ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αιφνιδιαστική πρώτη επίσκεψη του νέου γ.γ. του ΝΑΤΟ στο Κίεβο

Ο Μαρκ Ρούτε επισήμανε ότι σύμφωνα με τη διακήρυξη της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής η πορεία είναι «μη αναστρέψιμη» και ότι το Κίεβο «είναι πιο κοντά από ποτέ στο ΝΑΤΟ»

Kathimerini.gr

Αλεξάνδρα Βουδούρη

Στο Κίεβο βρέθηκε σήμερα αιφνιδιαστικά ο νέος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε, προκειμένου να στείλει σαφές μήνυμα για τη συνεχιζόμενη στήριξη της βορειοατλαντικής συμμαχίας προς την Ουκρανία.

Επρόκειτο για συμβολικής σημασίας -πρώτη επίσκεψή του στο εξωτερικό- με τη νέα ιδιότητά του, με σκοπό να υπενθυμίσει ότι «το ΝΑΤΟ στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας» και να τονίσει ότι η συμμαχία θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν «προκειμένου να διασφαλίσει ότι θα επικρατήσει».

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Ουκρανό πρόεδρο, ο νέος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ σημείωσε, παράλληλα, την άνευ προηγουμένου στήριξη που έχει παράσχει η βορειοατλαντική συμμαχία στο Κίεβο από την έναρξη του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας έως σήμερα τόσο σε ό,τι αφορά τη στρατιωτική, αλλά και την οικονομική του ενίσχυση.

Υπενθύμισε, μάλιστα, ότι κατά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον περασμένο Ιούλιο συμφωνήθηκε η αποστολή περαιτέρω στρατιωτικής βοήθειας ύψους 40 δισ ευρώ προς το Κίεβο. Εξήρε τον ρόλο των ουκρανικών δυνάμεων τονίζοντας τη σημασία του αγώνα τους και για τη «δική μας ασφάλεια».

Ερωτηθείς σχετικά με τη νατοϊκή ένταξη της Ουκρανίας, ο Μαρκ Ρούτε επισήμανε ότι σύμφωνα με τη διακήρυξη της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής η πορεία είναι «μη αναστρέψιμη» και ότι το Κίεβο «είναι πιο κοντά από ποτέ στο ΝΑΤΟ».

«Πιστεύω ότι η μέρα που θα ενταχθεί η Ουκρανία είναι κοντά» είπε και στέλνοντας σαφές μήνυμα προς τη Μόσχα τόνισε ότι «η Ρωσία δεν έχει ούτε δικαίωμα ψήφου, ούτε βέτο» στο ΝΑΤΟ.

Απέφυγε, ωστόσο, να μιλήσει συγκεκριμένα για το πότε θα είναι εφικτή η πλήρη ένταξη της Ουκρανίας στην βορειοατλαντική συμμαχία. Ανέφερε, πάντως, ότι αρκετά κράτη μέλη έχουν υπογράψει διμερείς συμφωνίες ασφάλειας με το Κίεβο, ενώ επισήμανε ότι ήδη προετοιμάζεται κατάλληλα η Ουκρανία για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση