ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μέση Ανατολή: Παίζοντας με τη φωτιά στον άξονα Ιράν – Ιράκ – Πακιστάν

Οι εστίες της ανάφλεξης πολλαπλασιάζονται, ανεβάζοντας τον κίνδυνο μιας περιφερειακής σύρραξης μεταξύ (πυρηνικών) δυνάμεων

Kathimerini.gr

Τρεισήμισι μήνες έπειτα από τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, οι εστίες της ανάφλεξης πολλαπλασιάζονται στην «πυριτιδαποθήκη» της Μέσης Ανατολής, ανεβάζοντας τον κίνδυνο μιας περιφερειακής σύρραξης μεταξύ (πυρηνικών) δυνάμεων.

Η ένταση που ξεκίνησε από τη Γάζα, επεκτάθηκε γρήγορα στα σύνορα Ισραήλ – Λιβάνου και από εκεί στο Ιράκ και στη Συρία, προτού εξαπλωθεί εν συνεχεία στην Ερυθρά Θάλασσα και, πλέον, στα μέτωπα Ιράν – Πακιστάν αλλά και Ιράν – Βορείου Ιράκ.

Το Ιράν εξαπέλυσε χθες μια άνευ προηγουμένου επίθεση εντός των συνόρων του Πακιστάν το οποίο όμως υπενθυμίζεται ότι διαθέτει πυρηνικά όπλα, όπως άλλωστε και το Ισραήλ. Η ιρανική επίθεση, που έγινε με πυραύλους και drones, είχε ως στόχο την Jaish al-Adl, μια σουνιτική ένοπλη οργάνωση που δρα κοντά στα σύνορα, επί πακιστανικού εδάφους.

Υπενθυμίζεται ότι διπλή βομβιστική επίθεση, την ευθύνη της οποίας ανέλαβε το σουνιτικό Ισλαμικό Κράτος, είχε συγκλονίσει την πόλη Κερμάν του σιιτικού Ιράν τον περασμένο Ιανουάριο, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δεκάδες άνθρωποι και να τραυματιστούν εκατοντάδες. Το εν λόγω τρομοκρατικό χτύπημα, το πλέον πολύνεκρο που έχει ζήσει το Ιράν μετά τα τέλη της δεκαετίας του 1970, έλαβε χώρα την ημέρα της επετείου συμπλήρωσης τεσσάρων ετών από την εξόντωση του Ιρανού αξιωματικού των Φρουρών της Επανάστασης, Κασέμ Σολεϊμάνι, κοντά στο μνημείο που έχει στηθεί στη μνήμη του, γεγονός το οποίο ενισχύει σημαντικά το συμβολικό βάρος της επίθεσης.

Εκτοτε, από τις αρχές Ιανουαρίου και έπειτα, το Ιράν προχωρά σε αντίποινα, πλήττοντας στόχους εκτός των ιρανικών συνόρων, στόχους που θεωρεί ότι μπορεί να είχαν σχέση με την τρομοκρατική επίθεση του περασμένου Ιανουαρίου αλλά και στόχους τους οποίους αντιμετωπίζει ως εν γένει εχθρικούς προς τα ιρανικά συμφέροντα.

Το Ιράν εκτόξευσε, τα περασμένα 24ωρα, βαλλιστικούς πυραύλους κατά στόχων στο Ιράκ και στη Συρία, στόχους τους οποίους η Τεχεράνη «συνδέει» με την κατασκοπική δράση του Ισραήλ. Κάποιοι από αυτούς τους πυραύλους μάλιστα έσκασαν, την περασμένη Δευτέρα, κοντά στο προξενείο των ΗΠΑ στο βόρειο Ιράκ. Αυτό, ωστόσο, το οποίο πολλοί αναλυτές αξιολογούν ως κορυφαία κλιμάκωση είναι το ιρανικό χτύπημα της Τρίτης εντός των πακιστανικών συνόρων.

Το Πακιστάν «αντεπιτίθεται»

Αντιδρώντας στην εν λόγω «παράνομη» και «απαράδεκτη παραβίαση του πακιστανικού εναέριου χώρου», το Πακιστάν ξεκίνησε ήδη να δείχνει τα δόντια του: ανακάλεσε τον πρέσβη του από το Ιράν, χαρακτήρισε ανεπιθύμητο τον Ιρανό πρεσβευτή, ακύρωσε όλες τις προγραμματισμένες υψηλού επιπέδου επαφές μεταξύ Ιρανών και Πακιστανών, καταδίκασε την επίθεση της Τεχεράνης και υπογράμμισε με νόημα ότι διατηρεί το δικαίωμα να απαντήσει στο πλήγμα που δέχθηκε.

Ο Ιρανός ΥΠΕΞ στο Νταβός (AP Photo/Markus Schreiber)

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στο Νταβός της Ελβετίας, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν υποστήριξε, πάντως, ότι δυνάμεις της χώρας του έπληξαν «μόνον τρομοκράτες» εντός των πακιστανικών συνόρων και όχι αθώους Πακιστανούς πολίτες.

Παράλληλα, ωστόσο, τα τελευταία 24ωρα, και το Ιράκ ανακάλεσε τον πρεσβευτή του από το Ιράν, κατηγορώντας την Τεχεράνη για τα πυραυλικά πλήγματα που έπληξαν την πόλη Ερμπίλ στο Βόρειο Ιράκ.

Το μεγαλύτερο ιρανικό μπαράζ επιθέσεων των τελευταίων 4 ετών

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία έσπευσαν να καταδικάσουν την ιρανική επίθεση στην ιρακινή πόλη Ερμπίλ, μια επίθεση την ευθύνη της οποίας ανέλαβαν οι Ιρανοί Φρουροί της Επανάστασης, ενώ και ο Αραβικός Σύνδεσμος ανακοίνωσε ότι πρόκειται να πραγματοποιήσει σήμερα έκτακτη συνεδρίαση με θέμα τα ιρανικά πλήγματα στο Βόρειο Ιράκ.

Συνολικά οι περασμένες δύο ημέρες (15-16 Ιανουαρίου), ήταν οι περισσότερο επιθετικές των τελευταίων τεσσάρων ετών από την πλευρά του Ιράν, όπως σημειώνει σε ανάλυσή του ο ιστοχώρος Gzero. Η τελευταία φορά που οι Ιρανοί είχαν εξαπολύσει τόσο πολλούς πυραύλους κατά στόχων στο εξωτερικό ήταν τον Ιανουάριο του 2020, τα 24ωρα δηλαδή έπειτα από τη δολοφονία του Σολεϊμανί ο οποίος υπενθυμίζεται ότι είχε πέσει νεκρός από αμερικανικό πλήγμα ενώ βρισκόταν στο Ιράκ.

Λάδι στη φωτιά με νέες επιθέσεις

Αλλά και ευρύτερα, πέρα από την Τεχεράνη, τα πλήγματα «γεννούν» νέα πλήγματα το τελευταίο διάστημα στα ουκ ολίγα ανοιχτά μέτωπα της μεσανατολικής «πυριτιδαποθήκης», με τους αναλυτές του ιστοχώρου Gzero να διερωτώνται εάν «τα αντίποινα είναι πια η νέα κανονικότητα» στην πολύπαθη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Χούθι, Χεζμπολάχ και Χαμάς συνεχίζουν να εξαπολύουν επιθέσεις κατά εχθρικών στόχων, παρά τα σοβαρά πλήγματα που έχουν δεχθεί.

Ενδεικτικά χθες, εκτοξεύθηκε μπαράζ πυραύλων από τη Γάζα ενάντια στην ισραηλινή πόλη Νετιβότ που απέχει μόλις λίγα χιλιόμετρα από τα σύνορα του Ισραήλ με τον παράκτιο παλαιστινιακό θύλακα.

Οσο για τους Χούθι, εκείνοι έπληξαν την περασμένη Δευτέρα με πύραυλο κρουζ το αμερικανικής ιδιοκτησίας εμπορικό πλοίο Gibraltar Eagle στον Κόλπο του Αντεν, και χθες, Τρίτη, το υπό σημαία Μάλτας ελληνόκτητο πλοίο «Zografia» στην Ερυθρά Θάλασσα, ενώ την περασμένη Κυριακή είχαν επιχειρήσει ανεπιτυχώς να πλήξουν με πύραυλο και το αμερικανικό αντιτορπιλικό USS Laboon.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση