ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ουκρανία: Εγκλήματα κατά αιχμαλώτων - Η δράση ενός Ελληνα στρατιώτη

Πρωταγωνιστής και στα τρία επεισόδια είναι ένας Ελληνας στρατιώτης, γνωστός ως «Ζευς»

Kathimerini.gr

Αν και είναι ιδιαίτερα σπάνιο για έναν στρατιώτη να μιλάει δημόσια σχετικά με πράγματα που συμβαίνουν στο πεδίο της μάχης, ο Γερμανός γιατρός Κάσπαρ Γκρόσε ένιωσε πολύ προβληματισμένος για να μείνει σιωπηλός.

Μέλος μιας στρατιωτικής ομάδας ξένων, γνωστής ως «οι Εκλεκτοί», που πολεμάει τους Ρώσους στην ανατολική Ουκρανία, ο Γκρόσε ενοχλήθηκε πολύ βλέποντας συντρόφους του να εκτελούν συστηματικά τραυματίες και ομήρους κατά παραβίαση της Συνθήκης της Γενεύης.

Χαρακτηριστικά μίλησε για συγκεκριμένες περιπτώσεις. Στην πρώτη, ένας βαριά τραυματισμένος και άοπλος αντίπαλος βγήκε μπουσουλώντας από ένα χαράκωμα ζητώντας βοήθεια. Ενα μέλος των «Εκλεκτών» ξεκίνησε να ψάχνει για γάζες, όμως ξαφνικά ένα δεύτερο μέλος έτρεξε προς το μέρος του και τον πυροβόλησε στο στήθος με ένα καλάσνικοφ. Το θύμα ακόμη ανέπνεε: «Απλά ρίξ’ του στο κεφάλι», φώναξε ένας τρίτος. Ο Γκρόσε παραπονέθηκε στον επικεφαλής της ομάδας για το περιστατικό.

Το επεισόδιο που τον έκανε όμως να μιλήσει στους New York Times αφορά τη ρίψη χειροβομβίδας εναντίον ενός Ρώσου που είχε τα χέρια του σηκωμένα φωνάζοντας πως παραδίνεται. Το περιστατικό που έλαβε χώρα τον Οκτώβριο κατεγράφη σε βίντεο από κάμερες που φέρουν στα κράνη τους οι στρατιώτες και εξετάστηκε από τους βρετανικούς Times.

Ο Γκρόσε καταγγέλλει πως μεταξύ των στρατιωτών τα περιστατικά αντιμετωπίζονταν με ελαφρότητα και διάθεση διακωμώδησης, μιλώντας χαρακτηριστικά για μία ομαδική συζήτηση σε γνωστή πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων στην οποία στρατιώτες των «Εκλεκτών» κόμπαζαν για την εκτέλεση τραυματισμένων αιχμαλώτων πολέμου, με έναν συγκεκριμένο να γράφει «στη Χάγη “δεν μετανιώνω για τίποτα”!» δημοσιεύοντας μία φωτογραφία του Κροάτη εγκληματία πολέμου Σλόμπονταν Πράλιακ, ο οποίος αυτοκτόνησε πίνοντας δηλητήριο μέσα στο Διεθνές Δικαστήριο.

Πρωταγωνιστής και στα τρία επεισόδια είναι ένας Ελληνας στρατιώτης, γνωστός ως «Ζευς». Ηταν εκείνος που έριξε τη χειροβομβίδα, εκείνος που εκτέλεσε τον τραυματία στο χαράκωμα κι εκείνος που υπερηφανευόταν για τα κατορθώματά του στο γκρουπ τσατ. Ο ίδιος αρνήθηκε να απαντήσει σε μηνύματα που εστάλησαν στο κινητό του και στα προφίλ του στο Facebook.

Ο Ράιαν Ο’ Λίρι, πρώην στέλεχος της Αμερικανικής Εθνοφρουράς και ντε φάκτο διοικητής της ομάδας, δήλωσε πως ο Ελληνας δεν επιθυμεί να μιλήσει για τα περιστατικά, τα οποία ωστόσο σχολίασε πως δεν είναι «άσπρο-μαύρο». Στην περίπτωση της χειροβομβίδας εξηγεί πως ο στρατιώτης που υποτίθεται ότι παραδινόταν αποτελούσε εν δυνάμει απειλή. Πάντως, μόλις η βρετανική εφημερίδα εξέτασε το βίντεο και ξεκίνησε να κάνει ερωτήσεις, ο ίδιος έγραψε στην προαναφερθείσα συνομιλία πως «κάποιος από εμάς μίλησε για κάτι που λίγοι γνωρίζουμε, πρέπει να πιάσουμε τον λαγό».

Οι αναφορές του Γκρόσε έχουν ως μοναδικά τους πειστήρια τις χειρόγραφες ημερολογιακές σημειώσεις του, που ο ίδιος υποστηρίζει πως κράτησε λίγες ώρες μετά τα περιστατικά, και φωτογραφίες από τις επίμαχες συνομιλίες. Η ομάδα, πάντως, η οποία αποτελείται από περίπου 60 άντρες προερχομένους από σχεδόν δέκα χώρες, έχει αποκτήσει στο εσωτερικό της Ουκρανίας τη φήμη της συστηματικής παραβίασης των κανόνων μάχης. Η ολιγωρία και τα περιορισμένα τεχνικά μέσα που διαθέτουν τα ουκρανικά στρατιωτικά δικαστήρια αφήνουν ένα «παράθυρο» για τέτοιες ενέργειες.

Ο Μπέντζαμιν Ριντ, πρώην μέλος των «Εκλεκτών» προερχόμενος από τη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ, δήλωσε πως παραιτήθηκε διότι τα μέλη της ομάδας ήταν «καουμπόηδες που τρελαίνονται να σκοτώνουν και τίποτε άλλο». Πάντως, ο Γερμανός γιατρός αποχώρησε το φθινόπωρο ελαφρά τη καρδία: «Δεν μου άρεσε που δεν μπορούσα να εμπιστευθώ τον άνθρωπο που είχα δίπλα μου».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση