Reuters, A.P.
Σειρά δυτικών κυβερνήσεων, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, ανέστειλαν τη χρηματοδότηση της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες μετά τις καταγγελίες του Ισραήλ ότι υπάλληλοί της συμμετείχαν ή υποβοήθησαν τις φονικές επιθέσεις της Χαμάς, στις 7 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το Ισραήλ κοινοποίησε στην αμερικανική κυβέρνηση εξασέλιδο ντοκουμέντο όπου καταγγέλλει ότι 190 άτομα από το προσωπικό της Υπηρεσίας Αρωγής και Εργων του ΟΗΕ (UNRWA), συμπεριλαμβανομένων αρκετών δασκάλων, είναι μέλη της Χαμάς ή της Ισλαμικής Τζιχάντ.
Από την πλευρά τους οι New York Times, που επίσης απέκτησαν πρόσβαση στο ισραηλινό έγγραφο, αναφέρουν ότι 12 άτομα κατηγορούνται για άμεση ή έμμεση συμμετοχή στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου. Μεταξύ αυτών, ένας σχολικός σύμβουλος από τη Χαν Γιουνίς της νότιας Γάζας, ο οποίος κατηγορείται ότι βοήθησε τον γιο του στην απαγωγή μιας Ισραηλινής, ένας άλλος που φέρεται να συμμετείχε στην επίθεση εναντίον κιμπούτς του νότιου Ισραήλ, όπου σκοτώθηκαν 97 άνθρωποι και ένας τρίτος ο οποίος, πάντα κατά τους Ισραηλινούς, μετέφερε πυρομαχικά για τους κομάντο της Χαμάς.
Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου επιβεβαίωσε τις καταγγελίες. «Ανακαλύψαμε ότι 13 μέλη της UNRWA συμμετείχαν, άμεσα ή έμμεσα, στη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου», δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός σε βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο. «Στα σχολεία της UNRWA διδάσκουν δόγματα για εξολόθρευση του Ισραήλ, εξυμνούν την τρομοκρατία», προσέθεσε. Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατς ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να συναντηθεί εφεξής με τον επικεφαλής της UNRWA, Φιλίπ Λαζαρινί, και τον κάλεσε να παραιτηθεί από το αξίωμά του.
Σειρά χωρών, μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ, Γερμανία, Ιαπωνία, Βρετανία, Καναδάς, Αυστραλία, Ιταλία, Φινλανδία και Αυστρία, ανακοίνωσαν ότι αναστέλλουν τη χρηματοδότηση της υπηρεσίας λόγω των σοβαρών καταγγελιών και ενώ εκκρεμεί έρευνα από το γραφείο εσωτερικών υποθέσεων του ΟΗΕ για τη βασιμότητά τους. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα επαναξιολογήσει τη χρηματοδότηση της UNRWA υπό το φως του πορίσματος που θα συντάξει ο ΟΗΕ και ζήτησε συμπληρωματική έρευνα από ανεξάρτητους διεθνείς εμπειρογνώμονες, διορισμένους από την Ε.Ε.
Με χθεσινή της ανακοίνωση, η υπηρεσία του ΟΗΕ προειδοποίησε ότι η διακοπή της χρηματοδότησης από τους μεγαλύτερους χορηγούς της θα καταστήσει αδύνατη τη συνέχιση της λειτουργίας της στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένης της Γάζας, σε χρονικό διάστημα ενός μήνα. Την Κυριακή, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι ένιωσε «φρίκη» στο άκουσμα των καταγγελιών και γνωστοποίησε ότι εννέα από τους 12 υπαλλήλους της υπηρεσίας που κατηγορούνται έχουν ήδη απολυθεί. Απηύθυνε ωστόσο έκκληση στα κράτη- χρηματοδότες να μη διακόψουν την επιχορήγηση της υπηρεσίας, η οποία απασχολεί 13.000 άτομα στη Λωρίδα της Γάζας και είναι ο μεγαλύτερος φορέας ανθρωπιστικής βοήθειας.
Η UNRWA ιδρύθηκε το 1949 με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για να προσφέρει βοήθεια στους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, θύματα του αραβοϊσραηλινού πολέμου του 1948 και τους απογόνους τους, σε Γάζα και Δυτική Οχθη, αλλά και στους προσφυγικούς καταυλισμούς της Συρίας, του Λιβάνου και της Ιορδανίας.
Στο Ισραήλ, ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ κάλεσε, στη διάρκεια δημόσιας συγκέντρωσης, την Κυριακή, τους εποίκους να ξαναγυρίσουν, συνοδεία στρατού, στη Γάζα μετά το τέλος του πολέμου. Την ίδια θέση υποστήριξε ο σκληροπυρηνικός υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς. Η Παλαιστινιακή Αρχή αντέδρασε άμεσα, καταγγέλλοντας τους δύο υπουργούς ότι ενθαρρύνουν τη βίαιη εκτόπιση των κατοίκων της Γάζας από τη γη τους. Εναντίον των δηλώσεων Μπεν Γκβιρ και Σμότριτς τάχθηκαν και οι ηγέτες της ισραηλινής αντιπολίτευσης, κατηγορώντας τους ότι εκθέτουν διεθνώς τη χώρα τους.