ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Νικ Νάνος στην «Κ» «Οι δημοσκόποι υποτίμησαν τη δημοφιλία του Τραμπ»

Ο ιδρυτής και επικεφαλής επιστήμονας δεδομένων της εταιρείας Nanos Research σε μια αρχική ανάλυση των αποτελεσμάτων.

Kathimerini.gr

Ηλιάνα Μάγρα

Ήταν μια δύσκολη νύχτα τόσο για τους Δημοκρατικούς, όσο και για τους δημοσκόπους. Μια εκλογική μάχη που θεωρούνταν εδώ και τουλάχιστον μερικές εβδομάδες ότι θα είναι η πιο αμφίρροπη των τελευταίων χρόνων, εν τέλει φαίνεται να έχει έναν ξεκάθαρο νικητή.

«Είναι προφανές ότι η Κάμαλα Χάρις δεν τα πηγαίνει τόσο καλά όσο τα είχε πάει ο Τζο Μπάιντεν, και αν είσαι ένας σχεδιαστής στρατηγικής των Δημοκρατικών αυτή τη στιγμή θα αμφιβάλεις για τα πάντα», λέει στην «Κ» ο Νικ Νάνος, ιδρυτής και επικεφαλής επιστήμονας δεδομένων της εταιρείας Nanos Research στον Καναδά. Για αποφάσεις όπως το αν θα έπρεπε η Κάμαλα Χάρις να είχε διαλέξει τον Κυβερνήτη της Πενσυλβάνια Τζον Σαπίρο ως συνυποψήφιο αντί για τον Τιμ Γουόλς, αναφέρει παραδείγματος χάριν. «Αυτή τη στιγμή θα προτιμούσα να είμαι ο Τραμπ και όχι η Χάρις — οι αριθμοί της δεν είναι αυτοί που θα έπρεπε», τονίζει ο κ. Νάνος.

Λεπτό προς λεπτό όλες οι εξελίξεις

Γενικότερα, η αναμέτρηση θυμίζει περισσότερο το 2016 από το 2020, σημειώνει, με τη διαφορά ότι τώρα μπορεί για πρώτη φορά ο Ντόναλντ Τραμπ να κερδίσει και τη λαϊκή ψήφο. «Φαίνεται να τα πηγαίνει αρκετά καλά ακόμα και μεταξύ των ισπανόφωνων ψηφοφόρων, κάτι που αποτελεί μεγάλη έκπληξη μετά από την ομιλία στο Madison Square Gardens», τονίζει, «αν συνεχίσει έτσι σημαίνει ότι οι δημοσκόποι υποτίμησαν τη δημοφιλία του Τραμπ σε εθνικό επίπεδο». Ούτε μοιάζει να είναι όπως οι ενδιάμεσες εκλογές του 2022, όταν το θέμα της άμβλωσης βοήθησε τους Δημοκρατικούς να τα πάνε καλύτερα από το αναμενόμενο, δηλώνει.

Για τους ψηφοφόρους των Ρεπουμπλικάνων, τα βασικά θέματα που έκριναν την ψήφο τους ήταν η οικονομία και η μετανάστευση. Για τους ψηφοφόρους των Δημοκρατικών, η κατάσταση της Δημοκρατίας και η άμβλωση, σημειώνει ο κ. Νάνος. «Ισως αποτέλεσε μοιραίο ελάττωμα για τη στρατηγική των Δημοκρατικών ότι η μάχη επικεντρώθηκε στην επιβίωση της Δημοκρατίας, και όχι στην οικονομία», λέει στην «Κ».

Διαβάστε επίσης:

Οι Ρεπουμπλικάνοι κερδίζουν τον έλεγχο της Γερουσίας

Κατήφεια και απογόητευση στο εκλογικό πάρτι της Χάρις (εικόνες)

Εκλογές στις ΗΠΑ: Οκτώ σταθμοί έως και την ορκωμοσία

Οπως και να έχει, φαίνεται ότι το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών μπορεί, για μια ακόμα φορά, να ντροπιάσει τους δημοσκόπους των ΗΠΑ. Το τι σημαίνει για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον κόσμο θα φανεί εν καιρώ. Αλλά ο κ. Νάνος θεωρεί πως οι ΗΠΑ θα ακολουθήσουν μια πιο απομονωτική πολιτική με ξεκάθαρη έμφαση στην οικονομία της χώρας — «πιθανότατα εις βάρος του πιο ελεύθερου εμπορίου», συμπληρώνει. Οσον αφορά στην εξωτερική πολιτική, χώρες-μέλη του NATO που ο Τραμπ θεωρεί ότι δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους, θα πρέπει να ανησυχούν. «Αν ήμουν ο Καναδάς θα ανησυχούσα. Αλλά η Ελλάδα δεν θα έχει πρόβλημα, είναι μια από τις λίγες χώρες που ανταποκρίνεται με συνέπεια σε αυτές», σημειώνει.

Κι όσον αφορά τις αμφίβολες αποφάσεις, ο ίδιος πιστεύει ότι σήμερα, ο Τζο Μπάιντεν θα αναρωτιέται αν ήταν σωστό ότι υπέκυψε στην πίεση του κόμματος του, και αποσύρθηκε το καλοκαίρι από την κούρσα για την προεδρία. «Ασχέτως της κατάστασης της υγείας του, νομίζω πως θα περάσει το υπόλοιπο της ζωής του διερωτώμενος αν θα τα είχε πάει καλύτερα από τη Χάρις», λέει ο κ. Νάνος.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
USelections  |  ΗΠΑ  |  Εκλογές  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση