ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι ΗΠΑ διορίζουν πρέσβη για την Αρκτική με το βλέμμα σε Ρωσία και Κίνα

Έτοιμες να διορίσουν τον – πρώτο στα χρονικά – Αμερικανό πρέσβη για την περιοχή της Αρκτικής παρουσιάζονται οι Ηνωμένες Πολιτείες

Kathimerini.gr

Έτοιμες να διορίσουν τον – πρώτο στα χρονικά – Αμερικανό πρέσβη για την περιοχή της Αρκτικής παρουσιάζονται οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπως έκανε γνωστό αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με την εν λόγω κίνηση να πραγματοποιείται σε μια περίοδο κατά την οποία τόσο οι Ρώσοι όσο και οι Κινέζοι ενισχύουν την παρουσία τους στην εν λόγω περιοχή.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν αναμένεται να κατονομάσει σύντομα το πρόσωπο που προορίζεται για την εν λόγω θέση, ο διορισμός του οποίου θα πρέπει εν συνεχεία να λάβει την έγκριση της αμερικανικής Γερουσίας.

Αυτός ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ πρόκειται να αναλάβει τις επαφές με τα άλλα επτά κράτη της Αρκτικής: τον Καναδά, τη Δανία, τη Φινλανδία, την Ισλανδία, τη Νορβηγία, τη Σουηδία και τη Ρωσία.

Η σχετική ανακοίνωση πραγματοποιείται «ενώ η Ρωσία ενισχύει την παρουσία της κοντά στον Βόρειο Πόλο και η Κίνα κατασκευάζει ερευνητικούς σταθμούς στην Αρκτική», όπως σημειώνει σε δημοσίευμά του το BBC.

Υπενθυμίζεται πως μόλις την περασμένη εβδομάδα, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, επισκέφθηκε τον Καναδά από όπου έστειλε τα δικά του προειδοποιητικά μηνύματα, εκφράζοντας ανησυχία για τις ρωσικές και κινεζικές κινήσεις στην περιοχή του Βορείου Πόλου.

«Τα τελευταία χρόνια, το Κρεμλίνο έχτισε εκεί (σ.σ. στην περιοχή της Αρκτικής) νέες βάσεις και αναβάθμισε εγκαταστάσεις της σοβιετικής περιόδου, πιθανώς για να δοκιμάσει νέα όπλα όπως υπερηχητικούς πυραύλους. Εν τω μεταξύ, η Κίνα αυτοπροσδιορίζεται πλέον ως μια σχεδόν Αρκτική δύναμη (near-Arctic power) και επενδύει δισεκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή έργων ενέργειας και υποδομής στην Αρκτική – συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου στόλου παγοθραυστικών στον κόσμο – κατά μήκος αυτού που το Πεκίνο αποκαλεί “Πολικό Δρόμο του Μεταξιού” (Polar Silk Road)», σημειώνει σε ανάλυσή του ο ιστοχώρος Gzero, υπογραμμίζοντας πώς το λιώσιμο των πάγων οδηγεί στο άνοιγμα νέων εμπορικών οδεύσεων, επιτρέποντας παράλληλα την πρόσβαση σε νέους ενεργειακούς – ορυκτούς πόρους.

Από την πλευρά του πάντως, ο (Νορβηγός) Στόλτενμπεργκ ζητά μια συνολική επανεξέταση της αρκτικής στρατηγικής του ΝΑΤΟ, υπογραμμίζοντας μάλιστα πως ο πιο κοντινός δρόμος για τους Ρώσους, εάν ποτέ εκείνοι αποφάσιζαν να επιτεθούν στη Βόρεια Αμερική, θα ήταν μέσω του Αρκτικού Κύκλου.

Με πληροφορίες από BBC, Gzero

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση