ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μέση Ανατολή: Νέες πιέσεις του Μπλίνκεν για εκεχειρία

Πέμπτη περιοδεία στη Μ. Ανατολή, ενώ οι ΗΠΑ συνεχίζουν τους βομβαρδισμούς

REUTERS, A.P.

Η επίτευξη συμφωνίας για μακρόχρονη εκεχειρία στη Γάζα και η αναχαίτιση των κινδύνων για επέκταση της σύγκρουσης στην ευρύτερη Μέση Ανατολή είναι οι βασικοί στόχοι της νέας περιοδείας του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν στην περιοχή από την έναρξη του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας έφθασε χθες στο Ριάντ, πρώτο σταθμό της περιοδείας του, που θα τον φέρει επίσης στην Αίγυπτο, στο Κατάρ, στο Ισραήλ και την κατεχόμενη Δυτική Οχθη. Στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας συναντήθηκε με τον ντε φάκτο ηγέτη της χώρας, πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, στις επαφές του με τους Αραβες ηγέτες, ο Μπλίνκεν «θα τους μεταφέρει πρόσωπο με πρόσωπο το μήνυμα ότι οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν την κλιμάκωση της κρίσης και ότι δεν θα κλιμακώσουν οι ίδιες αυτή την κρίση».

Το προηγούμενο τριήμερο οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν πάνω από 100 πλήγματα εναντίον φιλοϊρανικών πολιτοφυλακών στη Συρία και το Ιράν, σε αντίποινα για την πρόσφατη επίθεση σε αμερικανική στρατιωτική βάση στην Ιορδανία, που στοίχισε τη ζωή τριών στρατιωτών. Παράλληλα οι Αμερικανοί, με τη συνδρομή των Βρετανών, συνέχισαν τις επιδρομές εναντίον των επίσης φιλοϊρανών Χούθι, που ελέγχουν μεγάλο μέρος της Υεμένης.

Η θέση του Ιράν

Το Ιράν απέφυγε μέχρι στιγμής οποιαδήποτε άμεση ανάμειξη στις συγκρούσεις, αλλά ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν δεν απέκλεισε, την Κυριακή, το ενδεχόμενο να πληγούν στο μέλλον στόχοι επί ιρανικού εδάφους, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν έναν ευρύτερο πόλεμο, αλλά θα συνεχίσουν να απαντούν στα όποια εχθρικά πλήγματα. Απαντώντας στις δηλώσεις Σάλιβαν, ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Νασέρ Κανανί, προειδοποίησε χθες ότι «η Ισλαμική Δημοκρατία δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει τις αμυντικές της ικανότητες για να δώσει μια απάντηση που θα κάνει τους επιτιθέμενους να μετανιώσουν».

Προϊόν εντατικών πρωτοβουλιών μεσολάβησης από ΗΠΑ, Αίγυπτο και Κατάρ, η πρόταση για εκεχειρία που βρίσκεται στο τραπέζι προβλέπει παύση των ισραηλινών επιχειρήσεων στη Γάζα για τουλάχιστον 40 ημέρες, στη διάρκεια των οποίων θα απελευθερωθούν σε διαδοχικά στάδια Ισραηλινοί όμηροι και Παλαιστίνιοι αιχμάλωτοι. Ωστόσο, οι ισχυρές διαφωνίες στο εσωτερικό και των δύο αντιμαχομένων στρατοπέδων καθιστούν αμφίβολη την επίτευξη συμφωνίας στο άμεσο μέλλον.

Στη διάρκεια της επιθεώρησης στρατευμάτων στο μέτωπο, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε χθες ότι το Ισραήλ «βρίσκεται καθ’ οδόν προς την απόλυτη νίκη επί της Χαμάς», ενώ ακροδεξιοί υπουργοί του απορρίπτουν κάθε ιδέα για μακρόχρονη εκεχειρία. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Wall Street Journal, ενώ η ηγεσία της Χαμάς στη Γάζα, υπό τον Γιαχία Σινουάρ, δέχεται εκεχειρία έξι εβδομάδων, η ανώτερη ηγεσία της στο εξωτερικό, υπό τον Ισμαήλ Χανίγια, αξιώνει οριστική κατάπαυση των εχθροπραξιών και απελευθέρωση τουλάχιστον 3.000 Παλαιστινίων αιχμαλώτων, κάτι που η κυβέρνηση Νετανιάχου απορρίπτει κατηγορηματικά.

Σφοδρές συγκρούσεις συνεχίζονταν και χθες στη Χαν Γιουνίς της νότιας Γάζας, ενώ οι νεκροί από παλαιστινιακής πλευράς είχαν φτάσει τις 27.500. Βίντεο που κυκλοφόρησαν στο Διαδίκτυο έδειχναν μασκοφόρους Παλαιστίνιους μαχητές να έχουν αιχμαλωτίσει άτομα που ενοχοποιούνταν για κλοπές στη βόρεια Γάζα, άλλη μια ένδειξη ότι η Χαμάς και οι άλλες ένοπλες οργανώσεις διατηρούν σημαντικές μαχητικές δυνατότητες, ακόμη και εκεί όπου το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι τις έχει συντρίψει.

Τα «γαλλικά» του Μπάιντεν

POLITICO, TIMES OF ISRAEL

Η δημόσια διαφωνία του Μπέντζαμιν Νετανιάχου με τις αμερικανικές πρωτοβουλίες για τον τερματισμό της κρίσης και τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους έχουν προκαλέσει έντονη δυσφορία στον Λευκό Οίκο, σύμφωνα με τον ενημερωτικό ιστότοπο Politico. Ρεπορτάζ αναφέρει ότι ο Τζο Μπάιντεν είναι ανήσυχος για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η κρίση στην προεκλογική του εκστρατεία. Επικαλούμενο ανώνυμη πηγή που μίλησε πρόσφατα με τον Αμερικανό πρόεδρο, το ρεπορτάζ υποστηρίζει ότι ο τελευταίος αποκάλεσε σε ιδιωτική συζήτηση τον Ισραηλινό πρωθυπουργό «bad fucking guy», χαρακτηρισμός που δύσκολα μεταφράζεται και δυσκολότερα υποφέρεται. «Ο πρόεδρος δεν το είπε και δεν θα μπορούσε να το έχει πει», δήλωσε στο Politico ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Αντριου Μπέιτς. Πάντως, το ρεπορτάζ επιμένει ότι αρκετά στελέχη των Δημοκρατικών, συμπεριλαμβανομένης της αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις, συνειδητοποιούν ότι η άνευ όρων υποστήριξη του Ισραήλ μπορεί να στοιχίσει στο κόμμα την υποστήριξη των νέων ψηφοφόρων στη μάχη του προσεχούς Νοεμβρίου. Πρόσφατη έρευνα του YouGov εμφάνιζε το 50% των ψηφοφόρων του Μπάιντεν να χαρακτηρίζει τις επιχειρήσεις του Ισραήλ «γενοκτονία».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση