ΠΗΓΗ: Reuters
Οι ΗΠΑ θεωρούν ότι η Κριμαία, την οποία η Ρωσία προσάρτησε από την Ουκρανία το 2014, θα πρέπει να αποστρατιωτικοποιηθεί και η Ουάσιγκτον στηρίζει ουκρανικές επιθέσεις εναντίον στρατιωτικών στόχων στη χερσόνησο, δήλωσε η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ, προκαλώντας την αντίδραση της Μόσχας.
«Ανεξαρτήτως του τι θα αποφασίσουν οι Ουκρανοί σχετικά με την Κριμαία, σε σχέση με το πού θα επιλέξουν να πολεμήσουν και τα λοιπά, η Ουκρανία δεν θα είναι ασφαλής, αν η Κριμαία δεν αποστρατιωτικοποιηθεί σε έναν ελάχιστο βαθμό», δήλωσε η Νούλαντ στο Carnegie Endowment for International Peace στην Ουάσιγκτον.
Ερωτηθείσα για τον κίνδυνο κλιμάκωσης του πολέμου στην Ουκρανία, η Αμερικανίδα υφυπουργός απάντησε ότι η Ρωσία έχει στην Κριμαία πολλές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, κρίσιμες για τον πόλεμο. «Αυτοί είναι νόμιμοι στόχοι, η Ουκρανία τους πλήττει και εμείς το στηρίζουμε αυτό», τόνισε.
Άμεση ήταν η αντίδραση της Μόσχας, με την εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα να εκτιμά ότι τα σχόλια της Νούλαντ αποδεικνύουν ότι οι ΗΠΑ εμπλέκονται στον πόλεμο.
Η Κριμαία εντάχθηκε στη ρωσική αυτοκρατορία αφού την προσάρτησε η Αικατερίνη η Μεγάλη τον 18ο αιώνα. Το 1921 η χερσόνησος έγινε μέρος της Σοβιετικής Ένωσης και της Ρωσίας ως το 1954, όταν δόθηκε στην Ουκρανία – που τότε ήταν σοβιετική δημοκρατία — από τον Νικίτα Χρουστσόφ.
Το 1994 η Ρωσία αναγνώρισε την ουκρανική κυριαρχία στα υφιστάμενα σύνορα της χώρας, τα οποία περιελάμβαναν την Κριμαία.
Η Ουκρανία έχει διαμηνύσει ότι θέλει να διεκδικήσει εκ νέου όλα τα εδάφη που προσαρτήθηκαν από τη Ρωσία, η οποία ξεκίνησε μια πλήρους κλίμακας εισβολή τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους. Η Ρωσία υποστηρίζει ότι οποιοδήποτε πλήγμα στην Κριμαία θα ενείχε τον κίνδυνο μεγάλης κλιμάκωσης του πολέμου.
Ουκρανοί αξιωματούχοι επιδοκίμασαν τις επιθέσεις σε ρωσικές αεροπορικές και ναυτικές βάσεις, καθώς και στη ρωσικής κατασκευής οδική και σιδηροδρομική γέφυρα που τη συνδέει με την Κριμαία με τη Ρωσία.