Kathimerini.gr
Την περαιτέρω ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ αναμένεται να αποφασίσουν σήμερα οι υπουργοί Άμυνας της Συμμαχίας, στην έκτακτη σύνοδο που διεξάγεται στη βελγική πρωτεύουσα.
Του Γιάννη Παλαιολόγου
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, υποδεχόμενος τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας Λόιντ Ώστιν το πρωί, είπε ότι 100.000 αμερικανικά στρατεύματα βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη και 40.000 στρατεύματα βρίσκονται υπό ΝΑΤΟϊκή διοίκηση, κυρίως στην ανατολική πτέρυγα. «Θα συζητήσουμε για το πώς να ενισχύσουμε περαιτέρω την άμυνα και την αποτρεπτική δύναμη της Συμμαχίας» ώστε να μην υπάρχει παρεξήγηση στη Μόσχα «σχετικά με την ετοιμότητά μας να υπερασπιστούμε όλους τους Συμμάχους», τόνισε ο κ. Στόλτενμπεργκ. Στη σημερινή συνάντηση συμμετέχουν, πέραν των μελών της Συμμαχίας, η Φινλανδία, η Σουηδία, η Γεωργία και η Ουκρανία.
Ερωτηθείς για την πρόταση του Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, αναπληρωτή πρωθυπουργού της Πολωνίας και προέδρου του κυβερνώντος κόμματος για την αποστολή ειρηνευτικής δύναμης του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, ο Μπεν Ουάλας, Βρετανός υπουργός Άμυνας, είπε ότι «πρέπει να δούμε τις λεπτομέρειες, αλλά γενικά είναι σημαντικό να δείχνουμε έμπρακτα την στήριξή μας στην Ουκρανία». Η Ολλανδή υπουργός Άμυνας Κάισα Ολόνγκρεν είπε ότι η συζήτηση για ειρηνευτική δύναμη είναι «πρόωρη», καθώς δεν έχει επιτευχθεί ακόμα κατάπαυση του πυρός.
Από την πλευρά του, ο Εσθονός υπουργός Άμυνας Κάλε Λάανετ τάχθηκε υπέρ μίας ζώνης εναέριου αποκλεισμού στην Ουκρανία. Δήλωσε πάντως ότι «μάλλον έχει δίκιο» ο Ουκρανός πρόεδρος Β. Ζελένσκι που δεν προσδοκά ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ. «Η μεγαλύτερη έκπληξη για τον Πούτιν ήταν το πόσο ενωμένη ήταν η Δύση», υπογράμμισε ο Εσθονός υπουργός.
Τέλος, ο Φινλανδός υπουργός Άμυνας επιβεβαίωσε την προσέγγιση της χώρας του με την Βορειοατλαντική Συμμαχία. «Έχουμε κάνεις κινήσεις για να εμβαθύνουμε τη σχέση μας με το ΝΑΤΟ…η κυβέρνηση [της Φινλανδίας] ετοιμάζει έκθεση για τις μεταβολές στο πεδίο της ασφάλειας στην Ευρώπη», δήλωσε ο Άντι Κάικονεν.