ΙΒΑΝ ΝΕΤΣΕΠΟΥΡΕΝΚΟ / THE NEW YORK TIMES
Με πανηγυρισμούς υποδέχτηκαν Ρώσοι «ιέρακες» τη Δευτέρα τον καταιγισμό πυραύλων που έπληξαν πόλεις της Ουκρανίας. Ρωσικοί «πουτινικοί» κύκλοι ανέφεραν χθες ότι οι επιθέσεις αποτελούσαν αντίποινα για την έκρηξη που προκάλεσε σοβαρές καταστροφές στη γέφυρα πάνω από το Στενό του Κερτς, εκτιμώντας ότι οι επιθέσεις αυτές είναι το πολυαναμενόμενο σημάδι ότι το Κρεμλίνο εντείνει τις επιθέσεις του με στόχο ζωτικής σημασίας ουκρανικές υποδομές.
Ο Ραμζάν Καντίροφ, ο πολεμοχαρής ηγέτης της Τσετσενίας, ανακοίνωσε ότι «επιτέλους» ένιωσε ικανοποιημένος από την πορεία της «ειδικής στρατιωτικής αποστολής», χρησιμοποιώντας τον εγκεκριμένο από το Κρεμλίνο όρο για την εισβολή. Ο επικεφαλής της προσαρτημένης στη Ρωσία Κριμαίας, Σεργκέι Ακσίνοφ, είπε ότι οι επιθέσεις απέδειξαν ότι η ρωσική προσέγγιση στον πόλεμο έχει αλλάξει. Αν ο ρωσικός στρατός στόχευε σε καθημερινή βάση τις ουκρανικές υποδομές από την πρώτη ημέρα των επιχειρήσεων, όλα θα είχαν ήδη τελειώσει, εκτιμά ο Ακσίνοφ.
Εδώ και μήνες, τα ρωσικά κρατικά ΜΜΕ, ακολουθώντας τη «γραμμή» του Κρεμλίνου, υποστήριζαν ότι οι ρωσικές δυνάμεις έπλητταν μόνο στρατιωτικούς στόχους στην Ουκρανία. Αυτό άλλαξε τη Δευτέρα, όταν κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο μετέδωσε τα πλήγματα εναντίον ουκρανικών πόλεων ως πρώτο θέμα του. «Κρίσιμες υποδομές υπέστησαν ζημιές», σχολίασε ο παρουσιαστής, περιγράφοντας τις στήλες καπνού που υψώνονταν πάνω από το κέντρο του Κιέβου. Το Κρεμλίνο έμοιαζε να θέλει να δείξει στους Ρώσους την έκταση των καταστροφών που προκάλεσε, προκειμένου να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη πίεση από όσους ζητούν ενίσχυση των επιχειρήσεων. Ο σκληροπυρηνικός βουλευτής Σεργκέι Μιρόνοφ υπογράμμισε ότι η επίθεση στη γέφυρα του Κερτς «έδειξε ότι πρέπει να αρχίσουμε πόλεμο», για να προσθέσει: «Οι τρομοκράτες στην Ουκρανία πρέπει να ζουν μέσα στον φόβο, πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η τιμωρία είναι αναπόφευκτη». Ο διάσημος εθνικιστής Ρώσος συγγραφέας Ζαχάρ Πριλιέπιν αναρωτήθηκε ειρωνικά εάν υπάρχουν ακόμη άνθρωποι στο κέντρο του Κιέβου, μετά τον χθεσινό βομβαρδισμό, οι οποίοι συνεχίζουν να θέλουν να βγάλουν φωτογραφίες μπροστά σε πόστερ της φλεγόμενης γέφυρας του Κερτς.
Πολλοί Ρώσοι σχολιαστές, που υποστηρίζουν τη σκληρότερη ρωσική στάση στον πόλεμο στην Ουκρανία, έχουν ανεβάσει τόνους μετά τις υποχωρήσεις του ρωσικού στρατού. Ορισμένοι επισημαίνουν ότι μια νίκη της Ρωσίας είναι αδύνατη όσο οι γέφυρες του Δνείπερου παραμένουν άθικτες, επιτρέποντας τη ροή δυτικού οπλισμού και ενισχύσεων. Σε χθεσινή ομιλία του, ο Πούτιν προειδοποίησε πως η απάντηση της Ρωσίας στην επίθεση στη γέφυρα του Κερτς θα είναι «ανάλογη».
Κάποιοι Ρώσοι σχολιαστές ερμήνευσαν τα λόγια του Πούτιν σαν ένα ακόμη προειδοποιητικό σήμα για ανάληψη δράσης. Το δημοφιλές φιλοπουτινικό δίκτυο Ζάσταβνι στο Telegram έγραφε, όμως, ότι «οι προειδοποιήσεις είναι ημίμετρα. Αν τα πλήγματα δεν είναι συστηματικά και επώδυνα, ο εχθρός θα βγάλει εσφαλμένα συμπεράσματα».
Ο φιλορώσος πρώην βουλευτής της ουκρανικής Βουλής Ολεγκ Τσαριόφ, ο οποίος εγκατέλειψε τη χώρα το 2014, τόνισε ότι τα χτυπήματα εναντίον ουκρανικών πόλεων τού προκαλούν «θυμό, ακόμη και οργή, για τους διαβολικούς σεναριογράφους, οι οποίοι κατάφεραν να μας σπρώξουν σε αδελφοκτόνο πόλεμο».