ΚΥΠΕ
Την ικανοποίησή τους για την έγκριση από το Συμβούλιο της ΕΕ της πρότασης της Κομισιόν για απλοποίηση των κανονισμών για τα ταξίδια εντός της ΕΕ εξέφρασαν σε κοινή δήλωσή τους την Τρίτη η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου και ο Επίτροπος Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέιντερς.
Σύμφωνα με τους δύο Επίτροπους, τα κράτη μέλη «επιβεβαίωσαν εκ νέου ότι η κατοχή ενός έγκυρου Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID της ΕΕ θα πρέπει, καταρχήν, να επαρκεί για τα ταξίδια όσο διαρκεί η πανδημία», θέτοντας το πιστοποιητικό «στο επίκεντρο της συντονισμένης μας προσέγγισης».
«Είναι σημαντικό τα κράτη μέλη να δώσουν συνέχεια στη συμφωνία αυτή και να εφαρμόσουν χωρίς καθυστέρηση τους συμφωνημένους κανόνες. Κάθε κράτος μέλος αποφασίζει με βάση τις περιστάσεις που αντιμετωπίζει» επεσήμαναν, υπενθυμίζοντας όμως πως η μετάλλαξη Όμικρον «έχει πλέον εξαπλωθεί σε ολόκληρη την Ευρώπη και είναι καιρός να εξετάσουμε το ενδεχόμενο να παύσουν τα πρόσθετα ταξιδιωτικά μέτρα που έχουν λάβει ορισμένα κράτη μέλη τις τελευταίες εβδομάδες, τα οποία κάνουν τα ταξίδια πιο δύσκολα και λιγότερο προβλέψιμα σε ολόκληρη την ΕΕ».
«Καλούμε τώρα όλα τα κράτη μέλη να εφαρμόσουν γρήγορα τους κοινούς κανόνες ώστε να διασφαλιστεί ο συντονισμός και η σαφήνεια για τους πολίτες και τους ταξιδιώτες μας» τονίζουν οι Επίτροποι
Υπενθυμίζεται πως βάσει της απόφασης του Συμβουλίου της ΕΕ την Τρίτη, το κυριότερο κριτήριο όσον αφορά τα ταξίδια εντός της ΕΕ θα είναι πλέον η εμβολιαστική κατάσταση ή η κατοχή αρνητικού τεστ ή η πρόσφατη ανάρρωση από τον COVID-19, και όχι η επιδημιολογική κατάσταση στην περιοχή αναχώρησης του ταξιδιώτη.
Οι δύο Επίτροποι τόνισαν πως από την αρχή της πανδημίας η Κομισιόν έχει προτείνει λύσεις «για να διασφαλιστεί και να διευκολυνθεί η ασφαλής και ελεύθερη κυκλοφορία στο πλαίσιο των υγειονομικών μέτρων που έγιναν αναγκαία λόγω της πανδημίας».
«Ο στενός συντονισμός σε επίπεδο ΕΕ έχει ουσιαστική σημασία, όχι μόνο για τη λειτουργία της ενιαίας αγοράς, αλλά ιδίως για να εξασφαλιστεί η σαφήνεια και η ασφάλεια για τα άτομα που ταξιδεύουν εντός της ΕΕ» υπογράμμισαν.
«Η σαφήνεια και η προβλεψιμότητα για τους πολίτες μας έχουν καίρια σημασία προκειμένου να είναι ασφαλή τα ταξίδια, και αυτό επιτυγχάνεται μέσω του καθιερωμένου και πολύ επιτυχημένου Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID της ΕΕ» πρόσθεσαν, σημειώνοντας ότι το γεγονός πως έχουν εκδοθεί πάνω από 1,2 δισεκατομμύρια πιστοποιητικά «καταδεικνύει την επιτυχία του εργαλείου αυτού, το οποίο έχει καθιερωθεί σε ολόκληρη την ΕΕ και παγκοσμίως».