Kathimerini.gr
Μεγάλη έρευνα μεταξύ 100.000 ατόμων, για να διαπιστωθεί πόσοι έχουν αναπτύξει ανοσία στον κορωνοϊό ξεκινά στη Γερμανία, σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού Spiegel. Από τα αποτελέσματά της θα προσδιοριστεί η διάδοση της νόσου στον γενικό πληθυσμό και το πότε μπορούν να ανοίξουν ξανά τα σχολεία και οι επιχειρήσεις. Παράλληλα, σε μαζική παραγγελία για τεστ αντισωμάτων έχει προχωρήσει η Βρετανία, με τον ίδιο σκοπό.
Υπό τον συντονισμό του επιδημιολόγου Γκέραρντ Κράουζε του κέντρου Επιδημιολογικών Ερευνών Χέλμχολτς στο Μπραουνσβάιγκ, με τη συμμετοχή νοσοκομείων όπως το Σαριτέ του Βερολίνου, θα ληφθούν δείγματα αίματος από 100.000 πολίτες. Τα δείγματα θα υποβληθούν σε τεστ αντισωμάτων και από αυτά θα προσδιοριστεί πόσο μεγάλη είναι η διασπορά του ιού στον πληθυσμό, δηλαδή πόσα αδιάγνωστα κρούσματα, ασυμπτωματικά ή με ήπια συμπτώματα, υπήρξαν. Οσοι βρεθούν να έχουν αντισώματα θα μπορούν να λάβουν ένα είδος πιστοποιητικού που θα τους επιτρέπει να επανέλθουν σε φυσιολογικούς ρυθμούς ζωής και εργασίας.
Η έρευνα προβλέπεται να επαναλαμβάνεται, στο ίδιο δείγμα, σε τακτά χρονικά διαστήματα, για να προσδιοριστεί η διασπορά τού ιού στη διάρκεια του χρόνου. Βασική προϋπόθεση για όλα αυτά είναι η αξιοπιστία του ελέγχου αντισωμάτων, καθώς τα υπάρχοντα τεστ ανιχνεύουν και τα αντισώματα αντί απλών κορωνοϊών, παρέχοντας κάποιες φορές παραπλανητικά αποτελέσματα.
Αν η μελέτη περάσει την τελική φάση της έγκρισης, θα ξεκινήσει στις αρχές Απριλίου, ενώ ώς τα τέλη Απριλίου θα υπάρχουν τα πρώτα αποτελέσματα. «Θα μπορούσαμε να εκδώσουμε για όσους έχουν αντισώματα ένα είδος πιστοποιητικού, το οποίο να τους επιτρέπει να συνεχίσουν κανονικά τη ζωή τους», είπε ο Κράουζε.
Εν τω μεταξύ, στη Βρετανία ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ έχει ανακοινώσει ότι η κυβέρνηση έχει παραγγείλει 3,5 εκατομμύρια τεστ αντισωμάτων και ότι σκοπεύει να προμηθευτεί και άλλα. Οι υγειονομικές αρχές της Βρετανίας θα αξιολογήσουν τα τεστ εντός των προσεχών ημερών. Εφόσον τα εγκρίνουν, θα είναι διαθέσιμα στα βρετανικά καταστήματα και μέσω Διαδικτύου για χρήση στο σπίτι, στα πρότυπα των τεστ εγκυμοσύνης. «Το κλειδί είναι να δούμε αν τα τεστ είναι επαρκώς αξιόπιστα για να χρησιμοποιηθούν από το ευρύ κοινό», είπε ο επικεφαλής της βρετανικής υγειονομικής υπηρεσίας Κρις Γουίτι σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian. «Αν αυτό ισχύει, θα αναζητήσουμε τον ταχύτερο τρόπο να κυκλοφορήσουν, αλλιώς δεν θα κυκλοφορήσουν».