Kathimerini.gr
Η στροφή που κάνουν πια πολλοί Ευρωπαίοι από την αμερικανική στην ευρωπαϊκή αγορά αμυντικών εξοπλισμών, επιλέγοντας κατά προτεραιότητα την αγορά ευρωπαϊκής κατασκευής οπλικών συστημάτων, προκαλεί προβληματισμό στην Ουάσιγκτον.
Στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στον ιστοχώρο Politico, η απερχόμενη πρέσβης των ΗΠΑ στο NATO, Τζούλιαν Σμιθ, εξέφρασε «ανησυχίες» εκ μέρους της Ουάσιγκτον για την επιλογή της Ε.Ε. να δώσει προτεραιότητα στην αγορά ευρωπαϊκών όπλων, υποστηρίζοντας ότι αυτή η στρατηγική συχνά δεν συνάδει πάντοτε με τον φθηνότερο ή τον ταχύτερο τρόπο αποστολής όπλων σε όσους τα έχουν ανάγκη.
Με ορατό πια το ενδεχόμενο της επιστροφής του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, χώρες όπως η Γαλλία ζητούν από συνολικά την Ε.Ε. να γίνει περισσότερο αυτάρκης στρατιωτικά. Σύμφωνα με τη βιομηχανική στρατηγική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Αμυνα που δημοσιεύθηκε νωρίτερα φέτος, οι 27 χώρες της Ε.Ε., οι 23 από τις οποίες ανήκουν παράλληλα και στο ΝΑΤΟ, θέλουν ως το έτος 2030 τα μισά από τα χρήματα που δίνουν για όπλα να πηγαίνουν σε αγορές ευρωπαϊκών συστημάτων και αυτό το ποσοστό εν συνεχεία να ανέβει από το 50% στο 60% ως το 2035.
Εντός του ΝΑΤΟ υπάρχουν, βέβαια, αποκλίσεις και διαφορετικές απόψεις για το εν λόγω θέμα. Χώρες όπως για παράδειγμα η Σουηδία, η Ολλανδία αλλά και η Πολωνία κρατούν αποστάσεις από την ευρωκεντρική προσέγγιση της Γαλλίας. Κάποιοι υποστηρίζουν, με επικριτική διάθεση, ότι η Γαλλία αυτό που θέλει να κάνει στην πραγματικότητα είναι να προωθήσει τη γαλλική αμυντική βιομηχανία, χωρίς όμως να μπορεί να ανταποκριθεί στον όγκο και στον ρυθμό των παραδόσεων που επιτυγχάνουν άλλες χώρες παραγωγής οπλικών συστημάτων όπως είναι οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα.
Μιλώντας στο Politico, η απερχόμενη πρέσβης των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, Τζούλιαν Σμιθ, δήλωσε σχετικά: «Είναι ενθαρρυντικό ότι η Ε.Ε. ετοιμάζεται να αναλάβει μεγαλύτερο μέρος των βαρών για την άμυνα και την ασφάλεια. Οι ΗΠΑ έχουν όμως σίγουρα κάποιες ανησυχίες για τους τρόπους με τους οποίους εκτυλίσσονται ορισμένες από αυτές τις πρωτοβουλίες. Οταν οι Ευρωπαίοι δηλώνουν ότι θα έπρεπε να αγοράζουν όπλα και αμυντικά συστήματα μόνο από την Ευρώπη, εμείς θέτουμε το ερώτημα: Δεδομένων των αναγκών και δεδομένης της αποφασιστικότητας των χωρών να αποκτήσουν τις καλύτερες ποιότητες στην καλύτερη τιμή, δεν θα θέλατε να επιτρέψετε στις χώρες να ψάχνουν ακόμη και εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης για να βρουν τα συστήματα που χρειάζονται στο χρονοδιάγραμμα στο οποίο τα χρειάζονται;».
Με πληροφορίες από Politico