ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μεσανατολικό: Μαζικές διαδηλώσεις σε χώρες της Δύσης

Τον κίνδυνο τρομοκρατικών επιθέσεων ενισχύει ο πόλεμος στη Γάζα, σύμφωνα με έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας

ΠΗΓΗ: Reuters

ΠΑΡΙΣΙ. Σε ήρεμη ατμόσφαιρα διεξήχθη την Κυριακή η μεγαλύτερη μέχρι στιγμής διαδήλωση διαμαρτυρίας για τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς και υποστήριξης προς τον πληθυσμό της Γάζας στο Παρίσι, με τη βουλευτή του αριστερού κόμματος Ανυπότακτη Γαλλία, Ορελί Τρουβέ, να εκτιμά πως περισσότεροι από 30.000 πολίτες συμμετείχαν στη διαμαρτυρία. Τέτοιοι αριθμοί έχουν να καταγραφούν από τον πόλεμο στη Γάζα το 2014.

Οι δυνάμεις της τάξης προχώρησαν σε δέκα προσαγωγές, κυρίως για αντισημιτικά συνθήματα και γκράφιτι πάνω στο άγαλμα της Δημοκρατίας, στην ομώνυμη πλατεία της γαλλικής πρωτεύουσας. Η συγκέντρωση είχε διοργανωθεί από γαλλική συλλογικότητα για τη μόνιμη ειρήνη και τη δικαιοσύνη μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών, που συγκεντρώνει 40 οργανώσεις, μεταξύ των οποίων το προσκείμενο στο Κομμουνιστικό Κόμμα συνδικάτο CGT, κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, αριστερές εβραϊκές οργανώσεις και ομάδες για την καταπολέμηση του ρατσισμού.

Διαδήλωση είχε πραγματοποιηθεί στο ίδιο σημείο την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου, παρά την απαγόρευση συγκεντρώσεων που εξέδωσε η αστυνομία της πρωτεύουσας κατόπιν εντολής του υπουργού Εσωτερικών, Ζεράλντ Νταρμανέν. Στη διαδήλωση της Κυριακής, γυναίκες με ισλαμικές μαντίλες βρέθηκαν στο πλευρό συμπολιτών τους από τις αστικές συνοικίες της πρωτεύουσας και μελών αντικαπιταλιστικών οργανώσεων. Κύρια συνθήματα του πλήθους ήταν: «Μακρόν δολοφόνε!» και «Είμαστε όλοι Παλαιστίνιοι!». Στο πλήθος κυριαρχούσαν οι παλαιστινιακές μαντίλες κεφίγιε και οι παλαιστινιακές σημαίες. Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε πολλές άλλες πόλεις της χώρας.

Η μεγαλύτερη αντιπολεμική διαδήλωση στη Βρετανία, μετά τον πόλεμο στο Ιράκ το 2003, πραγματοποιήθηκε αυτό το Σάββατο στο Λονδίνο κατά του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα, με περισσότερους από 200.000 συμμετέχοντες, σύμφωνα με τους διοργανωτές.

Πορεία πραγματοποίησαν οι διαδηλωτές από το Χάιντ Παρκ κατά μήκος του κεντρικού Λονδίνου, για να καταλήξουν στα κυβερνητικά κτίρια του Ουάιτχολ και στη γειτονική πρωθυπουργική κατοικία της Ντάουνινγκ Στριτ. Η προσέλευση των διαδηλωτών φέρεται να εντυπωσίασε ακόμη και τους διοργανωτές, οι οποίοι περίμεναν σημαντική αποχή εξαιτίας των καταρρακτωδών βροχοπτώσεων που έχει προκαλέσει το πέρασμα της καταιγίδας «Μπαμπέτ». Η σιδηροδρομική σύνδεση του Λονδίνου με τη βόρεια Αγγλία είχε διακοπεί προσωρινά το Σάββατο εξαιτίας του φόβου κατολισθήσεων, εμποδίζοντας τη συμμετοχή διαδηλωτών από κοινότητες βόρεια της πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, στη διαδήλωση του Σαββάτου υπέρ της Παλαιστίνης συμμετείχαν 100.000 άνθρωποι, αριθμό που αναφέρει στο ρεπορτάζ της και η εφημερίδα The Guardian. Εντονη ήταν η αστυνομική παρουσία στη διαδήλωση, με περισσότερους από 1.000 αστυνομικούς και μέλη των ειδικών δυνάμεων της μητροπολιτικής αστυνομίας, Μετ, να έχουν αναπτυχθεί περιμετρικά της πλατείας Τραφάλγκαρ.

Διαδηλώσεις στήριξης στους κατοίκους της Γάζας πραγματοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο σε πολλές αμερικανικές πόλεις. Πορείες έγιναν στη Βοστώνη, στη Νέα Υόρκη και στο Λος Αντζελες, μεταξύ άλλων. Οι διαδηλωτές κάλεσαν την κυβέρνηση Μπάιντεν να διακόψει τη χρηματοδότηση στο Ισραήλ, κατηγορώντας τον υπουργό Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν για συνέργεια σε εγκλήματα πολέμου.

Την ίδια ώρα, προειδοποίηση εξέδωσε χθες το αμερικανικό υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας μνημονεύοντας την αύξηση περιστατικών εγκλημάτων ρατσιστικού μίσους εναντίον μουσουλμάνων, Αράβων και Εβραίων. «Η εντατικοποίηση των ισραηλινών αεροπορικών βομβαρδισμών εναντίον στόχων της Χαμάς θα κρατήσει τις ΗΠΑ σε βραχυπρόθεσμη ή μεσοπρόθεσμη κατάσταση ενισχυμένου τρομοκρατικού κινδύνου», ανέφερε η υπηρεσία σε νέα έκθεση.

Σε ξεχωριστή εγκύκλιο προς τις ομοσπονδιακές διωκτικές υπηρεσίες, το υπουργείο σημαίνει συναγερμό για την «κλιμάκωση του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, ο οποίος είναι βέβαιο ότι θα αυξήσει τον κίνδυνο τρομοκρατικών επιθέσεων και μεμονωμένων περιστατικών βίας στις ΗΠΑ». Πιθανοί στόχοι, σύμφωνα με το υπουργείο, περιλαμβάνουν τόπους θρησκευτικής λατρείας, διαδηλώσεις και πολιτικές εκδηλώσεις ή αμερικανικούς στρατιωτικούς στόχους. Η εγκύκλιος συμπίπτει με τη δολοφονία με μαχαίρι γυναίκας στελέχους εβραϊκής συναγωγής έξω από το σπίτι της το Σάββατο στο Ντιτρόιτ. Ο επικεφαλής της αστυνομίας της πόλης, όμως, που φιλοξενεί μία από τις μεγαλύτερες μουσουλμανικές κοινότητες στη χώρα, είπε την Κυριακή πως δεν υπάρχουν ενδείξεις για αντισημιτικά κίνητρα πίσω από τη δολοφονία.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Reuters

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση