ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ουκρανία – NATO: «Στρατηγικό λάθος» του Πούτιν η εισβολή

Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ είπε ότι η εισβολή «άλλαξε τα δεδομένα» για την ευρωπαϊκή ασφάλεια και τη διεθνή τάξη πραγμάτων, ενώ πρόσθεσε ότι «συνέτριψε την ειρήνη στην Ευρώπη»

Kathimerini.gr

Στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία λαμβάνει φέτος χώρα το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, καθώς οι ηγέτες επικρίνουν την εισβολή της Ρωσίας στη γειτονική της χώρα.

Μιλώντας σε πολιτικούς και διευθύνοντες συμβούλους, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε ότι η απόφαση του Βλαντιμίρ Πούτιν να εισβάλει στην Ουκρανία ήταν «ένα μεγάλο στρατηγικό λάθος».

Ο ίδιος είπε ότι η εισβολή «άλλαξε τα δεδομένα» τόσο για την ευρωπαϊκή ασφάλεια όσο και για τη διεθνή τάξη πραγμάτων, ενώ πρόσθεσε ότι «συνέτριψε την ειρήνη στην Ευρώπη».

Παραδόξως, ως αποτέλεσμα του πολέμου, ο Πούτιν θα έχει πλέον «περισσότερο ΝΑΤΟ στα σύνορά του, και περισσότερες χώρες – μέλη» της Συμμαχίας, είπε ο Στόλτενμπεργκ, αναφερόμενος στην όλο και αυξανόμενη πιθανότητα να γίνουν δεκτά τα αιτήματα ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας.

Ως πρώην πρωθυπουργός της Νορβηγίας, ο Στόλτενμπεργκ χαιρέτισε την απόφασή των δύο χωρών να υποβάλουν αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ, αποκαλώντας την «ιστορική», ενώ είπε ότι οποιεσδήποτε ανησυχίες εκ μέρους της Τουρκίας θα διευθετηθούν και θα βρεθεί λύση. Περίπου το 96% των Ευρωπαίων θα προστατεύονται από τη Συμμαχία, όταν ενταχθούν σε αυτήν η Φινλανδία και η Σουηδία, τόνισε.

Ο Στόλτενμπεργκ είπε σε ηγετικά στελέχη επιχειρήσεων ότι «η ελευθερία είναι πιο σημαντική από το ελεύθερο εμπόριο» και ζήτησε να δοθεί προτεραιότητα στη διαφύλαξη των κοινών αξιών και όχι στο κέρδος. Προειδοποίησε, μάλιστα, ότι οι συνδιαλλαγές με απολυταρχικά καθεστώτα «υπονομεύουν την ασφάλειά μας», φέρνοντας ως παραδείγματα τη Ρωσία και την Κίνα.

Τρεις μήνες αφότου η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, ο Στόλτενμπεργκ είπε πως στόχος του ΝΑΤΟ είναι να διασφαλίσει ότι αυτός «ο κτηνώδης και φρικτός πόλεμος», δεν θα κλιμακωθεί σε μια εκτεταμένη σύγκρουση στην Ευρώπη μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας.

Το ΝΑΤΟ πρέπει να αποφύγει εσφαλμένους υπολογισμούς που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ενεργοποίηση του Άρθρου 5, το οποίο σχετίζεται με τον Συλλογικό Αμυντικό Μηχανισμό της Συμμαχίας.

Με πληροφορίες από Washington Post

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση