αποκάλυψε η ρωσική εφημερίδα Kommersant, κατά την κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση που είχε την Πέμπτη η επικεφαλής του Φόρεϊν Οφις με τον Σεργκέι Λαβρόφ, στη Μόσχα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών τη ρώτησε αν αναγνωρίζει τη ρωσική κυριαρχία στο Ροστόφ και το Βορονέζ, δύο περιοχές της νότιας Ρωσίας όπου διεξάγονται στρατιωτικά γυμνάσια.

Η Τρας απάντησε ότι το Λονδίνο δεν θα αναγνωρίσει ποτέ αυτές τις περιοχές ως ρωσικές, θεωρώντας ότι ο Λαβρόφ αναφερόταν σε ουκρανικές επαρχίες. Χρειάστηκε η παρέμβαση του Βρετανού πρεσβευτή στη Μόσχα για να διορθωθεί η παρεξήγηση.

με πληροφορίες από Reuters, CNN, Guardian, Tass

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση