ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Mεταναστευτικό: Κοινή γραμμή Ιταλίας – Γαλλίας, με το βλέμμα στη Γερμανία

Ο Μακρόν υπογράμμισε ότι η Ιταλία σέβεται τις υποχρεώσεις της ως προς την υποδοχή μεταναστών και προσφύγων στη Λαμπεντούζα και πως, κατά συνέπεια, πρέπει να τύχει ευρωπαϊκής στήριξης.

Kathimerini.gr

Το μεταναστευτικό παραμένει το κύριο θέμα που απασχολεί την ιταλική πολιτική επικαιρότητα, παράλληλα με τον υπό κατάρτιση κρατικό προϋπολογισμό του 2024. Η κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι είναι αντιμέτωπη με την αύξηση των αφίξεων μεταναστών και προσφύγων στη Λαμπεντούζα και, έως τώρα, έδειξε να κινείται προς δύο κύριες κατευθύνσεις.

Από τη μία, η Ρώμη προσπαθεί να ενισχύσει τις σχέσεις και την όλη συνεργασία της με το Παρίσι. Τη Δευτέρα, Μακρόν και Μελόνι συναντήθηκαν στη Ρώμη, μετά την κηδεία του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, και την Παρασκευή είχαν νέα συνομιλία στο περιθώριο της διάσκεψης των μεσογειακών χωρών της Ενωσης, στη Μάλτα.

O Γάλλος πρόεδρος έδειξε να τείνει χείρα βοηθείας. Υπογράμμισε ότι η Ιταλία σέβεται τις υποχρεώσεις της ως προς την υποδοχή μεταναστών και προσφύγων στη Λαμπεντούζα και πως, κατά συνέπεια, πρέπει να τύχει ευρωπαϊκής στήριξης. Παράλληλα, Μελόνι και Μακρόν συμφώνησαν στην ανάγκη τα δίκτυα διακινητών ανθρώπων να παταχθούν μέσω συμφωνιών με τις χώρες της Υποσαχάριας και της Βόρειας Αφρικής.

Παρά το ότι οι Ιταλοί έχουν κατά καιρούς κατηγορήσει τη γαλλική αστυνομία για απωθήσεις μεταναστών μέσω των χερσαίων συνόρων στη Βεντομίλια, στη συγκεκριμένη φάση επικρατεί η κοινή διαπίστωση ότι στο θέμα του μεταναστευτικού και του προσφυγικού πρέπει να υπάρξει κοινή διαχείριση από ολόκληρη την Ε.Ε.

Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, το Παρίσι πρόκειται να ζητήσει την όσο γίνεται πιο άμεση εφαρμογή του μνημονίου κατανόησης που υπεγράφη ανάμεσα σε Ε.Ε. και Τυνησία, το οποίο προβλέπει την καταβολή, από μέρους της Ευρώπης, πάνω από 800.000.000 ευρώ, με αντάλλαγμα αυστηρότερο έλεγχο των ακτών από τις Αρχές της βορειοαφρικανικής αυτής χώρας. Η Μελόνι, μάλιστα, δήλωσε ότι πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια με στόχο η ευρωπαϊκή βοήθεια να αποσυνδεθεί από το θέμα της συμφωνίας της Τυνησίας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Διάσταση με τη Γερμανία

Την ίδια ώρα, όμως, είναι σαφές πως οι απόψεις της Ρώμης και του Βερολίνου εξακολουθούν να διίστανται όσον αφορά το μεταναστευτικό. Πριν από σχεδόν έναν χρόνο, η γερμανική Βουλή ενέκρινε τη χρηματοδότηση ΜΚΟ και οργανώσεων που σώζουν μετανάστες και πρόσφυγες νότια της Σικελίας και τους παρέχουν βοήθεια με στόχο την κοινωνική ένταξή τους. Τώρα, την απόφαση αυτή ανέλαβε να εφαρμόσει το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Τόσο η Μελόνι όσο και ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησής της, Αντόνιο Ταγιάνι, εκδήλωσαν την αντίθεσή τους. Επέμειναν ότι «δεν μπορεί να ασκείται αλληλεγγύη εις βάρος των συνόρων άλλης χώρας» και πως «η Γερμανία πρέπει να φιλοξενήσει στην επικράτειά της τους μετανάστες που σώζουν πλοία των ΜΚΟ που φέρουν τη σημαία της».

Οι διαφορές δεν λύθηκαν στη συνάντηση του Ταγιάνι με τη Γερμανίδα ομόλογό του, Αναλένα Μπέρμποκ, την περασμένη Πέμπτη στο Βερολίνο και ούτε κατά την τηλεφωνική επικοινωνία της Μελόνι με τον καγκελάριο. Στο τέλος της διάσκεψης EUMED -9, στη Μάλτα, η Ιταλίδα πρωθυπουργός δήλωσε ότι «ο καθένας θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του».

Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση