ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μπλίνκεν: Ίσως είναι η τελευταία ευκαιρία για τους ομήρους

Πρόκειται για «αποφασιστική στιγμή» για τις συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, δηλώνει ο Μπλίνκεν

Kathimerini.gr

Πρόκειται για μια «αποφασιστική στιγμή» στις συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν, χαρακτηρίζοντας την τελευταία διπλωματική προσπάθεια της Ουάσιγκτον για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς για τον τερματισμό του πολέμου ως «ίσως την καλύτερη, ίσως την τελευταία ευκαιρία» για να επιστρέψουν οι όμηροι στην πατρίδα τους.

Μιλώντας πριν από τη συνάντησή του με τον Ισραηλινό πρόεδρο Ισαάκ Χέρτσογκ, τόνισε ότι η Ουάσιγκτον εργάζεται για να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει περιφερειακή κλιμάκωση, εν μέσω ανησυχιών για μια πιθανή επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη τον Ιούλιο.

Η επίσκεψη του Μπλίνκεν, στο πλαίσιο της ένατης περιοδείας του στη Μέση Ανατολή από το ξέσπασμα του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, έχει στη θεωρία σκοπό να πειστούν «όλα τα μέρη» να κλείσουν συμφωνία, είπε από την πλευρά του Αμερικανός αξιωματούχος που συνοδεύει τον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ μετά την άφιξή του στο Τελ Αβίβ.

Η Ουάσιγκτον συνεχίζει την προσπάθεια να τερματιστεί ο πόλεμος, ο οποίος διανύει τον δέκατο μήνα του –την 318η ημέρα του–, με έναυσμα την άνευ προηγουμένη επίθεση της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος την 7η Οκτωβρίου, με φόντο την απειλή του Ιράν και συμμάχων του πως θα επιτεθούν στο Ισραήλ, που επέτεινε την ανησυχία για ανάφλεξη σε όλη την περιφέρεια.

Οι ΗΠΑ, που την περασμένη εβδομάδα ενέκριναν την πώληση στο Ισραήλ όπλων αξίας 20 δισ. δολαρίων, υπέβαλαν την Παρασκευή στην Ντόχα νέα συμβιβαστική πρόταση.

«Υπάρχουν πράγματα για τα οποία μπορούμε να δείξουμε ευελιξία και πράγματα για τα οποία δεν μπορούμε», σχολίασε ο κ. Νετανιάχου, επιμένοντας να αντιστέκεται στην πίεση, που εντείνεται σε διεθνές επίπεδο και στο εσωτερικό της χώρας του, να τερματίσει τον πόλεμο.

Η Χαμάς επανέλαβε χθες πως απορρίπτει τη νέα πρόταση, αφού κρίνει πως «ανταποκρίνεται στους όρους που έθεσε ο Νετανιάχου, ιδίως στην άρνησή του για μόνιμη κατάπαυση του πυρός και πλήρη αποχώρηση (του ισραηλινού στρατού) από τη Γάζα».

Η οργάνωση, που επισήμως δεν συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις στην πρωτεύουσα του Κατάρ, κατήγγειλε ακόμη «την εμμονή» του Ισραηλινού πρωθυπουργού να διατηρήσει στρατεύματα ανεπτυγμένα κατά μήκος των συνόρων του παλαιστινιακού θυλάκου με την Αίγυπτο και τους «νέους όρους» που έθεσε, ειδικά για τους Παλαιστίνιους κρατουμένους που θα ανταλλαχθούν με Ισραηλινούς ομήρους.

Η Χαμάς επιμένει στην εφαρμογή, ως είχε, της πρότασης που είχε παρουσιαστεί στα τέλη του Μαΐου από τον Αμερικανό πρόεδρο Μπάιντεν και καλεί τους μεσολαβητές να «υποχρεώσουν την κατοχή να εφαρμόσει αυτά που είχαν συμφωνηθεί».

Η πρόταση εκείνη προέβλεπε, στην πρώτη της φάση, ανακωχή έξι εβδομάδων, αποχώρηση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων από πυκνοκατοικημένες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας και την απελευθέρωση ομήρων της Χαμάς με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση Παλαιστίνιων εγκλείστων σε ισραηλινά κέντρα κράτησης.

Ο Νετανιάχου δηλώνει, σχεδόν καθημερινά, πως σκοπός του είναι να συνεχίσει τον πόλεμο ώσπου να εξαλειφθεί η Χαμάς, στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας από το 2007, την οποία χαρακτηρίζει τρομοκρατική οργάνωση, όπως και οι ΗΠΑ και η Ε.Ε.

Οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι η κήρυξη ανακωχής στη Λωρίδα της Γάζας θα επέτρεπε να αποφευχθεί επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ· η Τεχεράνη ορκίστηκε πως θα εκδικηθεί τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, στην ιρανική πρωτεύουσα την 31η Ιουλίου, την οποία απέδωσε στο Ισραήλ. Ο κίνδυνος μείζονος στρατιωτικής κλιμάκωσης σε όλη την περιοχή της Μέσης Ανατολής μεγεθύνθηκε μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς και αυτήν, μερικές ώρες νωρίτερα, το βράδυ της 30ής Ιουλίου, του ηγετικού στελέχους του στρατιωτικού βραχίονα της Χεζμπολάχ, Φουάντ Σουκρ, σε βομβαρδισμό σε νότιο προάστιο της Βηρυτού, που επιβεβαίωσε ότι εξαπέλυσε ο στρατός του Ισραήλ.

Η επίθεση του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου στοίχισε τη ζωή σε 1.198 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους αμάχους, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα. Από τους 251 ανθρώπους που απήχθησαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης, 111 εξακολουθούν να κρατούνται όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας, ωστόσο τουλάχιστον 39 θεωρείται πως είναι νεκροί από τον ισραηλινό στρατό.

Οι ισραηλινές επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας σε αντίποινα έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 40.099 ανθρώπους, σύμφωνα με τους πιο πρόσφατους αριθμούς του υπουργείου Υγείας της Χαμάς.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X