Σε δηλώσεις του σήμερα, Σάββατο, ο Αμερικανός πρόεδρος σχολίασε τα ρωσικά πυρηνικά, το ζήτημα της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, αλλά και εξέφρασε την επιθυμία του να συναντήσει τον Κινέζο ομόλογό του το αμέσως επόμενο διάστημα.
Οσον αφορά το φλέγον ζήτημα της ένταξης της Ουκρανίας, ο πρόεδρος Μπάιντεν εμφανίζεται ανυποχώρητος στη θέση του περί ίσης μεταχείρισης της Ουκρανίας όπως κάθε άλλης υπό ένταξιν χώρας, ενώ ήδη έχει ξεσπάσει συζήτηση μεταξύ των Συμμάχων, η οποία ασκεί πίεση στον Αμερικανό πρόεδρο να υποστηρίξει μια σημαντικά ταχύτερη και πιο βέβαιη πορεία προς ένταξη της Ουκρανίας.
Πιέσεις προς τον Μπάιντεν
Πολλοί από τους συμμάχους, ειδικά από χώρες που συνορεύουν με τη Ρωσία, θέλουν να παράσχουν στην Ουκρανία μια ισχυρή πολιτική δέσμευση για ένταξη ενόψει της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ τον επόμενο μήνα, στο Βίλνιους της Λιθουανίας. Ορισμένοι θέλουν ένα χρονοδιάγραμμα και συγκεκριμένους στόχους που πρέπει να επιτευχθούν για την πλήρη ένταξη, αν και αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο μετά τον πόλεμο, δήλωσαν αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν.
Η προσδοκία είναι ότι, από τη στιγμή που η Ουκρανία καταστεί πλήρες μέλος της Συμμαχίας, η Ρωσία δεν θα τολμήσει να προσπαθήσει να ανατρέψει την κυβέρνηση στο Κίεβο, αφού μια επίθεση σε χώρα του ΝΑΤΟ θεωρείται επίθεση εναντίον όλων.
«Ιση μεταχείριση»
Η ένταξη της Ουκρανίας έχει γίνει μια «δύσκολη συζήτηση», τόσο στην Ευρώπη όσο και εντός της κυβέρνησης Μπάιντεν. Ετσι, σήμερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, επανερχόμενος στο θέμα, τόνισε ότι η Ουκρανία οφείλει να ικανοποιήσει όλες τις προϋποθέσεις ένταξης που ισχύουν για κάθε υποψήφια για είσοδο στο ΝΑΤΟ χώρα.
Σε κάθε ευκαιρία, τους τελευταίους 16 μήνες, όπως έχει ήδη γράψει η «Κ», ο Αμερικανός πρόεδρος υπογραμμίζει την ενότητα του ΝΑΤΟ για την Ουκρανία. Ωστόσο, σε ένα βασικό θέμα, ο Τζο Μπάιντεν βρίσκεται κάπως απομονωμένος εντός της Συμμαχίας: Το πότε και πώς θα ενταχθεί η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ.
«Οχι σε… Γ΄ Παγκόσμιο Πόλεμο»
Ο Μπάιντεν, ο οποίος ήταν επιφυλακτικός στο να θέσει το ΝΑΤΟ σε άμεση αντιπαράθεση με τη Ρωσία, επιδίωξε να διατηρήσει το status quo για περισσότερο από μια δεκαετία: μία αόριστη υπόσχεση ότι η –πανίσχυρη, πλέον, στρατιωτικά– Ουκρανία θα ενταχθεί τελικά στη Συμμαχία, αλλά χωρίς καθορισμένο χρονοδιάγραμμα.
Για τον Τζο Μπάιντεν, όλες οι επιλογές εγκυμονούν σημαντικούς κινδύνους και πάγια επιθυμία του είναι να «αποφύγει τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο». Μέχρι στιγμής, μόνο η Γερμανία έχει ταχθεί πλήρως στο πλευρό του Μπάιντεν, αν και ορισμένοι από τους άλλους 29 Συμμάχους έχουν τις δικές τους αμφιβολίες σχετικά με την ετοιμότητα της Ουκρανίας να ενταχθεί πλήρως στο ΝΑΤΟ – σκεπτόμενοι και τον κίνδυνο ότι χώρες του ΝΑΤΟ θα μπορούσαν να συρθούν σε μια απευθείας σύγκρουση με τη Ρωσία στο μέλλον.
Πηγή: Reuters, New York Times