ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μπάιντεν: Αποφάσισα πώς θα απαντήσουμε για την επίθεση στην Ιορδανία

Δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν χρειάζονται έναν ευρύτερο πόλεμο στη Μέση Ανατολή

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε ότι έχει αποφασίσει με ποιον τρόπο θα απαντήσει στην επίθεση με drone από την οποία σκοτώθηκαν Αμερικανοί στρατιωτικοί στην Ιορδανία.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μόλις αναχώρησε από τον Λευκό Οίκο για να συμμετάσχει στην προεκλογική εκστρατεία στη Φλόριντα, ο Μπάιντεν δεν υπεισήλθε σε λεπτομέρειες για την απόφασή του. Η απόφαση ελήφθη έπειτα από διαβουλεύσεις με υψηλόβαθμους συμβούλους του στον Λευκό Οίκο.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Reuters, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν χρειάζονται έναν ευρύτερο πόλεμο στη Μέση Ανατολή, απαντώντας σε σημερινές δηλώσεις άλλων αξιωματούχων ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θέλουν έναν πόλεμο με το Ιράν.

Τρεις Αμερικανοί στρατιωτικοί σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 34 τραυματίσθηκαν από επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους που πραγματοποίησαν μαχητές υποστηριζόμενοι από τον Ιράν σε αμερικανικά στρατεύματα στη βορειοανατολική Ιορδανία κοντά στα σύνορα με τη Συρία, όπως ανακοίνωσαν χθες αξιωματούχοι.

Πιέσεις για σκληρά αντίποινα

Στο μεταξύ, οι πολιτικοί αντίπαλοι του Μπάιντεν στο εσωτερικό των ΗΠΑ, που έχουν εισέλθει σε προεκλογική περίοδο, ενόψει των προεδρικών εκλογών τον Νοέμβριο του 2024, επισημαίνουν ότι έχουν σημειωθεί περισσότερες από 160 επιθέσεις εναντίον αμερικανικών στρατευμάτων από την έναρξη της επίθεσης του Ισραήλ στη Γάζα. Στο πλαίσιο αυτό, κατηγορούν τον Λευκό Οίκο ότι δεν κάνει αρκετά για να αποτρέψει την επιθετικότητα της Τεχεράνης.

Ωστόσο, πολλοί άλλοι επισημαίνουν τους κινδύνους: «Οπως συμβούλευσαν οι ΗΠΑ το Ισραήλ μετά την 7η Οκτωβρίου, με βάση τα μαθήματα που πήρε η Αμερική από την αντίδρασή της στην 11η Σεπτεμβρίου, δεν πρέπει να επιτρέπει κάποιος στον αντίπαλο να προσδιορίζει τη στρατηγική και την τακτική του», υποστηρίζει ο Πολ Σάλεμ, επικεφαλής της δεξαμενής σκέψης του Ινστιτούτου Μέσης Ανατολής, τον οποίο επικαλείται αρθρογράφος της Washington Post σε ανάλυση με τίτλο «Οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή εξελίσσονται σπειροειδώς».

«Οι ΗΠΑ θα απαντήσουν σίγουρα σε αυτή την τελευταία επίθεση που υποστηρίζεται από το Ιράν – όπως θα έπρεπε. Αλλά η Ουάσιγκτον θα πρέπει να επιλέξει την έκταση και το χρονοδιάγραμμα αυτής της απάντησης σύμφωνα με τις δικές της στρατηγικές προτεραιότητες, όχι από το επείγον μιας εφήμερης πολιτικής ανάγκης για σπασμωδική αντίδραση που καθοδηγείται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», πρόσθεσε ο ίδιος.

Το διακύβευμα είναι αναμφισβήτητα τεράστιο. Μία ανοιχτή σύγκρουση μεταξύ των δυνάμεων των ΗΠΑ και του Ιράν θα μπορούσε πιθανότατα να ανακόψει τις ελπίδες για κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

«Θα προκαλούσε σχεδόν σίγουρα ολοκληρωτική επίθεση της Χεζμπολάχ στο Ισραήλ. Θα μπορούσε να μετατρέψει τις τοπικές μάχες σε μανιώδη κόλαση στο Ιράκ και στη Συρία και να αποσταθεροποιήσει φιλικά καθεστώτα στην Αίγυπτο, την Ιορδανία και στον Κόλπο», αναφέρει σε ανάλυσή του ο Σάιμον Τίσνταλ του Guardian.

Η Ελοΐζ Φαγέ, ερευνήτρια στη δεξαμενή σκέψης IFRI στο Παρίσι, την οποία επικαλείται το Politico σε ανάλυση με τίτλο «Οι σύμμαχοι του Ιράν επιτίθενται στη Δύση. Τι θα συμβεί στη συνέχεια;», εκτιμά ότι «οι ΗΠΑ είναι απίθανο να χτυπήσουν άμεσα το Ιράν, εκτός εάν μπορεί να αποδειχθεί ότι η Τεχεράνη διέταξε την επίθεση». «Η απάντηση των ΗΠΑ θα είναι πιθανότατα χτυπήματα στους εταίρους του [Ιράν]», όπως εξηγεί.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση