ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΟΗΕ: Περισσότεροι από 940.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τη Ράφα

Η εντατικοποίηση των εχθροπραξιών και η έκδοση εντολών εκκένωσης έχουν εκτοπίσει περισσότερους από 940.000 ανθρώπους από τη Ράφα τις τελευταίες τρεις εβδομάδες

Kathimerini.gr

Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ ενημέρωσε ότι η εντατικοποίηση των εχθροπραξιών και η έκδοση εντολών εκκένωσης έχουν εκτοπίσει περισσότερους από 940.000 ανθρώπους από τη Ράφα τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, ενώ 100.000 έχουν εκτοπιστεί από τη βόρεια Γάζα.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του ΟCHA, oι επιθέσεις στη Ράφα συνεχίζονται με αμείωτη ένταση και οι άμαχοι που εκτοπίστηκαν λόγω των εχθροπραξιών δεν έχουν καταφύγιο, ούτε φαγητό και νερό και άλλες προμήθειες που είναι απαραίτητες για την επιβίωσή τους. Οι υγειονομικές εγκαταστάσεις στην περιοχή συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν τρομερές ελλείψεις καυσίμων και ιατρικών προμηθειών, ενώ αντιμετωπίζουν και την αύξηση των θυμάτων λόγω τραυματισμών και εγκαυμάτων.

Οι συνεργάτες-εταίροι του ΟΗΕ στην ανθρωπιστική βοήθεια ανέφεραν επίσης ότι ενώ το πέρασμα του Κερέμ Σαλόμ παραμένει ανοιχτό, είναι εξαιρετικά δύσκολο για τις ανθρωπιστικές οργανώσεις να εξασφαλίσουν πρόσβαση από την πλευρά της Γάζας, λόγω των εχθροπραξιών, των δύσκολων συνθηκών και των πολύπλοκων διαδικασιών συντονισμού.

«Παρά τις δυσκολίες, καταφέραμε να παραδώσουμε βοήθεια με 43 φορτηγά στην τοποθεσία Kερέμ Σαλόμ. Ομως οι περιορισμοί πρόσβασης εξακολουθούν να εμποδίζουν την παράδοση κρίσιμης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας. Μεταξύ 1ης και 26ης Μαΐου μπόρεσαν να προωθηθούν 137 αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας σε περιοχές που απαιτούν συντονισμό σε ολόκληρη τη Γάζα από τις ισραηλινές αρχές, 86 αποστολές παρεμποδίστηκαν διότι καθυστέρησαν να λάβουν εγκρίσεις και 43 ακυρώθηκαν από τους συντονιστές της ανθρωπιστικής βοήθειας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΓΓ, Στεφάν Ντουζαρίκ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Οι ΗΠΑ «δεν κάνουν τα στραβά μάτια» λέει ο Λευκός Οίκος

Η Kυβέρνηση των ΗΠΑ «δεν κάνει τα στραβά μάτια» για τα θύματα στις τάξεις των αμάχων στη Ράφα, όμως συνεχίζει να υποστηρίζει το Ισραήλ, δήλωσε χθες Τρίτη εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, αντιδρώντας στον ισραηλινό βομβαρδισμό το βράδυ της Κυριακής, ο οποίος ξεσήκωσε διεθνή κατακραυγή.

Οι Παλαιστίνιοι κατήγγειλαν «σφαγή», ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου μίλησε για «τραγικό ατύχημα» μετά τον βομβαρδισμό σε καταυλισμό εκτοπισμένων στη Ράφα, ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε 45 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 249, σύμφωνα με τους πιο πρόσφατους αριθμούς του υπουργείου Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας.

«Δεν κάνουμε τα στραβά μάτια», διαβεβαίωσε ο Τζον Κέρμπι, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας, κατά την ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών, ερωτηθείς «πόσα απανθρακωμένα πτώματα» θα χρειαστούν για να αλλάξει πολιτική έναντι του Ισραήλ ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

«Δεν μπορώ να μιλήσω για αλλαγή πολιτικής» εξαιτίας «του πλήγματος της Κυριακής», ξεκαθάρισε ο κ. Κέρμπι, αναφερόμενος στην πάγια αμερικανική υποστήριξη στον βασικό σύμμαχο της Ουάσιγκτον στη Μέση Ανατολή.

Ο Τζο Μπάιντεν έχει προειδοποιήσει δημόσια το Ισραήλ εναντίον της διεξαγωγής ευρείας κλίμακας χερσαίας επίθεσης στη Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, παλαιστινιακό θύλακο ο οποίος έχει υποστεί πελώριες καταστροφές έπειτα από σχεδόν οκτώ μήνες πολέμου με τη Χαμάς.

Νωρίτερα χθες, το αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας έκρινε πως η ισραηλινή επιχείρηση στη Ράφα παραμένει ακόμη «περιορισμένης» έκτασης — παρά τον βομβαρδισμό της Κυριακής.

«Εκτιμάμε πάντα πως αυτό που γίνεται στη Ράφα, αυτό που κάνει ο ισραηλινός στρατός, έχει περιορισμένη εμβέλεια», δήλωσε η Σαμπρίνα Σιγκ, αναπληρώτρια εκπρόσωπος του Πενταγώνου, κατά την τακτική ενημέρωση διαπιστευμένων συντακτών.

Οι ΗΠΑ είναι ιστορικά ο βασικός στρατιωτικός και διπλωματικός υποστηρικτής σε διεθνές επίπεδο κι επέκριναν την ανακοίνωση του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) Καρίμ Χαν πως ζήτησε να εκδοθούν εντάλματα σύλληψης ισραηλινών πολιτικών, συμπεριλαμβανομένου του Πρωθυπουργού Νετανιάχου, για εγκλήματα πολέμου.

Πάντως «δεν θεωρούμε ότι η επιβολή κυρώσεων στο ΔΠΔ θα ήταν η σωστή προσέγγιση», είπε χθες ο Τζον Κέρμπι, έπειτα από παροτρύνσεις Ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών να ληφθούν μέτρα εναντίον του θεσμού, όπως είχε γίνει όταν ήταν Πρόεδρος ο Ντόναλντ Τραμπ σε βάρος της τότε εισαγγελέως του.

Εξάλλου, η διπλωματία των ΗΠΑ εξέφρασε χθες Τρίτη «βαθιά θλίψη» για τους θανάτους Παλαιστινίων αμάχων στον ισραηλινό βομβαρδισμό την Κυριακή στη Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, προσθέτοντας πως αναμένει τα αποτελέσματα της έρευνας που διενεργεί ο ισραηλινός στρατός για αυτή που οι Παλαιστίνιοι χαρακτήρισαν «σφαγή», τονίζοντας πως θέλει να είναι «ταχεία και διαφανής».

«Θα παρακολουθήσουμε στενά τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας», είπε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ.

Υπογράμμισε ότι η Κυβέρνηση των ΗΠΑ θα συνεχίσει «να επιμένει» στις επαφές της με το Ισραήλ «στην υποχρέωσή του να συμμορφώνεται πλήρως προς το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, να ελαχιστοποιεί τον αντίκτυπο των επιχειρήσεών του στους αμάχους και να μεγιστοποιήσει τη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας προς αυτούς που την έχουν ανάγκη».

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών εξάλλου επανέλαβε την αμερικανική θέση πως το «Ισραήλ έχει το δικαίωμα να καταδιώξει τους τρομοκράτες της Χαμάς που ευθύνονται για εν ψυχρώ δολοφονίες αμάχων, όπως φαίνεται πως ήταν η περίπτωση εδώ, και η Χαμάς πρέπει να σταματήσει να κρύβεται πίσω από αμάχους στη Γάζα».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση