ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Νίγηρας: Ο Μπαζούμ ξεμένει από προμήθειες

Αντιδικτατορικό κίνημα στον Νίγηρα φαίνεται πως δημιουργεί πρώην ηγέτης των ανταρτών που αντιτίθεται στη στρατιωτική κυβέρνηση

Kathimerini.gr

Παραμένει στην εξουσία η στρατιωτική δικτατορία στον Νίγηρα που επιβλήθηκε με το πραξικόπημα της 26ης Ιουλίου στην πρωτεύουσα Νιαμέ. Ο τέως πρόεδρος Μοχάμεντ Μπαζούμ βρίσκεται υπό κράτηση στο σπίτι του από την ημέρα εκείνη, ενώ οι επαναστάτες που τον φυλάσσουν διαβεβαιώνουν πως είναι καλά στην υγεία του. Ωστόσο, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα του Associated Press, φαίνεται πως οι προμήθειες στο σπίτι του Μπαζούμ τελειώνουν, ενώ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία του για τις συνθήκες κράτησής του. Σύμφωνα με το εν λόγω δημοσίευμα, ο ίδιος και η οικογένειά του δεν έχουν ηλεκτρισμό και έχουν μείνει μόνο ρύζι και κονσέρβες για φαγητό. Eνας πρώην ηγέτης των ανταρτών και πολιτικός φαίνεται πως έχει ξεκινήσει ένα κίνημα που αντιτίθεται στη στρατιωτική κυβέρνηση, εξέλιξη που αποτελεί ένα πρώτο σημάδι εσωτερικής αντίστασης στην κυριαρχία του στρατού στη στρατηγικής σημασίας χώρα του Σαχέλ.

Σε δήλωση που είδε το φως της δημοσιότητας χθες, ο Ρίσα Αγκ Μπούλα ανέφερε ότι το νέο του «Συμβούλιο Αντίστασης για τη Δημοκρατία» (CRR) έχει ως στόχο την απελευθέρωση του προέδρου Μοχάμεντ Μπαζούμ και την επιστροφή του στην εξουσία. «Ο Νίγηρας είναι το θύμα μιας τραγωδίας που ενορχηστρώθηκε από ανθρώπους που κανονικά θα έπρεπε να είναι επιφορτισμένοι με την προστασία του», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η ανακοίνωση έρχεται καθώς οι διπλωματικές προσπάθειες για την ανατροπή του πραξικοπήματος έχουν «βαλτώσει», αφού η στρατιωτική κυβέρνηση απέρριψε την τελευταία διπλωματική αποστολή από την Αφρικανική Eνωση και την Οικονομική Κοινότητα Δυτικοαφρικανικών Κρατών (ECOWAS). Οι πραξικοπηματίες ηγέτες του Νίγηρα αρνήθηκαν την είσοδο σε απεσταλμένους της Αφρικής και των Ηνωμένων Εθνών την Τρίτη, αντιστεκόμενοι στην πίεση να διαπραγματευτούν πριν από μια σύνοδο κορυφής την Πέμπτη, στην οποία οι αρχηγοί κρατών της ECOWAS θα συζητήσουν την πιθανή χρήση βίας.

Παράλληλα, η χούντα έχει αναπτύξει στρατεύματα στο κέντρο της πρωτεύουσας φοβούμενη πιθανή δυτική εισβολή, ενώ αργά χθες το απόγευμα έκλεισε τον εναέριο χώρο της χώρας επικαλούμενη παραβίασή του από γαλλικά αεροσκάφη.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση