ΚΥΠΕ
Ο Ομοσπονδιακός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς κάλεσε την κοινωνία να είναι ενωμένη στη μάχη κατά της συνεχιζόμενης πανδημίας του κορωνοϊού και στη σχεδιαζόμενη ανανέωση της χώρας.
Στο πρώτο του πρωτοχρονιάτικο μήνυμα ως Καγκελάριος, ο Σολτς απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να αξιοποιήσουν όλες τις δυνατότητες εμβολιασμού, δεδομένης της μετάλλαξης «Όμικρον» που εξαπλώνεται με ταχείς ρυθμούς.
Παράλληλα, ζήτησε κατανόηση για τους νέους περιορισμούς που τέθηκαν σε ισχύ μετά τα Χριστούγεννα, για παράδειγμα στις προσωπικές επαφές. Η από κοινού δράση είναι επίσης απαραίτητη, εάν η Γερμανία θέλει να επιτύχει τους κλιματικούς στόχους της και να μην είναι πλέον εξαρτημένη από τον άνθρακα, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο σε λιγότερο από 25 χρόνια.
«Το 2021 μας έθεσε όλους ενώπιον μεγάλων προκλήσεων», είπε ο Καγκελάριος κάνοντας ανασκόπηση της χρονιάς που φεύγει.
Tην πανδημία του κορωνοϊού, με τα βάρη και τους ευρείς περιορισμούς της, «την αισθανόμαστε όλοι πολύ καλά». Και κανείς δεν θα ξεχάσει σύντομα τις καταστροφικές πλημμύρες στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, τη Βαυαρία και τη Ρηνανία-Παλατινάτο. «Όσο δυσάρεστες κι αν ήταν και οι δύο αυτές εξελίξεις, η αντίδρασή μας σε αυτές περιέχει και ένα απολύτως θετικό μήνυμα: Ως κοινωνία στη Γερμανία ανταποκριθήκαμε με αποφασιστικότητα στις προκλήσεις».
Ο Σολτς απέρριψε και πάλι τον ισχυρισμό ότι η γερμανική κοινωνία διχάστηκε εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού. «Το αντίθετο ισχύει. Η χώρα μας είναι ενωμένη. Αυτό που παρατηρώ παντού είναι μια τεράστια αλληλεγγύη, είναι η εξαιρετικά μεγάλη προθυμία για παροχή βοήθειας, είναι ότι προσεγγίζουμε και πάλι ο ένας τον άλλο και δίνουμε τα χέρια».
Ευχαρίστησε όλους όσοι εργάζονται καθημερινά για το κοινό καλό, την Υγεία και την Ασφάλεια - είτε σε νοσοκομεία, δομές περίθαλψης, ιδιωτικά ιατρεία ή κέντρα εμβολιασμού, σε αστυνομικά τμήματα και στις Ένοπλες Δυνάμεις. Επίσης ευχαρίστησε όσους πολίτες καταβάλλουν προσπάθειες να τηρούν τους ισχύοντες κανόνες.
Σε σχέση με τους νέους περιορισμούς, ο Καγκελάριος Σολτς τόνισε ότι ο ιός στη νέα μετάλλαξη «Όμικρον» μεταδίδεται ακόμη πιο εύκολα. «Παρακαλώ λάβετε αυτούς τους περιορισμούς πολύ σοβαρά. Για την προστασία σας, για την προστασία των οικογενειών σας. Για την προστασία όλων μας». Όσοι δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί πρέπει να το κάνουν τώρα, όσοι έχουν ήδη εμβολιαστεί θα πρέπει να προχωρήσουν γρήγορα σε ενισχυτικό εμβολιασμό . «Τώρα το ζήτημα είναι να υπάρξει ταχύτητα. Πρέπει να είμαστε πιο γρήγοροι από τον ιό», είπε ο Σολτς. «Ας κάνουμε τα πάντα μαζί -αλλά πραγματικά τα πάντα- για να μπορέσουμε επιτέλους τη νέα χρονιά να νικήσουμε τον κορωνοϊό».
Ο Καγκελάριος κάλεσε τους επικριτές των μέτρων που έλαβε το κράτος, ορισμένοι από τους οποίους έχουν ριζοσπαστικοποιηθεί πολύ τις τελευταίες εβδομάδες, να επιδεικνύουν σεβασμό στους συμπολίτες τους. Φυσικά και υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και εκτιμήσεις για το θέμα του κορωνοϊού. «Αυτό είναι συχνά κουραστικό. Αλλά μια ισχυρή κοινότητα μπορεί να αντέξει τις αντιφάσεις -αν ακούμε ο ένας τον άλλον. Και όταν έχουμε σεβασμό ο ένας για τον άλλο».
Η άλλη μεγάλη αποστολή εκτός από τον κορωνοϊό είναι να τεθούν τα θεμέλια, ούτως ώστε η Γερμανία να συνεχίσει να προχωρά καλά προς το μέλλον, είπε. «Η δεκαετία του 2020 θα είναι μια δεκαετία νέου ξεκινήματος». Η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση προτίθεται να προωθήσει μία πολύ μεγάλη αναδιάρθρωση της γερμανικής Οικονομίας. «Θα είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε από κοινού τις μεγάλες αλλαγές της εποχής μας, αν είμαστε ενωμένοι ως κοινότητα. Ο σεβασμός, η αναγνώριση και οι καλές ευκαιρίες ζωής για όλους αποτελούν τις προϋποθέσεις γι’ αυτό», τόνισε ο Όλαφ Σολτς.
Ως σύγχρονη βιομηχανική χώρα, η Γερμανία θα επιτύχει τους κλιματικούς στόχους της. «Και οι τεχνολογίες μας εξακολουθούν να είναι από τις καλύτερες στον κόσμο». Η Γερμανία έχει όλα όσα χρειάζεται: Καλά εκπαιδευμένους ειδικευμένους εργάτες, έξυπνους μηχανικούς, δραστήριες βιοτεχνικές επιχειρήσεις και εταιρείες.
Η πρόοδος στην προσπάθεια οικοδόμησης ενός καλύτερου κόσμου δεν μπορεί να επιτευχθεί από καμία χώρα από μόνη της, σημείωσε. Θα πρέπει η διεθνής κοινότητα εργαστεί ενωμένη. Η Γερμανία προτίθεται να αξιοποιήσει την προεδρία της στο G-7, ώστε αυτή η ομάδα κρατών να μπει στην πρωτοπορία «για κλιματικά ουδέτερες Οικονομίες και έναν δίκαιο κόσμο».