ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μακρόν: Ο θρίαμβος και το στοίχημα της επόμενης πενταετίας

Η Ευρώπη – όπως φάνηκε από τον όμβρο συγχαρητηρίων μηνυμάτων από πρωθυπουργούς, καγκελάριους και προέδρους ευρωπαϊκών θεσμών – ανάσανε για μία ακόμα φόρα

Kathimerini.gr

Του Γιάννη Παλαιολόγου

Τελικά, η νίκη ήταν άνετη. Ο Εμανουέλ Μακρόν – ο πιο τεχνοκράτης από τους εκλεγμένους πολιτικούς, ο πιο ανόθευτα ευρωπαϊστής, το αγαπημένο παιδί των ελίτ που αδυνατεί να κρύψει την περιφρόνησή του για το λαϊκισμό και τους πολιτικούς του εκπροσώπους – επικράτησε με διαφορά 17-18 μονάδων επί της Μαρίν Λεπέν. Η Ευρώπη – όπως φάνηκε από τον όμβρο συγχαρητηρίων μηνυμάτων από πρωθυπουργούς, καγκελάριους και προέδρους ευρωπαϊκών θεσμών – ανάσανε για μία ακόμα φόρα. Η ενότητα της δυτικής συμμαχίας θα παραμείνει – για τώρα – άρρηκτη.

Το ρεπουμπλικανικό μέτωπο κράτησε. Το 42% των ψηφοφόρων του ακροαριστερού Ζαν-Λικ Μελανσόν, ο οποίος χαρακτήρισε προ ολίγου τον Γάλλο πρόεδρο ως τον χειρότερο της 5ης Δημοκρατίας, ψήφισε Μακρόν (έναντι 17% για τη Λεπέν, 17% που έριξαν λευκό και 24% που απείχαν). Αρκετοί αριστεροί ψηφοφόροι με τους οποίους συνομίλησα έδωσαν την ψήφο τους στο Μακρόν κρατώντας τη μύτη τους και μιλώντας για την αντίπαλό του ως απειλή – για τη Δημοκρατία, την Ευρώπη, τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η Λεπέν ανέβασε τα ποσοστά της έναντι του 2017, αλλά, όπως σημειώνει ο Charlemagne του Economist, Στάνλεϊ Πίγκναλ, δεδομένου του πόσο πιο μετριοπαθές ήταν το πρόγραμμά της σε σχέση με πριν πέντε χρόνια, η φετινή της επίδοση είναι χειρότερη από το 34% που έλαβε τότε. Ο Λιονέλ Λοράν, αρθρογράφος του Bloomberg, σημείωσε αιχμηρά (κι αυτός μέσω Twitter): «η Λεπέν εγκατέλειψε το Frexit, τραγούδησε υπό τη συνοδεία ακορντεόν, έπαιξε με γάτες και υποσχέθηκε παροχές στους πάντες. Τα πάντα πλην αλλαγής ονόματος…Δεν βλέπω γιατί το κόμμα της να την κοιτάζει και να σκέφτεται: πάμε για μια τέταρτη προσπάθεια;».

Η ίδια η υποψήφια του Εθνικού Συναγερμού πάντως, παρά τις αναφορές της προεκλογικά ότι αν έχανε δεν θα έθετε ξανά υποψηφιότητα, δεν επιβεβαίωσε κάτι τέτοιο στην ομιλία αποδοχής της ήττας της. Αντιθέτως, αναφέρθηκε στο αποτέλεσμα ως «ιστορικό» επίτευγμα και είπε ότι δεν θα εγκαταλείψει ποτέ το γαλλικό λαό. Αμέλησε, δε, να συγχαρεί τον Εμανουέλ Μακρόν για τη νίκη του.

Εκείνος, πιο ευγενής, ζήτησε από τους οπαδούς να μη γιουχάρουν όταν έκανε αναφορά στους ψηφοφόρους της Λεπέν. «Είμαι πρόεδρος όλων σας», τόνισε. Πρέπει τώρα να το αποδείξει στην πράξη.

Πρέπει να δείξει ότι συνειδητοποιεί ότι οι μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν την παραγωγικότητα και την ανάπτυξη δεν βελτιώνουν αναγκαστικά τις προοπτικές των οικονομικά ασθενέστερων· ότι το μεγάλο άλμα προς την κλιματική ουδετερότητα θα πέσει στο κενό αν δεν προστατευθούν τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά από την ενεργειακή φτώχεια· ότι η ευρωπαϊκή κυριαρχία δεν συγκινεί πολίτες που νιώθουν ότι η τεχνολογία και η παγκοσμιοποίηση τους έχουν αφαιρέσει κάθε αίσθηση ελέγχου επί της ζωής τους.

Η κοινωνική συνοχή, το αρραγές μέτωπο απέναντι σε αιμοδιψείς δικτάτορες, η ίδια η επιβίωση της Ευρώπης ως ένα φιλελεύθερο εγχείρημα με κοινωνικό πρόσωπο, θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από τη δεύτερη θητεία του.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X