Ο Ντέιβ Μπένετ, ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο ο οποίος δέχθηκε καρδιακό μόσχευμα από γενετικά τροποποιημένο χοίρο, συνεχίζει να αναρρώνει, δήλωσαν οι γιατροί του αργά το βράδυ της Τετάρτης.
Ο 57χρονος Μπένετ αποσυνδέθηκε από το μηχάνημα που βοηθούσε την κυκλοφορία του αίματός του επί 45 ημέρες και αναπνέει χωρίς υποστήριξη, ενώ μιλά χαμηλόφωνα.
Οι γιατροί του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ ανέπνευσαν με ανακούφιση, καθώς το σώμα του Μπένετ δεν απέρριψε την καρδιά αμέσως μετά τη μεταμόσχευση. Ωστόσο, εξακολουθούν να ανησυχούν για τον κίνδυνο μόλυνσης και την πιθανότητα το σώμα του να απορρίψει την καρδιά – κίνδυνοι που ελλοχεύουν με οποιαδήποτε μεταμόσχευση οργάνου.
Οι γιατροί του 57χρονου δήλωσαν συγκινημένοι από το «ευχαριστώ» του Μπένετ, ο οποίος έχει να διανύσει ακόμη μακρύ δρόμο μέχρι να αναρρώσει, καθώς νοσηλεύεται από τον Νοέμβριο, έχοντας χάσει μεγάλο μέρος της δύναμής του.
«Η νέα καρδιά είναι ακόμα σαν ένας ροκ σταρ», σχολίασε ο Δρ Μπάρτλεϊ Γκρίφιθ, ο οποίος ηγήθηκε της ομάδας που ολοκλήρωσε τη μεταμόσχευση στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ. «Έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες μας» πρόσθεσε.
Όπως δήλωσε ο Δρ Γκρίφιθ, ο ασθενής σχεδιαζόταν να μείνει συνδεδεμένος στο μηχάνημα καρδιάς – πνεύμονα για άλλη μια εβδομάδα περίπου, μέχρι η καρδιά να συνηθίσει το νέο της περιβάλλον. Ωστόσο, όπως διευκρίνισε, η καρδιά ήταν σταθερή και αποφασίστηκε η αποσύνδεση του μηχανήματος.
Από την πλευρά του, ο γιος του 57χρονου, Ντέιβιντ Μπένετ Τζούνιορ, είπε ότι ο πατέρας του ανυπομονεί να βγει από το νοσοκομείο και δήλωσε ευγνώμων για την πρωτοποριακή χειρουργική επέμβαση. «Ο μπαμπάς μου είναι μαχητής», είπε ο Ντέιβιντ.
Φοβισμένος πριν το χειρουργείο
Ερευνητές, συμπεριλαμβανομένου του ιατρού – επιστήμονα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ, Μοχάμεντ Μοχιούντιν, εργάζονται εδώ και δεκαετίες για να αναπτύξουν χοίρους, των οποίων τα όργανα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας έλλειψης οργάνων. Αυτή τη στιγμή, περισσότεροι από 100.000 Αμερικανοί βρίσκονται σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση οργάνου και περίπου 6.000 χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο ενώ περιμένουν.
Μια εταιρεία με έδρα τη Βιρτζίνια, η Revivicor, μεγάλωσε τον χοίρο, του οποίου η καρδιά χτυπά τώρα μέσα στο στήθος του Μπένετ. Δέκα από τα 100.000 γονίδια του χοίρου είχαν υποστεί επεξεργασία για να είναι η καρδιά πιο συμβατή με τον άνθρωπο. Οι τροποποιήσεις έκαναν λιγότερο πιθανό το σώμα του Μπένετ να απορρίψει το όργανο.
Είχαν προηγηθεί, επί χρόνια, μεταμοσχεύσεις καρδιών χοίρου σε μπαμπουίνους, με τους επιστήμονες να προσδιορίζουν τα κρίσιμα γονίδια και τρόπους διατήρησης της υγείας της καρδιάς κατά τη μεταμόσχευση.
Ο γιος του Μπένετ ανέφερε ότι ο πατέρας του φοβόταν πριν από τη χειρουργική επέμβαση και ήλπιζε κάποια μέρα να μπορέσει να λάβει μόσχευμα από άνθρωπο. Το 2013, είχε υποβληθεί σε εγχείρηση κατά την οποία εμφυτεύτηκε μια βαλβίδα χοίρου στην καρδιά του, διαδικασία που γίνεται εδώ και δεκαετίες και δεν θεωρείται μεταμόσχευση οργάνου.
Με πληροφορίες από USA Today