ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Χερσώνα: Τι αλλάζει στη «σκακιέρα» του πολέμου η απόσυρση των Ρώσων;

Η απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από την κατεχόμενη πόλη είναι ταυτόχρονα ταπεινωτική, αλλά και απόλυτα αναμενόμενη, αναφέρει το CNN

Kathimerini.gr

Ως μια από τις σημαντικότερες στιγμές του πολέμου στην Ουκρανία, τουλάχιστον τους τελευταίους μήνες, χαρακτηρίστηκε η χθεσινή ανακοίνωση της Μόσχας ότι αποσύρει τα ρωσικά στρατεύματα από την πόλη της Χερσώνας.

Ο στρατηγός Σεργκέι Σουροβίκιν, επικεφαλής των ρωσικών δυνάμεων που πολεμούν στην Ουκρανία, παραδέχθηκε ότι πρότεινε να μετατοπιστούν οι ρωσικές αμυντικές γραμμές στην ανατολική όχθη του Δνείπερου ποταμού, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι οι ρωσικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν προβλήματα τροφοδοσίας και ότι, ως εκ τούτου, δεν μπορούν να κρατήσουν την πόλη.

Οι ανακοινώσεις της Μόσχας είναι σαφές ότι αποτυπώνουν με καθαρό τρόπο την τάση υποχώρησης των Ρώσων στο πεδίο, που καταγράφεται εδώ και αρκετές εβδομάδες. Την ίδια ώρα, ωστόσο, το Κίεβο αντιμετωπίζει με δυσπιστία την κίνηση, σημειώνοντας ότι ορισμένες ρωσικές δυνάμεις παρέμειναν στην πόλη του ουκρανικού Νότου αλλά και ότι εστάλησαν ενισχύσεις στην περιοχή.

«Αποχωρούν, αλλά όχι όσο θα γινόταν αν ήταν πλήρης αποχώρηση ή ανασυγκρότηση», είπε ο Ολέξιι Αρέστοβιτς, σύμβουλος του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο το βράδυ της Τετάρτης. Συνεπώς, οι εξελίξεις των επόμενων ημερών θα δώσουν ένα πιο καθαρό στίγμα για το πώς αναμένεται να διαμορωθούν οι νέες ισορροπίες στο πεδίο της μάχης.

Οποιαδήποτε προσπάθεια από τις ουκρανικές δυνάμεις να διασχίσουν τον Δνείπερο θα ήταν απαγορευτικά δαπανηρή, αναφέρει σε ανάλυσή του το CNN.

Τι θα συμβεί αν αποσυρθούν οι Ρώσοι

Αν (και όταν) τα ρωσικά στρατεύματα αποχωρήσουν από την ανατολική όχθη, θα διευκολυνθούν οι γραμμές εφοδιασμού τους και θα ανακτήσουν την άμυνα σε βάθος. Οποιαδήποτε προσπάθεια από τις ουκρανικές δυνάμεις να διασχίσουν τον Δνείπερο θα ήταν απαγορευτικά δαπανηρή, αναφέρει σε ανάλυσή του το CNN.

Έτσι, η Ρωσία θα διατηρούσε τον έλεγχο του 60% της επαρχίας της Χερσώνας, συμπεριλαμβανομένης και της ακτογραμμής στην Αζοφική Θάλασσα. Όσο τα στρατεύματα της Μόσχας ελέγχουν και οχυρώνουν την ανατολική πλευρά του Δνείπερου, οι ουκρανικές δυνάμεις θα δυσκολεύονται να προκαλέσουν προβλήματα στο κανάλι που μεταφέρει φρέσκο νερό στην Κριμαία.

Όσο τα στρατεύματα της Μόσχας ελέγχουν και οχυρώνουν την ανατολική πλευρά του Δνείπερου, οι ουκρανικές δυνάμεις θα δυσκολεύονται να προκαλέσουν προβλήματα στο κανάλι που μεταφέρει φρέσκο νερό στην Κριμαία.

Φαίνεται πως η προτεραιότητα του στρατηγού Σουροβίκιν είναι να σταθεροποιήσει τις ρωσικές αμυντικές γραμμές μετά από μερικούς δύσκολους μήνες. Ο ίδιος σημείωσε την Τετάρτη ότι οι δυνάμεις που αποσύρονται από τη Χερσώνα «θα χρησιμοποιηθούν σε ενεργές επιχειρήσεις, ανάμεσά τους και επιθετικές, σε άλλες περιοχές της ζώνης επιχειρήσεων».

Υπάρχει πάντα η πιθανότητα, συνεχίζει το αμερικανικό δίκτυο, η χθεσινή ανακοίνωση της Μόσχας να αποτελεί μια παγίδα για τις ουκρανικές δυνάμεις και οι Ρώσοι να μην σκοπεύουν να εγκαταλείψουν εντελώς τη δυτική όχθη. Ανώτεροι Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει τον προβληματισμό τους.

Η αποτυχία δεν μπορεί να κρυφτεί

Όμως, είναι γεγονός ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν ωθηθεί σε ένα διαρκώς συρρικνούμενο κομμάτι του ποταμού και η κατάστασή τους έχει επιδεινωθεί τις τελευταίες εβδομάδες.

Η γενικότερη πολιτική αποτυχία στη Χερσώνα δεν μπορεί να κρυφτεί. Οι διορισμένοι από τη Ρωσία διοικητές είχαν τον έλεγχο της Χερσώνας και των γύρω περιοχών από τον Μάρτιο. Μοίρασαν ρωσικά διαβατήρια σε όποιον το επιθυμούσε, εξέτασαν το ενδεχόμενο να αντικαταστήσουν το ουκρανικό χρίβνια με το ρούβλι και οργάνωσαν την κλοπή των σιτηρών.

Oι εξελίξεις των επόμενων ημερών θα δώσουν ένα πιο καθαρό στίγμα για το πώς αναμένεται να διαμορωθούν οι νέες ισορροπίες στο πεδίο της μάχης.

Ανώτεροι αξιωματούχοι κατέφτασαν από τη Μόσχα για να συζητήσουν την ενσωμάτωση της Χερσώνας στον «ρωσικό κόσμο». Ακολούθησε το παράνομο και παράλογο δημοψήφισμα τον Σεπτέμβριο και η μεγαλοπρεπής τελετή στη Μόσχα για την προσάρτηση της Χερσώνας και τριών άλλων περιοχών.

Στις 30 Σεπτεμβρίου, ο Πούτιν είπε ότι έχει ένα μήνυμα για το Κίεβο: «Όσοι ζουν στο Λουχάνσκ, το Ντονέτσκ, τη Χερσώνα και τη Ζαπορίζια γίνονται πολίτες μας. Για πάντα. Θα υπερασπιστούμε τα εδάφη μας με όλες τις δυνάμεις μας και όλα τα διαθέσιμα μέσα».

Βέβαια, στην πολιτική μια εβδομάδα είναι μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι εορτασμοί του Πούτιν πριν από ένα μήνα αποδείχτηκαν πρόωροι για τη Χερσώνα. Την ίδια ώρα, οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν ξεκινήσει την προέλασή τους και προς το Λουχάνσκ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση