ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι έξι τρόποι που ο πόλεμος στην Ουκρανία άλλαξε τον κόσμο

Η περιφερειακή αυτή σύγκρουση επηρέασε και τον υπόλοιπο κόσμο, στα πεδία της ενέργειας, της οικονομίας, της γεωπολιτικής.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ακριβώς ένα χρόνο πριν, πυροδότησε μια σειρά επιπτώσεων σε διεθνές επίπεδο και σε κάθε πεδίο της παγκόσμιας ζωής.

Ως προς τους άμεσα εμπλεκόμενους, ο πόλεμος προκάλεσε πάνω από 300.000 θύματα, νεκρούς και τραυματίες, και στα δύο εμπόλεμα στρατόπεδα, ενώ εκατομμύρια είναι οι εκτοπισμένοι κυρίως Ουκρανοί.

Παρόλα αυτά, η περιφερειακή αυτή σύγκρουση επηρέασε και τον υπόλοιπο κόσμο, στα πεδία της ενέργειας, της οικονομίας, της γεωπολιτικής. Αποκάλυψε τα όρια της αμερικανικής στρατιωτικής παραγωγής, σύσφιξε τις σχέσεις Ρωσίας – Κίνας και επανακαθόρισε τοn ρόλο της Αμερικής ως ηγέτιδας δύναμης.

Αναγέννηση του ΝΑΤΟ

Πριν από μερικά χρόνια, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν είχε χαρακτηρίσει το ΝΑΤΟ «εγκεφαλικά νεκρό», με τον Αμερικανό τότε ομόλογό του, Ντόναλντ Τραμπ να απειλεί με αποχώρηση. Τα περισσότερα κράτη μέλη αγνοούσαν τη δέσμευσή τους για ενίσχυση των αμυντικών δαπανών και της ανασυγκρότησης των στρατών τους, ακόμη και μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία.

Όπως σημειώνει ο Ντάνιελ Μάικλς στη Wall Street Journal, η επίθεση στην Ουκρανία έδωσε το φιλί της ζωής στη βορειοατλαντική συμμαχία.

Τα κράτη μέλη δεσμεύτηκαν, και βρίσκονται στο στάδιο υλοποίησης, για αμυντικές δαπάνες δισεκατομμυρίων δολαρίων. Eχουν υποσχεθεί, και έχουν αρχίσει να υλοποιούν, στρατιωτικές δαπάνες δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς έχουν ενισχυθεί. Οι δύο χώρες που για χρόνια επέμεναν στην πολιτική της ουδετερότητας, αιτήθηκαν την ένταξή τους στη συμμαχία. Ενώ Ουκρανία, Μολδαβία και Γεωργία επιδιώκουν να είναι οι επόμενες.

Όπως σημειώνει ο Ντάνιελ Μάικλς στη Wall Street Journal, η επίθεση στην Ουκρανία έδωσε το φιλί της ζωής στη βορειοατλαντική συμμαχία – Πηγή: AP Photo/Andreea Alexandru

Νέο δόγμα πολέμου

Η Ουκρανία οικειοποιήθηκε με επιτυχία τακτικές από κομάντος και ανταρτοπόλεμο με τέτοιο τρόπο που άλλαξε ριζικά το συμβατικό στρατιωτικό δόγμα. Το Κίεβο απώθησε τις χερσαίες ρωσικές δυνάμεις και βύθισε πλοία με μικρές ομάδες στρατιωτών και προηγμένα δυτικά όπλα. Χρησιμοποίησε τα drones για να πλήττει με βόμβες ρωσικούς στόχους και να χαρτογραφεί το τοπίο των πιο μακρινών επίδοξων στόχων. Δημιούργησε ένα δίκτυο λογισμικού για πληροφορίες από απλούς πολίτες και τα ρωσικά social media ώστε να εντοπίζει ρωσικές θέσεις. Κι αξιοποίησε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την εξασφάλιση υλικοτεχνικής υποστήριξης, αλλά και ηθικής από την παγκόσμια κοινή γνώμη.

Η Αμερική αναβίωσε τη διεθνή επιρροή της

Οι Ηνωμένες Πολιτείες υιοθέτησαν το ρόλο του παγκόσμιου ηγέτη, έχοντας κομβικό ρόλο στη στήριξη των κυρώσεων, τους ελέγχους εξαγωγών, τους νομισματικούς περιορισμούς και τις παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας που στόχο είχαν να κάμψουν τη ρωσική οικονομία. Επιπλέον, χορήγησαν στρατιωτική βοήθεια δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Επίσκεψη ως δείγμα στήριξης στην Ουκρανία πραγματοποίησε προ ημερών ο Αμερικανός πρόεδρος στο Κίεβο – Πηγή: AP Photo/ Evan Vucci

 

Σύσφιξη σχέσεων Ρωσίας – Κίνας

Ο πόλεμος στην Ουκρανία ενίσχυσε τις σχέσεις των κυριότερων αντιπάλων της Δύσης, εντείνοντας την οικονομική εξάρτηση της Μόσχας από το Πεκίνο. Η Κίνα έγινε ο βασικός αγοραστής φθηνού ρωσικού αερίου και πετρελαίου, αλλά και προμηθευτής αγαθών που, λόγω των δυτικών κυρώσεων, δεν είναι πλέον διαθέσιμα στη Ρωσία. «Η συνεργασία τους θυμίζει την εποχή του Ψυχρού Πολέμου. Όμως, αυτή τη φορά, το Πεκίνο είναι αυτό που κρατά τα ηνία, κάτι που φέρνει αμηχανία σε πολλούς στη Μόσχα» σύμφωνα με τη Wall Street Journal.

Caption

Αλλαγή ενεργειακής ροής

Οι χώρες της Δύσης δεν αγοράζουν πλέον ρωσικό πετρέλαιο, ωφελώντας έτσι τις παραγωγούς χώρες του Κόλπου και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η παύση ροής ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη δημιούργησε ανάγκες και ως εκ τούτου ζήτηση από τις ΗΠΑ, καθιστώντας την Αμερική τον μεγαλύτερο εξαγωγέα υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο. Η παραγωγή της Ρωσίας μειώθηκε και η Μόσχα ολοένα και περισσότερο εξαρτάται για πωλήσεις από την Κίνα και την Ινδία – που με τις σειρά τους επωφελούνται από τη ρωσική «έκπτωση». Η κούρσα για την εύρεση νέων πηγών πετρελαίου άλλαξε τη στάση των ΗΠΑ έναντι της Βενεζουέλας, αίροντας κάποιες κυρώσεις για την αύξηση της εκεί παραγωγής. 

Αύξηση πληθωρισμού

Ο πόλεμος στην Ουκρανία επέτεινε τον παγκόσμιο πληθωρισμό, μέσω της διατάραξης της ροής τροφίμων, πετρελαίου και φυσικού αερίου. Οι ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου εκτοξεύτηκαν κατά 275% ως άμεση επίπτωση της εισβολής – αν και στη συνέχεια μειώθηκαν. Η τιμή των σιτηρών επίσης εκτινάχθηκε μετά την έναρξη του πολέμου που συμπίεσε την παραγωγή καλαμποκιού, σιταριού και ηλιέλαιου στην Ουκρανία. Και παρότι έκτοτε οι τιμές αυτών των προϊόντων υποχώρησαν, η γενικότερη αστάθεια έχει συμβάλει στην αύξηση των τιμών τροφίμων παγκοσμίως. Η συγκράτηση του πληθωρισμού παραμένει η μεγάλη πρόκληση για τις κεντρικές τράπεζες του κόσμου και η μεγάλη ανησυχία μεταξύ των επενδυτών.

 

Πηγή: Wall Street Journal

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Ποιες ανατροπές προοιωνίζεται για το εσωτερικό των ΗΠΑ, αλλά και την εξωτερική πολιτική, μια κυβέρνηση που σχηματίζεται ...
Kathimerini.gr
 |  ΚΟΣΜΟΣ
X