Ενώ κλιμακώνονται οι προσπάθειες της Ουκρανίας να διασπάσει τις γραμμές της ρωσικής άμυνας στις περιοχές του Ντονέτσκ και της Ζαπορίζια, στο ανατολικό και το νότιο μέτωπο του πολέμου αντίστοιχα ενισχύεται η διπλωματική κινητικότητα με διεθνείς πρωτοβουλίες για έστω και περιορισμένη κατάπαυση του πυρός και τη δημιουργία προϋποθέσεων που θα επιτρέψουν, κάποια στιγμή, την έναρξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων. Υστερα από τον ειδικό απεσταλμένο του Πεκίνου, Λι Χούι, που επισκέφθηκε στα τέλη του περασμένου μήνα το Κίεβο και τη Μόσχα με εντολή του προέδρου της χώρας Σι Τζινπίνγκ, ήρθε η σειρά της Αφρικανικής Ενωσης να δρομολογήσει τη δική της πρωτοβουλία.
Η αφρικανική αντιπροσωπεία, στην οποία περιλαμβάνονται οι πρόεδροι της Νότιας Αφρικής, Σίριλ Ραμαφόζα, και της Σενεγάλης, Μακί Σαλ, όπως και ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου, Μουσταφά Ματνμπούλι, επισκέφθηκε χθες το Κίεβο, όπου επρόκειτο να συναντηθεί με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Οι Αφρικανοί ηγέτες ξεκίνησαν την περιοδεία τους από την Μπούτσα, στα περίχωρα του Κιέβου, όπου σημειώθηκαν σφοδρές συγκρούσεις τις πρώτες εβδομάδες της ρωσικής εισβολής, ενώ στη συνέχεια η ουκρανική κυβέρνηση κατηγόρησε τον ρωσικό στρατό για εγκλήματα πολέμου. Αύριο οι εκπρόσωποι των αφρικανικών κρατών αναμένεται να συναντήσουν τον Βλαντιμίρ Πούτιν στην Αγία Πετρούπολη.
Εμπνευστής της αφρικανικής πρωτοβουλίας ήταν ο Σίριλ Ραμαφόζα, η κυβέρνηση του οποίου διατηρεί καλές σχέσεις τόσο με τη Ρωσία όσο και με την Ουκρανία, κάτι που τροφοδοτούν και οι μνήμες από την ενεργή υποστήριξη της Σοβιετικής Ενωσης στον αγώνα των μαύρων εναντίον του καθεστώτος Απαρτχάιντ. Η αφρικανική αντιπροσωπεία επρόκειτο να προτείνει, σε πρώτη φάση, στις δύο εμπόλεμες πλευρές κάποια μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης ώστε να ανοίξει ο δρόμος για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. Σε αυτά τα μέτρα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, θα μπορούσαν να περιλαμβάνονται η απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων στα προ της εισβολής όρια και η απομάκρυνση των ρωσικών πυρηνικών όπλων που έχουν αρχίσει να εγκαθίστανται στη Λευκορωσία, με αντάλλαγμα τη χαλάρωση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία και την ακύρωση του εντάλματος σύλληψης του Πούτιν από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.
Δύο εκρήξεις
Τη δυσκολία της αφρικανικής αποστολής, όπως και κάθε μεσολαβητικής πρωτοβουλίας σε αυτή την εξαιρετικά κρίσιμη φάση του πολέμου, υπογράμμισαν δύο εκρήξεις που συντάραξαν το Κίεβο τη στιγμή που έφθαναν στην ουκρανική πρωτεύουσα οι Αφρικανοί ηγέτες. Η Ρωσία επανήλθε στους βομβαρδισμούς στόχων πίσω από τις γραμμές του εχθρού, στα μεγάλα αστικά κέντρα της Ουκρανίας, από τη στιγμή που εκδηλώθηκε η ουκρανική αντεπίθεση.
Η επόμενη φάση της διπλωματικής σκυταλοδρομίας είναι πολύ πιθανό να εκδηλωθεί στην Τουρκία, η κυβέρνηση της οποίας έχει επίσης προσφερθεί για έναν τέτοιο ρόλο. Χθες, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου ανακοίνωσε ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα μεταβεί «σύντομα» στην Τουρκία κατόπιν πρόσκλησης του Ταγίπ Ερντογάν. Θα πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του Ρώσου προέδρου σε χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ και για ένα από τα ελάχιστα ταξίδια του στο εξωτερικό από την έναρξη της ρωσικής εισβολής.
Στη Μόσχα, το υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του απέκρουσαν πλήθος επιθέσεων των ουκρανικών στρατευμάτων στο νότιο και το κεντρικό Ντονέτσκ, ισχυρίστηκε, δε, ότι οι επιτιθέμενοι έχασαν 500 άνδρες, πέντε άρματα μάχης και αρκετά τεθωρακισμένα οχήματα πεζικού. Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι «οι πιο έντονες μάχες στη σφήνα της Βρεμίβκα έλαβαν χώρα στους τομείς Ριβνόπιλ και Ουροτζάινε», κάτι που υπονοεί ότι οι Ουκρανοί έχουν καταφέρει να προωθηθούν στη «σφήνα» που έχει κατεύθυνση από το νότιο σύνορο των γειτονικών επαρχιών Ντονέτσκ και Ζαπορίζια προς την Αζοφική Θάλασσα. Από την πλευρά του ο υποστράτηγος Ολεξάντρ Σίρσκι, αρχηγός του ουκρανικού στρατού ξηράς, δήλωσε ότι οι Ρώσοι προβάλλουν «απεγνωσμένη αντίσταση» στο Μπαχμούτ της επαρχίας Ντονέτσκ, που αγωνίζονται να ανακαταλάβουν οι ουκρανικές δυνάμεις.
Πηγή: RΕUTERS, A.P.