ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κορωνοϊός: Στην Κίνα αναρωτιούνται αν το Μουντιάλ εξελίσσεται σε άλλο πλανήτη

Γιατί δεν φοράνε μάσκες, γιατί στις εξέδρες δεν τηρούνται αποστάσεις;

Η δυναμική του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ -ως ποδοσφαιρικό προϊόν κι όχι μόνο- διαπερνά οριζοντίως την κινεζική κοινωνία, καθώς προκαλεί σειρά ερωτημάτων που βρίσκουν τη ρίζα τους στην πανδημία: Γιατί δεν φοράνε μάσκες, γιατί στις εξέδρες δεν τηρούνται αποστάσεις;

Στην Κίνα η πολιτική του «μηδενικού Covid» διατηρείται και έχει προκαλέσει κόπωση με μεγάλο μέρος της κοινωνίας. Με δεδομένο ότι το ποδοσφαιρικό θέαμα είναι ανοιχτό και δύσκολα η εικόνα του εμπίπτει σε λογοκρισία, η σύγκριση που προκύπτει αυτομάτως από τα όσα συμβαίνουν στο Κατάρ είναι αναπόφευκτη. Και οι Κινέζοι πολίτες εγείρουν ένα μεγάλο «γιατί;».

Αξίζει να σημειωθεί ότι –αυτή τη στιγμή- η Κίνα καταγράφει τον υψηλότερο αριθμό καθημερινών κρουσμάτων Covid από την έναρξη της πανδημίας, παρά τα αυστηρά μέτρα που έχουν σχεδιαστεί. Πολλές μεγάλες πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Πεκίνου και του Γκουανγκζού, καταγράφουν αύξηση στα κρούσματα.

Οι κινεζικές αρχές πασχίζουν να ανακόψουν την εξάπλωσή του ιού με την εφαρμογή αυστηρών μέτρων: Μαζικά τεστ, απαγόρευση μετακινήσεων και τακτική μηδενικού covid ανά περίπτωση.

Το BBC αφιερώνει εκτενές αφιέρωμα στο πώς η Κίνα και η κοινωνία της εν γένει προσλαμβάνει το εν εξελίξει Μουντιάλ. Σημειώνει ότι τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης δίνουν έμφαση στο Παγκόσμιο Κύπελλο, σημειώνοντας ωστόσο ότι οι αγώνες πυροδοτούν την απογοήτευση, ότι οι άνθρωποι στη χώρα μένουν εκτός της χαράς.

Πέραν του γεγονότος ότι η εθνική ομάδα ανδρών της Κίνας δεν προκρίθηκε στη διοργάνωση, οι σκηνές των πανηγυρισμών χωρίς μάσκες και οι θορυβώδεις συγκεντρώσεις στο Κατάρ έχουν εκνευρίσει τους Κινέζους τηλεθεατές, οι οποίοι έχουν αποθαρρυνθεί από το να συγκεντρώνονται για να παρακολουθήσουν τους αγώνες.

Πολλοί έχουν χρησιμοποιήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο για να διαμαρτυρηθούν διαδικτυακά για τις στρατηγικές της Κίνας όσον αφορά στην πανδημία. Η χώρα διατηρεί μια πολιτική μηδενικού Covid, όπου ολόκληρες κοινότητες είναι αποκλεισμένες για μεμονωμένα κρούσματα του ιού, προκειμένου να αποτραπεί η εξάπλωση.

Το ποδόσφαιρο είναι πολύ δημοφιλές στην Κίνα. Ο Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ είναι γνωστός λάτρης του αθλήματος και έχει πει στο παρελθόν ότι είχε ένα όνειρο για τη χώρα, να κερδίσει το Παγκόσμιο Κύπελλο. Οι αγώνες προβάλλονται στο εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV και τα κρατικά μέσα ενημέρωσης προσπάθησαν να ενισχύσουν την «παρουσία» της Κίνας.

Οι Global Times ανέφεραν πώς τα προϊόντα που παράγονται στην Κίνα «από λεωφορεία μέχρι το στάδιο [Lusail], ακόμη και οι κινεζικές μονάδες κλιματισμού εκπροσωπούνται καλά στην διοργάνωση». Αλλά είναι προφανές ότι ο Covid-19 έχει βάλει φρένο στους εορτασμούς.

Στις μεγάλες πόλεις, τα κρούσματα οδήγησαν στο κλείσιμο για άλλη μια φορά μη βασικών επιχειρήσεων και οι πολίτες να καλούνται να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους.

Η εφημερίδα Global Times αναφέρει ότι, χωρίς ανοιχτά μπαρ και καφετέριες, ορισμένοι οπαδοί «επιλέγουν να παρακολουθήσουν τους αγώνες στο σπίτι με τις οικογένειές τους».

Οι πτήσεις μεταξύ Κατάρ και Κίνας παραμένουν επίσης αυστηρά περιορισμένες για όσους ελπίζουν να παρακολουθήσουν την εκδήλωση από κοντά. Πολλοί αισθάνονται οξεία απομόνωση παρακολουθώντας την εφετινή διοργάνωση.

Μια ανοιχτή επιστολή, που αμφισβητούσε τις συνεχιζόμενες πολιτικές της χώρας κατά του μηδενικού Covid και ρωτούσε εάν η Κίνα ήταν «στον ίδιο πλανήτη» με το Κατάρ, διαδόθηκε γρήγορα την Τρίτη στα κινητά τηλέφωνα μέσω του WeChat, προτού λογοκριθεί.

Τα σχόλια στο κοινωνικό δίκτυο Weibo -που μοιάζει με το Twitter– είναι γεμάτα με αναφορές, ότι η παρακολούθηση των αγώνων κάνει τους Κινέζους να νιώθουν χωρισμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο.

Κάποιοι υπογραμμίζουν το πόσο «περίεργο» είναι να βλέπεις εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να συγκεντρώνονται, χωρίς μάσκες ή πρόσφατο τεστ Covid-19. «Δεν υπάρχουν ξεχωριστές θέσεις ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να διατηρούν κοινωνικές αποστάσεις και δεν υπάρχει κανείς ντυμένος με ιατρικά ρούχα. Αυτός ο πλανήτης έχει διχαστεί πραγματικά», λένε. «Στη μια πλευρά του κόσμου, υπάρχει το καρναβάλι που είναι το Παγκόσμιο Κύπελλο, από την άλλη υπάρχουν κανόνες για να μην επισκέπτεστε δημόσιους χώρους για πέντε ημέρες», τόνισε ένας Κινέζος χρήστης.

Κάποιοι λένε ότι δυσκολεύτηκαν να εξηγήσουν στα παιδιά τους γιατί οι σκηνές από το Παγκόσμιο Κύπελλο είναι τόσο διαφορετικές από εκείνες που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι στο σπίτι. Υπάρχουν πολλοί στην Κίνα, ωστόσο, που έχουν επικρίνει την κατάσταση στο Κατάρ, τη στιγμή που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξακολουθεί να αποκαλεί τον Covid-19 «οξεία παγκόσμια έκτακτη ανάγκη».

Τα περιοριστικά μέτρα στην Κίνα δεν έχουν τέλος. Αυτή την εβδομάδα, ο εκπρόσωπος της Εθνικής Επιτροπής Υγείας «προειδοποίησε για τυχόν χαλάρωση στην πρόληψη και τον έλεγχο της επιδημίας» και ζήτησε «πιο αποφασιστικά και αποφασιστικά μέτρα» για να τεθούν υπό έλεγχο τα κρούσματα.

Οι τοπικές κυβερνήσεις στις μεγάλες πόλεις έχουν επανεισαγάγει τα μαζικά τεστ και τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς και έστειλαν μήνυμα τύπου «μένουμε σπίτι». Όμως, μετά από τρία χρόνια μέτρων, ο κόσμος είναι απογοητευμένος και κουρασμένος, με αποτέλεσμα να πυκνώνουν οι διαμαρτυρίες τον τελευταίο μήνα.

Οι εικόνες δε που έρχονται από το Κατάρ δεν ενισχύουν το αίσθημα της ψυχραιμίας και της εγκαρτέρησης. Το αντίθετο…

Πληροφορίες: BBC

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση