ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ουκρανικά drones κατά ρωσικών διυλιστηρίων

Βαρύ το πλήγμα για τη ρωσική πετρελαϊκή βιομηχανία

Kathimerini.gr

Ο αγώνας που δίνει η Ουκρανία ενάντια στους Ρώσους εισβολείς έχει, πια, εισέλθει σε μια νέα φάση, όπως σημειώνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, αναφερόμενο στις επιθέσεις που εξαπολύουν οι Ουκρανοί με drones κατά ρωσικών πετρελαϊκών εγκαταστάσεων εντός των ρωσικών συνόρων.

Τουλάχιστον εννέα μεγάλα ρωσικά διυλιστήρια έχουν πληγεί από την αρχή της χρονιάς, ενώ οι επιθέσεις με drones γίνονται πια βασικό στοιχείο της άμυνας της Ουκρανίας όχι μόνο σε επίπεδο συμβολικό αλλά και σε επίπεδο στρατηγικό.

Μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου, επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη είχαν καταστρέψει πέντε ρωσικά διυλιστήρια πετρελαίου. Αμέσως μετά, η Ρωσία απαγόρευσε τις εξαγωγές βενζίνης από την 1η Μαρτίου ως τις 31 Αυγούστου για να εξασφαλίσει την πλήρη κάλυψη των δικών της εγχώριων αναγκών ενόψει της εποχικής αύξησης της ζήτησης.

Αυτό που ξεκίνησε ως μια σε μεγάλο βαθμό συμβολική προσπάθεια με την περσινή επίθεση για παράδειγμα με drone στο Κρεμλίνο, έχει πια εξελιχθεί σε «μια συντονισμένη εκστρατεία πρόκλησης ζημιάς κατά στρατηγικών στόχων», όπως αναφέρει το Bloomberg επικαλούμενο τις σχετικές εκτιμήσεις ειδικών.

Οι επιθέσεις με drones δείχνουν ότι «δεν περιοριζόμαστε αποκλειστικά στην πρώτη γραμμή αλλά πάμε βαθιά πίσω από τις γραμμές του εχθρού. Δεν πρόκειται να σταματήσουμε», δήλωσε στο Bloomberg στις 12 Μαρτίου ο Vasyl Malyuk, επικεφαλής της Υπηρεσίας Κρατικής Ασφάλειας της Ουκρανίας.

Μέσα από αυτά τα πλήγματα, το Κίεβο χτυπά μια ρωσική βιομηχανία όπως είναι η πετρελαϊκή που είναι κρίσιμη για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Κρεμλίνου στην Ουκρανία τις οποίες στηρίζει με καύσιμα και πετροδολάρια.

«Η Ρωσία είναι ένα βενζινάδικο με στρατό και σκοπεύουμε να καταστρέψουμε αυτό το βενζινάδικο», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Francisco Serra-Martins, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κατασκευής ντρόουν Terminal Autonomy.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το Bloomberg, οι Ουκρανοί έχουν επιχειρήσει αλλά δεν έχουν καταφέρει, προς το παρόν, να πλήξουν τις εγκαταστάσεις της Surgutneftegas στο Κιρίσι στις ακτές της Βαλτικής, «μια εγκατάσταση-κλειδί στις ακτές της Βαλτικής που παράγει τα καύσιμα κυρίως για εξαγωγή» όπως σημειώνει το Bloomberg.

«Αν η Ουκρανία ήθελε να κλιμακώσει την πίεση, θα έβαζε στο στόχαστρο τις υποδομές των τερματικών σταθμών εξαγωγής στα λιμάνια του Πριμόρσκ ή του Νοβοροσίσκ», δήλωσε ο Mark Williams της Wood Mackenzie, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι αυτό θα είχε επιπλοκές στις σχέσεις της Ουκρανίας τους δυτικούς εταίρους της, καθώς «ο αντίκτυπος στις παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου και των προϊόντων διύλισης θα ήταν σημαντικός».

Με πληροφορίες από Bloomberg

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Η «Κ» στα σύνορα Πολωνίας και Λευκορωσίας - Οι δυσκολίες μεταξύ στρατιωτικοποίησης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη μετανάστευση ...
Του Γιώργου Κακούρη
 |  ΚΟΣΜΟΣ
Οδοιπορικό της «Κ» στα σύνορα Πολωνίας – Λευκορωσίας - Οι δυσκολίες μεταξύ στρατιωτικοποίησης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων ...
Kathimerini.com.cy
 |  ΚΟΣΜΟΣ