ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μετάλλαξη Όμικρον: Η «πανδημία των ανεμβολίαστων» είναι ακόμα εδώ

«Ποιο το νόημα των εμβολίων και του υποχρεωτικού εμβολιασμού;», αναρωτήθηκαν κάποια άτομα σε θέσεις ισχύος

Kathimerini.gr

Όταν η παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού έκανε την εμφάνισή της, η δήλωση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν περί «Πανδημίας των Ανεμβολίαστων» έγινε αντικείμενο σφοδρών επικρίσεων.

Ο λόγος που συνέβη αυτό είναι ότι τα εμβόλια αποδείχθηκαν πολύ λιγότερο αποτελεσματικά στο να εμποδίζουν την εξάπλωση της συγκεκριμένης παραλλαγής.

Μια μυωπική προσέγγιση

«Ποιο το νόημα των εμβολίων και του υποχρεωτικού εμβολιασμού;», αναρωτήθηκαν κάποια άτομα σε θέσεις ισχύος.

Ωστόσο, σύμφωνα με τη Washington Post, το έκαναν αυτό αγνοώντας σκόπιμα τόσο ότι τα εμβόλια εξακολουθούν να συμβάλλουν στον περιορισμό της εξάπλωσης (απλώς σε μικρότερο βαθμό) όσο και την υψηλή αποτελεσματικότητά τους ενάντια στη σοβαρή νόσηση και τον θάνατο.

Επρόκειτο για μία μυωπική προσέγγιση και αυτό γίνεται όλο και πιο σαφές, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Νέα στοιχεία δείχνουν ότι στο πλαίσιο της ισχύος των ίδιων μέτρων για τον εμβολιασμό – τα οποία είναι στην κυριολεξία ζωτικής σημασίας – το χάσμα μεταξύ των εμβολιασμένων και των ανεμβολίαστων Αμερικανών παραμένει έντονο. Μάλιστα, αν συγκρίνει κανείς τους ανεμβολίαστους με αυτούς που έχουν τη μέγιστη προστασία από τα εμβόλια, η διαφορά έχει αυξηθεί ακόμη περισσότερο.

Τι δείχνουν τα στοιχεία στις ΗΠΑ

Το Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών στις ΗΠΑ (CDC) δημοσιοποίησε αυτή την εβδομάδα νέα στοιχεία από την κομητεία του Λος Άντζελες, τα οποία καλύπτουν την περίοδο από 7 Νοεμβρίου μέχρι 8 Ιανουαρίου, που σημαίνει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των κρουσμάτων που αφορούν, καταγράφηκαν μετά την έξαρση της «Όμικρον».

Αυτό που φαίνεται αμέσως είναι ότι υπάρχουν πράγματι πολλές μολύνσεις τόσο μεταξύ των ανεμβολίαστων όσο και μεταξύ των εμβολιασμένων – και πιο συγκεκριμένα, των εμβολιασμένων που δεν είχαν κάνει την ενισχυτική δόση. Οι τελευταίοι αποτελούσαν την πλειοψηφία των κρουσμάτων, περίπου το 53%. Ένας βασικός λόγος που συνέβη αυτό, είναι ότι υπερέχουν κατά πολύ αριθμητικά των ανεμβολίαστων στις ΗΠΑ, περίπου 2 προς 1 την τρέχουσα περίοδο. Οι ανεμβολίαστοι συνέχιζαν να μολύνονται πιο συχνά, αλλά το χάσμα μεταξύ τους έκλεισε.

Εκεί που φάνηκε ότι το χάσμα δεν μειώθηκε – αλλά αντίθετα διευρύνθηκε – ήταν στην περίπτωση των περιστατικών σοβαρής νόσησης και στη σύγκριση μεταξύ των ανεμβολίαστων και εκείνων που αξιοποίησαν στο έπακρο τα οφέλη του εμβολιασμού.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, είχε δοθεί στη δημοσιότητα μια σειρά από νέα στοιχεία του CDC, τα οποία έδειχναν ότι κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού, οι ανεμβολίαστοι ήταν 10 φορές πιο πιθανόν να νοσηλευτούν λόγω κορωνοϊού και 11 φορές πιο πιθανόν να πεθάνουν. Πρόκειται για αριθμούς που ανέδειξαν σε πολύ μεγάλο βαθμό τη σημασία του εμβολιασμού.

Ο παράγοντας των ενισχυτικών δόσεων

Επιπλέον, από τότε που ξεκίνησε η χορήγηση των ενισχυτικών δόσεων, υπάρχει άλλη μια κατηγορία που μπορούμε να συγκρίνουμε με τους ανεμβολίαστους: Εκείνους που έχουν λάβει τις δόσεις αυτές. Και εκεί, το χάσμα μεγαλώνει περισσότερο.

Τα στοιχεία από την κομητεία του Λος Άντζελες έδειξαν ότι στο τέλος της περιόδου που κυριαρχούσε η «Δέλτα», οι ανεμβολίαστοι είχαν 83 φορές περισσότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν σε σχέση με όσους είχαν κάνει την ενισχυτική δόση. Όταν επικράτησε η «Όμικρον» στις αρχές Δεκεμβρίου και τα κρούσματα αυξήθηκαν, το χάσμα συρρικνώθηκε. Αλλά η διαφορά εξακολουθούσε να είναι 23 φορές μεγαλύτερη σε σχέση με εκείνη από τη μεγαλύτερη μελέτη που είχε διεξαχθεί νωρίτερα το 2021.

Επιπλέον, το CDC κοινοποίησε πρόσφατα στοιχεία από μια πιο μεγάλη έρευνα, τα οποία ήταν παρόμοια με εκείνα από την Άνοιξη και το Καλοκαίρι του 2021. Σε δεδομένα από 25 περιφέρειες για τους τρεις τελευταίους μήνες του 2021, φάνηκε ότι τα ποσοστά των θανάτων ήταν 53 φορές υψηλότερα ανάμεσα στους ανεμβολίαστους παρά σε όσους είχαν λάβει την ενισχυτική δόση.

Αυτό ίσχυε μάλιστα σε σημείο που οι εμβολιασμένοι και με την τρίτη δόση, οι οποίοι πέθαιναν μέσα σε μία εβδομάδα, ήταν ένας στο εκατομμύριο – ακόμη λιγότεροι από εκείνους που πέθαιναν σε τροχαία δυστυχήματα, όπως είχε αναφέρει ο συντάκτης των New York Times, Ντέιβιντ Λέονχαρντ.

Όπως τόνισε ο Λέονχαρντ, αυτά δεν είναι τα πρώτα στοιχεία που δείχνουν ένα αυξανόμενο χάσμα μεταξύ των ανεμβολίαστων και όλων των υπολοίπων. Παρόμοια εικόνα παρουσιάζουν τα δεδομένα από τη Νέα Υόρκη και το Σιάτλ.

Σημαντικά περισσότεροι οι θάνατοι ανεμβολίαστων

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Washington Post, ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η μεγάλη μελέτη που αφορούσε 25 περιφέρειες στις ΗΠΑ, έδειξε ότι το πιο μικρό χάσμα μεταξύ ανεμβολίαστων και εμβολιασμένων αλλά χωρίς την ενισχυτική δόση, ήταν παρόμοιο με εκείνο της άνοιξης και του καλοκαιριού του 2021: Ήταν 13 φορές πιο πιθανό να πεθάνει κανείς από Covid αν ήταν ανεμβολίαστος, σε σχέση με 11 φορές που ίσχυε πριν.

Ωστόσο, η χορήγηση των ενισχυτικών δόσεων έχει διευρύνει περαιτέρω το χάσμα μεταξύ όσων δεν έχουν την προστασία των εμβολίων και όσων έχουν θωρακιστεί στον μέγιστο βαθμό. Αυτό φαίνεται και στην πιο μεγάλη μελέτη, η οποία κάλυπτε κυρίως την περίοδο της «Δέλτα», αλλά και τα στοιχεία από την κομητεία του Λος Άντζελες που αφορούσαν πιο συγκεκριμένα την «Όμικρον».

Τον περασμένο μήνα, παρατηρήθηκε ότι οι επικρίσεις κατά του όρου «Πανδημία των Ανεμβολίαστων», δεν λάμβαναν υπόψη τα στοιχεία, με βάση τα οποία εξετάζουμε συνήθως τις πανδημίες.

Οι πιο σοβαρές περιπτώσεις Covid έχουν σφοδρό αντίκτυπο όχι μόνο στα άτομα που νοσούν και στους δικούς τους ανθρώπους, αλλά και στο σύστημα Υγείας γενικότερα – κάτι που αποτελεί μια εξαιρετικά σημαντική πτυχή της πανδημίας.

Άλλωστε, ένα τεράστιο και καθοριστικό κομμάτι κάθε πανδημίας είναι οι συνέπειες που έχουν τα πιο σοβαρά περιστατικά νόσησης. Υπάρχει λόγος που μιλάμε συχνά για τον απολογισμό των θανάτων, και αυτός αφορά σε πολύ μεγάλο βαθμό τους ανεμβολίαστους.

Τα πιο πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι εκείνοι που εξακολουθούν να αποφεύγουν τα εμβόλια, παρά τα επιστημονικά δεδομένα, είναι πιθανόν να συνεχίσουν να αποτελούν μεγάλο μέρος του συνολικού αριθμού θανάτων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση