Από το post-Brexit Ηνωμένο Βασίλειο του Μπόρις Τζόνσον εώς την προεκλογική Γαλλία του Εμανουέλ Μακρόν, και από την (επίσης) προεκλογική Ουγγαρία του Βίκτορ Όρμπαν έως το μετεκλογικό Ισραήλ των Μπένετ και Λαπίντ, τέσσερις γυναίκες πολιτικοί έχουν πια βγει στο προσκήνιο με την προοπτική να πρωταγωνιστήσουν στις εξελίξεις, είτε παίρνοντας θέση ενάντια σε άνδρες πολιτικούς αντιπάλους, είτε παίρνοντας τη θέση επιφανών ανδρών που ίσως δουν το άστρο τους να σβήνει μέσα στη χρονιά που μόλις ξεκίνησε.
Ηνωμένο Βασίλειο: Λιζ Τρας
Η 46χρονη Λιζ Τρας είναι, υπό μια έννοια, ο ορισμός του «πολυπράγμωνος» ή «πολυθεσίτη» υπουργού. Υπουργός Εξωτερικών από τον περασμένο Σεπτέμβριο, αλλά και υπουργός επί γυναικείων θεμάτων και θεμάτων ισότητας (Minister for Women and Equalities) από το 2019, η 46χρονη από την Οξφόρδη προσφάτως ανέλαβε και τον δύσκολο ρόλο του επικεφαλής διαπραγματευτή του Ηνωμένου Βασιλείου στις συνομιλίες με την ΕΕ για το Brexit ή, πιο σωστά, για όσα ακανδθώδη έχουν ακολουθήσει και πρόκειται να ακολουθήσουν το Brexit.
Τι και αν η ίδια είχε ψηφίσει υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ στο δημοψήφισμα του 2016, έκτοτε άλλαξε γραμμή και πλέον, περίπου πέντε χρόνια μετά, βρίσκεται να αποκτά ολοένα ισχυρότερο ρόλο μέσα στην κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον. Εάν μάλιστα έχουν δόση αλήθειας και οι φήμες που κυκλοφορούν, τότε εκείνη θα μπορούσε ακόμη και να διαδεχθεί τον Τζόνσον στην ηγεσία του Συντηρητικού κόμματος και, γιατί όχι, στην πρωθυπουργία, όπως σημειώνει σε άρθρο του ο ιστοχώρος GZERO.
Γαλλία: Βαλερί Πεκρές
Η 54χρονη Πεκρές δεν είναι νέα στην πολιτική. Κάθε άλλο. Βρισκόταν στο πλευρό του Γάλλου προέδρου Ζακ Σιράκ ως σύμβουλος πίσω στα τέλη της δεκαετίας του 1990, όπερ σημαίνει ότι έχει συμπληρώσει ήδη πάνω από 20 χρόνια στην πολιτική σκηνή της Γαλλίας, ενώ εκείνη έχει διατελέσει και κυβερνητικός εκπρόσωπος αλλά και υπουργός επί πρωθυπουργίας Φρανσουά Φιγιόν.
Η 54χρονη Πεκρές είναι, ωστόσο, νέα στην προεδρική κούρσα της Γαλλίας, ως η προεδρική υποψήφιος του κόμματος των κεντροδεξιών Ρεπουμπλικών (Les Républicains) ενάντια στον Εμανουέλ Μακρόν στον δρόμο προς τις κάλπες του ερχόμενου Απριλίου. «Δύο/τρίτα Μέρκελ, ένα/τρίτο Θάτσερ» την χαρακτηρίζει ο Economist, ενώ ο Guardian μιλάει για τη «μπλουλντόζα» που θα μπορούσε να γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Γαλλίας.
Όσο για τις δημοσκοπήσεις, εκείνες της δίνουν γύρω στο 18%, τοποθετώντας την (όχι πολύ) πάνω από την Μαρίν Λεπέν και (όχι πολύ) κάτω από τον Εμανουέλ Μακρόν.
Ουγγαρία: Κάταλιν Νόβακ
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν ήταν ξεκάθαρος. Εάν το κόμμα του, Fidesz, επικρατήσει στις εκλογές της ερχόμενης Άνοιξης, τότε εκείνος θα κάνει πρόεδρο της χώρας τη σημερινή αντιπρόεδρο του κόμματος και υπουργό Οικογενειακών Υποθέσεων, Κάταλιν Νόβακ, που, σε μια τέτοια περίπτωση, θα γίνει και η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στα ουγγρικά χρονικά.
Αν και σχετικά νέα σε ηλικία, η 44χρονη Νόβακ θεωρείται ανερχόμενο αστέρι. Πολλοί εκτιμούν μάλιστα ότι εκείνη, με το «ελκυστικό» γυναικείο προφίλ της, θα μπορούσε να λειτουργήσει και ως πολιτικό-εκλογικό σωσίβιο για τον ίδιο τον Όρμπαν στον δρόμο προς τις επόμενες κάλπες που αναμένονται «δύσκολες» για το δεξιό Fidesz και τον θιασώτη της ανελεύθερης δημοκρατίας Ούγγρο πρωθυπουργό.
Να σημειωθεί πως στις δημοσκοπήσεις το Fidesz παρουσιάζεται μεν να προηγείται αλλά διατηρώντας μάλλον μικρή και ρευστή απόσταση από τον αντιπολιτευόμενο συνασπισμό United for Hungary (Egységben Magyarországért).
Ισραήλ: Μεράβ Μιχαέλι
Η 54χρονη πρώην δημοσιογράφος βρίσκεται πια στην ηγεσία του ιστορικού Εργατικού Κόμματος του Ισραήλ (Labor Party), της παράταξης της Γκόλντα Μέιρ και του Γιτζάκ Ράμπιν, το οποίο Εργατικό Κόμμα συνέβαλε και στην περυσινή πολυκομματική ανατροπή του Μπενιαμίν Νετανιάχου από την πρωθυπουργία.
Το στοίχημα για την Μιχαέλι θα είναι πλέον να καταφέρει να «αναστήσει» την πάλαι ποτέ ισχυρή παράταξη. Η ίδια έχει δηλώσει στους New York Times πως θέλει να ξανακάνει το κόμμα της «κόμμα εξουσίας». Εάν θα τα καταφέρει ή όχι, μένει να φανεί. Το 2022 πάντως θα είναι μάλλον ενδεικτικό όσων μπορούμε να αναμένουμε.