ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μακρόν: Ανακούφιση μεν αλλά τα σύννεφα παραμένουν

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για την πρόταση δυσπιστίας έγινε δεκτό από την πλευρά του Εμανουέλ Μακρόν με ανακούφιση αλλά τα αγκάθια παραμένουν

Kathimerini.gr

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για την πρόταση δυσπιστίας έγινε δεκτό από την πλευρά του Εμανουέλ Μακρόν με ανακούφιση, διότι περιθώρια για ανέμελους πανηγυρισμούς στη Γαλλία πλέον δεν υπάρχουν.

Εάν η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού ήταν ένα κορυφαίας σημασίας «τεστ πολιτικής επιβίωσης» για την κυβέρνηση της Ελιζαμπέτ Μπορν και τον ίδιο τον Μακρόν, τότε ο Γάλλος πρόεδρος και η εκλεκτή του πρωθυπουργός κατάφεραν μέσα (και) από αυτήν τη δοκιμασία να βγουν πολιτικά ζωντανοί.

Συνολικά 278 βουλευτές, σε σύνολο 577, υπερψήφισαν την πρόταση μομφής, την πρώτη από τις συνολικά δύο που είχαν κατατεθεί, η οποία είχε και τις περισσότερες πιθανότητες να υπερψηφιστεί καθότι πολυκομματική σε αντίθεση με τη δεύτερη που είχε προέλθει μόνο από την ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό (RN) της Μαρίν Λεπέν. Για να περάσει, ωστόσο, η πρόταση δυσπιστίας, απαιτούνταν τουλάχιστον 287 ψήφοι, όπερ σημαίνει ότι η κυβέρνηση προς το παρόν επιβιώνει και ο δρόμος παράλληλα ανοίγει για την υιοθέτηση των προωθούμενων αλλαγών στο συνταξιοδοτικό, που ανεβάζουν την ηλικία συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη.

 

Η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν (AP Photo/Lewis Joly)

Η πλευρά Μακρόν θα μπορούσε τώρα να παρουσιαστεί προσωρινά ανακουφισμένη πλην όμως περιθώρια για επανάπαυση πλέον δεν υπάρχουν. Αντιθέτως, προτού καν συμπληρώσει έναν χρόνο από την επανεκλογή του στην προεδρία (ήταν Απρίλιος του 2022 όταν επανεξελέγη), ο 45χρονος Μακρόν ήδη μετρά διόλου ευκαταφρόνητη φθορά (το ποσοστό της δημοτικότητάς του έχει υποχωρήσει στο 28% σύμφωνα με πρόσφατη σφυγμομέτρηση των IFOP-JDD), κι αυτό μάλιστα μέσα σε ένα πλαίσιο κάθε άλλο παρά ευνοϊκών για τον ίδιο και το κόμμα του συνθηκών.    

Η προσκείμενη στον Μακρόν και στην κυβέρνηση κοινοβουλευτική ομάδα δεν έχει, πια, την πλειοψηφία στην εθνοσυνέλευση (με 250 έδρες σε σύνολο 577). Το γεγονός ότι καταφέρνει να περνά νομοσχέδια και να βγαίνει πολιτικά ζωντανή μέσα από προτάσεις δυσπιστίας, το χρωστά στους 61 βουλευτές της κεντροδεξιάς ομάδας των Républicains που δεν έχει ενταχθεί επισήμως στο κυβερνητικό μπλοκ αλλά στέλνει «σωσίβια» προς την πλευρά της Ελιζαμπέτ Μπορν.

Οι επόμενες εκλογές ωστόσο στη χώρα αναμένονται το 2027 και μέχρι τότε η φθορά για την κυβέρνηση και τον πρόεδρο ενδέχεται να έχει πάρει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις, ενώ παράλληλα τριγμοί υπάρχουν εσωτερικά και στην ομάδα των Ρεπουμπλικανών που μπορεί κάποια στιγμή, ανάλογα με τις εξελίξεις, να σταματήσουν να σώζουν την κυβέρνηση στα δύσκολα.

«Ο Γάλλος πρόεδρος επιβίωσε από μια εξέγερση στην εθνοσυνέλευση αλλά τώρα αντιμετωπίζει την προοπτική παρατεινόμενων κοινωνικών αναταραχών σε ολόκληρη τη χώρα», σημειώνει σε ανάλυσή του το Politico, ενώ και το πρακτορείο Reuters βλέπει ένα πολιτικά δύσκολο μέλλον για τον Μακρόν και τη νυν κυβέρνηση.

Η αποτυχία του κεντρώου προέδρου να εξασφαλίσει αρκετή υποστήριξη στο κοινοβούλιο για να θέσει σε ψηφοφορία τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, έχει υπονομεύσει τη μεταρρυθμιστική του ατζέντα και έχει αποδυναμώσει την ηγεσία του, σημειώνει σε δική του ανάλυση το Reuters, με φόντο την κίνηση του Μακρόν να ενεργοποιήσει το άρθρο 49.3 του Συντάγματος που του δίνει να περάσει τις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό παρακάμπτοντας την εθνοσυνέλευση και χωρίς προηγούμενη ψηφοφορία εκεί.

Αναλυτές της Barclays εκτιμούν, σύμφωνα με το Reuters, ότι η κυβέρνηση «θα αποδυναμωθεί σημαντικά, ενώ και οι κοινωνικές διαμαρτυρίες κατά της μεταρρύθμισης πιθανότατα θα συνεχιστούν για μερικές εβδομάδες, κάτι που θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τη γαλλική οικονομία».

Τα συνδικάτα διαμηνύουν ότι θα συνεχίσουν να διαδηλώνουν και να απεργούν, αν και αναμένεται κάποια στιγμή ότι θα αρχίσει να παρατηρείται κόπωση και από τη δική τους πλευρά, ενώ και η γαλλική αντιπολίτευση δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να σταθεί ενωμένη σε κοινό μέτωπο απέναντι στην κυβέρνηση παρά την ένταση και την πόλωση.  

Επόμενη στάση: Συνταγματικό δικαστήριο

Κόμματα της αντιπολίτευσης (NUPES, RN) έχουν ανακοινώσει ότι θα φέρουν τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού ενώπιον του συνταγματικού δικαστηρίου ως «αντισυνταγματική». «Εν ολίγοις, ο νέος νόμος για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος έχει εγκριθεί, αλλά δεν μπορεί ακόμη να εφαρμοστεί», σημειώνει το γαλλικό δίκτυο France24.

Σενάρια ανασχηματισμού και αλλαγής πρωθυπουργού  

Τα προβλήματα, με άλλα λόγια, συνεχίζονται για τον Μακρόν ο οποίος ενδέχεται μάλιστα το προσεχές διάστημα, όπως αναφέρει το Politico επικαλούμενο φήμες και εικασίες, να απομακρύνει την Ελιζαμπέτ Μπορν από την πρωθυπουργία στο πλαίσιο κυβερνητικού ανασχηματισμού.  

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση