ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Νετανιάχου: Θα βγει «πολιτικά ζωντανός» μέσα από αυτόν τον πόλεμο;

Οι πιέσεις σε βάρος του Ισραηλινού πρωθυπουργού εντείνονται μέρα με τη μέρα

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου βρίσκεται πια, σχεδόν τέσσερις μήνες έπειτα από τις πολύνεκρες επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου και ενώ συνεχίζεται το θρίλερ της ομηρίας των Ισραηλινών που κρατούνται από τη Χαμάς, αντιμέτωπος με έναν κλοιό εντεινόμενων εσωτερικών πιέσεων. Ολοένα και περισσότεροι είναι εκείνοι που του ζητούν να παραιτηθεί αλλά και ολοένα εντονότερος ο τρόπος με τον οποίο εκφράζονται πλέον αυτές οι πιέσεις.

Επιστολές και διαδηλώσεις διαμαρτυρίας

Μόλις την περασμένη Παρασκευή, περισσότεροι από 40 εξέχοντες Ισραηλινοί (μεταξύ αυτών: πρώην αρχηγοί των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων και των μυστικών υπηρεσιών της Μοσάντ, νομπελίστες επιστήμονες, πρέσβεις επί τιμή και επιφανείς επιχειρηματίες) απέστειλαν επιστολή στον πρόεδρο του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτσογκ, και στον πρόεδρο του ισραηλινού κοινοβουλίου, Αμίρ Οχάνα, με την οποία απαιτούν να απομακρυνθεί από την πρωθυπουργία της χώρας ο Νετανιάχου τον οποίο μάλιστα χαρακτηρίζουν «υπαρξιακή» απειλή για το ίδιο το Ισραήλ.

Παράλληλα τις τελευταίες ημέρες, διαδηλωτές συγκεντρώνονται έξω από την οικία του Νετανιάχου, ενώ και ο πόλεμος στη Γάζα είναι προφανές ότι δεν εξελίσσεται όπως ακριβώς θα επιθυμούσε η ισραηλινή πλευρά.

Η Χαμάς έχει πληγεί μεν αλλά δεν βρίσκεται, ακόμη, στα πρόθυρα της εξάλειψης, παρά τις σφοδρές στρατιωτικές επιχειρήσεις των Ισραηλινών στη Γάζα. Αντιθέτως, περίπου 130 Ισραηλινοί όμηροι, από τους συνολικά περίπου 240 του περασμένου Οκτωβρίου παραμένουν στα χέρια των μαχητών της Χαμάς, γεγονός το οποίο προκαλεί όμως έντονες αντιδράσεις στο Ισραήλ που στρέφονται ενάντια στην κυβέρνηση του Νετανιάχου γιατί ακόμη δεν έχει καταφέρει να φέρει πίσω όλους τους ομήρους. Σε αυτό το πλαίσιο, μέλη των οικογενειών των ομήρων εισέβαλαν προ ημερών στο ισραηλινό κοινοβούλιο πραγματοποιώντας διαμαρτυρία.

Μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον, πληθαίνουν όμως παράλληλα και οι αμφιβολίες αναφορικά με τη βιωσιμότητα του –υπό τον Νετανιάχου– κυβερνητικού συνασπισμού ο οποίος πολλοί θεωρούν ότι ενδέχεται να καταρρεύσει.

Ο 74χρονος Νετανιάχου δείχνει πια να βρίσκεται μόλις μια ανάσα μακριά από την παραίτηση. Ωστόσο, διερωτάται κανείς εάν αυτός ο πόλεμος θα είναι όντως το τελευταίο κεφάλαιο στην καριέρα του μακροβιότερου Ισραηλινού πρωθυπουργού.

Ηδη από τον περασμένο Οκτώβριο, πολλοί θεωρούσαν ότι ο Νετανιάχου «έχει πια τελειώσει πολιτικά». Τέσσερις μήνες μετά ωστόσο, ο 74χρονος ηγέτης της παράταξης Λικούντ είναι ακόμη εκεί. Πόσο θα αντέξει, ακόμη, στην εξουσία; Και τι θα είναι αυτό που μπορεί να τον ανατρέψει; Ασφαλείς απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα επί του παρόντος δεν υπάρχουν. Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι ο πολιτικός χρόνος πράγματι μετρά πια αντίστροφα για τον Νετανιάχου. Κανείς, ωστόσο, δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πότε και πώς θα έρθει αυτή η επαπειλούμενη «πτώση» από την εξουσία.

Ακόμη και πριν από τις επιθέσεις της Χαμάς κατά των Ισραηλινών στις 7 Οκτωβρίου, η πολιτική καριέρα του Νετανιάχου έδειχνε σαν να κρέμεται από μια κλωστή καθώς εκείνος βρισκόταν στο εδώλιο με την κατηγορία της διαφθοράς ενώ παράλληλα αντιμετώπιζε και μαζικές πολύμηνες διαμαρτυρίες ενάντια στις δικαστική μεταρρύθμιση που προωθούσε η κυβέρνησή του, η οποία έχει καταγραφεί ως η πιο δεξιά στα ισραηλινά χρονικά. Σαν να μην έφταναν όλα εκείνα, ο Νετανιάχου θα καλούνταν, μετά τις 7 Οκτωβρίου, να απολογηθεί για τα κενά ασφαλείας που επέτρεψαν τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, ενώ παράλληλα θα δεχόταν κριτική και για την εξέλιξη του πολέμου στη Γάζα. Το γεγονός ότι υπάρχουν ακόμη, έπειτα από σχεδόν τέσσερις μήνες, όμηροι που δεν έχουν απελευθερωθεί, αποτελεί πλήγμα για τον Νετανιάχου ο οποίος παράλληλα δέχεται βροχή από διεθνείς επικρίσεις για όσα έχουν λάβει χώρα στη Λωρίδα της Γάζας: τους θανάτους των αμάχων, τις καταστροφές των υποδομών κ.ά.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει δηλώσει ότι είναι αντίθετος σε μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός, ακόμα και αν κάτι τέτοιο θα σήμαινε την απελευθέρωση όλων των ομήρων, με το επιχείρημα ότι μια μόνιμη εκεχειρία θα επέτρεπε στη Χαμάς να ανασυνταχθεί και να εξαπολύσει στο μέλλον νέες επιθέσεις κατά των Ισραηλινών. Οι τρέχουσες διαπραγματεύσεις λέγεται ότι προσανατολίζονται προς την κατεύθυνση μιας χρονικά περιορισμένης (δίμηνης σύμφωνα με κάποια δημοσιεύματα) εκεχειρίας.

Εάν υπάρξει όντως μια συμφωνία το προσεχές διάστημα που θα οδηγεί στην απελευθέρωση των εναπομεινάντων Ισραηλινών ομήρων, ο Νετανιάχου μπορεί να κερδίσει χρόνο παραμονής στην εξουσία επεκτείνοντας τη θητεία του. Από την άλλη πλευρά, βέβαια, για να υπάρξει μια τέτοια συμφωνία, ο νυν πρωθυπουργός θα πρέπει να συμφωνήσει σε «ανταλλάγματα», απελευθερώνοντας Παλαιστίνιους κρατουμένους και διακόπτοντας, για ένα διάστημα έστω, τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των Ισραηλινών στη Γάζα. Κάτι τέτοιο όμως δεν θα αρέσει καθόλου στους ακροδεξιούς κυβερνητικούς του εταίρους (Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, Μπεζαλέλ Σμότριχ κ.ά.).

Οι δημοσκοπήσεις παρουσιάζουν, πάντως, μια μερικά «συγκεχυμένη» εικόνα για το πώς βλέπουν οι Ισραηλινοί τον εν εξελίξει πόλεμο, καθώς είναι πολλοί εκείνοι που υποστηρίζουν μεν σθεναρά τον αγώνα ενάντια στη Χαμάς αλλά ταυτόχρονα δηλώνουν οργισμένοι και απέναντι στην ισραηλινή ηγεσία.

Η «συγκεχυμένη» εικόνα των δημοσκοπήσεων

Σύμφωνα με τα ευρήματα δημοσκόπησης του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ (Tel Aviv University’s Peace Index) που πραγματοποιήθηκε το διάστημα μεταξύ 8 και 15 Ιανουαρίου, οι Εβραίοι πολίτες του Ισραήλ παρουσιάζονται να θεωρούν, σε ποσοστό 53%, ότι η κυβέρνησή τους δεν έχει «ξεκάθαρους στόχους» σε αυτόν τον πόλεμο. Παράλληλα ωστόσο, στην πλειοψηφία τους (88%) θεωρούν ότι ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων είναι δικαιολογημένος με βάση τους στόχους του συγκεκριμένου πολέμου. Κατά τα λοιπά πάντως, εκείνοι δείχνουν διχασμένοι καθώς άλλοι θεωρούν ότι η κυβέρνησή τους θα πρέπει να δώσει προτεραιότητα στην εξάλειψη της Χαμάς με κάθε κόστος (50%) και άλλοι στην επιστροφή των ομήρων με κάθε δυνατό τρόπο (48%).

Ωστόσο, ένα πράγμα είναι ήδη ξεκάθαρο: το ισραηλινό κοινό αποδοκιμάζει σε μεγάλο βαθμό τον ίδιο τον Νετανιάχου, καθώς μόνο ένα ποσοστό 15% θα ήθελε εκείνος να παραμείνει στην εξουσία μετά τον πόλεμο, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ισραηλινού Ινστιτούτου Δημοκρατίας (Israel Democracy Institute) που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 25 και 28 Δεκεμβρίου, ενώ είναι πολλοί και εκείνοι που θεωρούν ότι ο Νετανιάχου προσεγγίζει τον τρέχοντα πόλεμο με τη Χαμάς ως μέσο για τη δική του προσωπική πολιτική σωτηρία. Ενδεικτικά, πρόσφατη σφυγμομέτρηση του Channel 13 παρουσιάζει το 53% των Ισραηλινών να θεωρεί ότι οι αποφάσεις του Νετανιάχου εν καιρώ πολέμου κατευθύνονται κυρίως από το προσωπικό του συμφέρον.

Με πληροφορίες από Gzero, CNN

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση