ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κομισιόν - Μέτρα διασφάλισης της προμήθειας κτηνιατρικών φαρμάκων από Μεγάλη Βρετανία

Σε Βόρειο Ιρλανδία, Κύπρο και Μάλτα

ΚΥΠΕ

Συγκεκριμένα βήματα για διασφάλιση της συνεχιζόμενης προμήθειας κτηνιατρικών φαρμάκων στη Βόρεια Ιρλανδία από το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο (δηλαδή τη νήσο της Μεγάλης Βρετανίας), αλλά και σε Κύπρο, Ιρλανδία και Μάλτα, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαρός Σέφτσοβιτς.

«Με χαρά ανακοινώνω πως η Κομισιόν έχει κάνει σήμερα βήματα για να διασφαλίσει τη συνεχή παροχή κτηνιατρικών φαρμάκων στη Βόρεια Ιρλανδία - αλλά επίσης και σε Κύπρο, Ιρλανδία και Μάλτα» δήλωσε σχετικά ο κ. Σέφτσοβιτς.

«Η απόφαση αυτή σημαίνει πως οι πολίτες και οι επιχειρήσεις εκεί θα συνεχίσουν να έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν ιατρικά κτηνιατρικά προϊόντα από το Ηνωμένο Βασίλειο» εξήγησε.

Σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο της Επιτροπής, κατά το περασμένο έτος η Ευρωπαϊκή Ένωση «εργάστηκε ακούραστα» για να διευκολύνει την εφαρμογή επί του εδάφους του Πρωτοκόλλου για την Ιρλανδία/ Βόρεια Ιρλανδία.

«Έχουμε επιδείξει αποφασιστικότητα να βρούμε με την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου κοινές λύσεις που να δουλεύουν για όλες τις κοινότητες στη Βόρειο Ιρλανδία, προστατεύοντας την Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής» του Μπέλφαστ, πρόσθεσε.

Ο κ. Σέφτσοβιτς υπογράμμισε πως τα κτηνιατρικά φάρμακα είναι απαραίτητα για την υγεία και την ευημερία των ζώων, για την ασφάλεια των τροφίμων και τη δημόσια υγεία.

Ως αποτέλεσμα του Brexit, συνέχισε, οι κανόνες της ΕΕ στον τομέα αυτό δεν ισχύουν πλέον γενικά στο Ηνωμένο Βασίλειο, ωστόσο στη βάση του Πρωτοκόλλου οι κανόνες αυτοί συνεχίζουν να ισχύουν ειδικά στη Βόρειο Ιρλανδία. Έτσι, σημείωσε, «αποφεύγεται ένα σκληρό σύνορο στο νησί της Ιρλανδίας - που είναι κοινός στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου».

«Έχουμε ακούσει προσεκτικά τις ανησυχίες που ήγειραν τα ενδιαφερόμενα μέρη, ειδικά εκείνα στη Βόρειο Ιρλανδία» επεσήμανε, προσθέτοντας πως η Κομισιόν κατανοεί αυτές τις ανησυχίες και για αυτό προχωρεί σε συγκεκριμένα βήματα.

«Μέσω της επέκτασης των σημερινών διευθετήσεων μέχρι τον Δεκέμβριο του 2025 δίνουμε άπλετο χρόνο προσαρμογής. Αυτή είναι μια πρακτική λύση για ένα πρακτικό πρόβλημα. Και υπογραμμίζει τη γνήσια δέσμευσή μας στο να συνεργαστούμε κατά εποικοδομητικό τρόπο με το Ηνωμένο Βασίλειο για να βρούμε συμφωνημένες λύσεις γύρω από το Πρωτόκολλο» όπως είπε.

Ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν εξέφρασε την ελπίδα πως οι θετικές ανακοινώσεις θα επεκταθούν και σε άλλους τομείς των συζητήσεων. «Είμαι πεπεισμένος ότι υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας για θετικό αποτέλεσμα, προς όφελος των ανθρώπων και των επιχειρήσεων στη Βόρειο Ιρλανδία» τόνισε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση