ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΟΗΕ: Η στιγμή που οι πρέσβεις μαθαίνουν πως η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία (βίντεο)

«Έχεις κινητό, πάρε τον Λαβρόφ»

ΠΗΓΗ: ΒΒC

Για τη στιγμή που ενημερώθηκαν πως η Ρωσία είχε μόλις εισβάλει στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022, μιλούν πρέσβεις του ΟΗΕ σε νέο ντοκιμαντέρ του BBC που θα προβληθεί σήμερα.

Η ρωσική επίθεση ξεκίνησε ενώ συνεδρίαζε εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με στόχο μάλιστα την αποσόβηση της κλιμάκωσης στην περιοχή.

Τα κινητά των πρέσβεων άρχιζαν να δονούνται, με τον πρέσβη της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Βασίλι Νεμπένζια, να καταλαμβάνεται κι ο ίδιος εξαπίνης.

«Τα νέα εξαπλώνονται στην ομήγυρη του Συμβουλίου Ασφαλείας σαν φωτιά» θυμάται η Μπάρμπαρα Γούντγουορν, πρέσβης της Βρετανίας στα Ηνωμένα Εθνη. «Σχεδόν άκουγες τα κινητά, που ήταν όλα σε αθόρυβη λειτουργία, να δονούνται γύρω σου. Ο Ρώσος συνάδελφος, Βασίλικ Νεμπένζια, κοίταξε το κινητό του και είδε τα νέα, γιατί ξεκάθαρα δεν είχε ενημερωθεί πως η Ρωσία ήταν έτοιμη να εισβάλει».

«Ο Αντόνιο Γκουτέρες καθόταν δίπλα μου και με ρωτούσε αν το ήξερα. Του απάντησα πως τώρα το μαθαίνω κι εγώ πρώτη φορά», εξομολογείται ο ίδιος ο Νεμπένζια.

«Περιμέναμε πως επρόκειτο να πραγματοποιηθεί αυτή η επίθεση, ωστόσο, κανείς δεν περίμενε το θράσος πως θα εκδηλωνόταν ενώ συνεδρίαζε το Συμβούλιο Ασφαλείας», παραδέχεται η Αμερικανίδα πρέσβης Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ.

«Ο βασικός λόγος ύπαρξης του ΟΗΕ είναι η διατήρηση της ειρήνης. Οταν ένα μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας εισβάλλει σε μια άλλη χώρα… βλέπεις την αποστολή σου να καταρρέει», εξομολογείται ο ίδιος ο επικεφαλής του θεσμού, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

«Ο Νεμπένζια ήταν χαμένος, εντελώς χαμένος. Σκεφτόμουν όλες αυτές τις αξιοθρήνητες δηλώσεις που είχε κάνει τις εβδομάδες πριν από την εισβολή. Και έπειτα, βρίσκεσαι στην ίδια αίθουσα μαζί του και η εισβολή έχει ξεκινήσει», σημειώνει στο ντοκιμαντέρ υπό τον τίτλο «Putin vs the West: At War» ο Σεργκίι Κισλίτσια, Ουκρανός πρέσβης στα Ηνωμένα Εθνη, ο οποίος πίεσε τον Ρώσο ομόλογό του να εξηγήσει τι συμβαίνει: «Εχεις κινητό, μπορείς να καλέσεις τον Λαβρόφ αυτή τη στιγμή», του είπε.

«Μου έλεγε να τηλεφωνήσω στον Λαβρόφ και αναρωτήθηκα, ποιος είναι αυτός που μου δίνει εντολές. Εχω τους δικούς μου προϊσταμένους», απάντησε αναδρομικά, μπροστά στην κάμερα του BBC ο Ρώσος.

«Το γεγονός είναι πως παρέλυσε το Συμβούλιο Ασφαλείας, επειδή η χώρα η οποία εισέβαλε σε άλλη χώρα φέρει δικαίωμα βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Και αυτή είναι μια κατάσταση, θα έλεγα, λογικά παράλογη. Αυτό δεν σημαίνει πως θα ζητούσα τη διάλυση του Συμβουλίου Ασφαλείας» προσθέτει ο Αντόνιο Γκουτέρες.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: ΒΒC

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Ποιες ανατροπές προοιωνίζεται για το εσωτερικό των ΗΠΑ, αλλά και την εξωτερική πολιτική, μια κυβέρνηση που σχηματίζεται ...
Kathimerini.gr
 |  ΚΟΣΜΟΣ
X