ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΝΑΤΟ: «Επικίνδυνη» η συμμετοχή Βορειοκορεατών στον πόλεμο της Ουκρανία

«Η εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας» μεταξύ Ρωσίας και Βόρειας Κορέας «επηρεάζει βαθιά την ευρωατλαντική ασφάλεια, με επιπτώσεις και στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού»

Kathimerini.gr

Η ανάπτυξη στρατευμάτων από τη Βόρεια Κορέα αποτελεί «επικίνδυνη επέκταση» της υποστήριξης της χώρας στον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, ανέφεραν την Παρασκευή τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ.

Σε κοινή τους δήλωση, οι 32 χώρες της βορειοατλαντικής συμμαχίας προειδοποίησαν ότι «η εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας» μεταξύ Ρωσίας και Βόρειας Κορέας «επηρεάζει βαθιά την ευρωατλαντική ασφάλεια, με επιπτώσεις και στον Ινδο-Ειρηνικό». Τη δήλωση των μελών του ΝΑΤΟ συνυπέγραψαν επίσης η Αυστραλία, η Ιαπωνία, η Νέα Ζηλανδία, η Νότια Κορέα, καθώς και η Ουκρανία.

Στα τέλη Οκτωβρίου, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, είχε επισημάνει ότι στρατιώτες από τη Βόρεια Κορέα έχουν αναπτυχθεί στο Κουρσκ.

Την Πέμπτη, μετά από τη συνάντησή του με τον Ρούτε, ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σημείωσε ότι «απαιτείται πιο δυναμική απάντηση από τις δυτικές χώρες στον νέο ρόλο της Βόρειας Κορέας, στον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας».

Αναλυτικά η δήλωση

«Οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ καταδικάζουν έντονα την απόφαση των ηγετών της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας να επεκτείνουν επικίνδυνα τον απρόκλητο επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Εκτός από την ήδη ουσιαστική υποστήριξη της ΛΔΚ προς την πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας, μέσω παροχής εκατομμυρίων πυρομαχικών και βαλλιστικών πυραύλων, η ανάπτυξη χιλιάδων στρατευμάτων από τη ΛΔΚ αποτελεί επικίνδυνη επέκταση της συνεχιζόμενης υποστήριξής της προς τον παράνομο επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Η εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ της Ρωσίας και της ΛΔΚ επηρεάζει βαθιά την ευρωατλαντική ασφάλεια, με επιπτώσεις και στον Ινδο-Ειρηνικό.

Η αυξανόμενη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ της Ρωσίας και της ΛΔΚ αποτελεί παραβίαση πολλαπλών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένων των 2270 (2016), 1718 (2006) και 1874 (2009). Αυτό είναι ιδιαίτερα κατακριτέο δεδομένης της ιδιότητας της Ρωσίας ως μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Καλούμε τη Ρωσία να συμμορφωθεί με τα εν λόγω ψηφίσματα και να τηρήσει τις διεθνείς υποχρεώσεις της.

Η δήλωση της Ρωσίας στις 26 Σεπτεμβρίου, με την οποία ισχυρίζεται ότι η αποπυρηνικοποίηση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας είναι «εκτός συζήτησης», είναι απαράδεκτη, καθώς υπονομεύει το παγκόσμιο καθεστώς για τα πυρηνικά όπλα, έρχεται σε αντίθεση με σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και επιδεινώνει περαιτέρω τις περιφερειακές εντάσεις. Η δήλωση αποτελεί μέρος της ευρύτερης προσπάθειας της Ρωσίας να υπονομεύσει το παγκόσμιο καθεστώς μη διάδοσης των πυρηνικών και να υπονομεύσει τις κυρώσεις του ΟΗΕ.

Καλούμε όλες τις χώρες να μην παρέχουν κανενός είδους βοήθεια στην επιθετικότητα της Ρωσίας και καταδικάζουμε όλους εκείνους που διευκολύνουν και με τον τρόπο αυτό παρατείνουν τον παράνομο πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τους εταίρους του, ιδίως στον Ινδο-Ειρηνικό, για να προωθήσει την ειρήνη και τη σταθερότητα και να εμποδίσει τη Ρωσία και όσους διευκολύνουν την πολεμική της προσπάθεια να υπονομεύσουν την περιφερειακή και παγκόσμια σταθερότητα.

Οι σύμμαχοι συνεχίζουν να ενισχύουν την αποτρεπτική και αμυντική ικανότητα του ΝΑΤΟ έναντι όλων των απειλών και προκλήσεων, σε όλους τους τομείς και σε πολλαπλές στρατηγικές κατευθύνσεις, σε ολόκληρη την ευρωατλαντική περιοχή.

Οι σύμμαχοι παραμένουν αποφασισμένοι, όπως πάντα, να στηρίξουν την Ουκρανία για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί για να επικρατήσει. Οι σύμμαχοι και οι εταίροι συνεχίζουν να εντείνουν τη ζωτικής σημασίας πολιτική, στρατιωτική, οικονομική, χρηματοπιστωτική και ανθρωπιστική βοήθεια, καθώς η Ουκρανία ασκεί το εγγενές δικαίωμά της στην αυτοάμυνα, όπως κατοχυρώνεται στο άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Οι σύμμαχοι είναι αποφασισμένοι να στηρίξουν την Ουκρανία στη δημιουργία μιας δύναμης ικανής να νικήσει τη ρωσική επιθετικότητα, σύμφωνα με την υπόσχεση για μακροπρόθεσμη βοήθεια για την ασφάλεια της Ουκρανίας».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X