ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Εύα Καϊλή: Ακολουθώντας τα ίχνη της βαλίτσας

Η μυστική έφοδος στο σπίτι του Παντσέρι, οι ΜΚΟ-πλυντήρια και η αλυσίδα των στοιχείων που οδήγησαν στην Καϊλή

Για τους κατοίκους των Βρυξελλών οι τελευταίες εννιά ημέρες ήταν, λόγω του παγετού, οι δυσκολότερες ολόκληρης της χρονιάς, με τον υδράργυρο να μην ανεβαίνει πάνω από τους μηδέν βαθμούς Κελσίου. Για την Εύα Καϊλή, τον σύντροφό της Φραντσέσκο Τζόρτζι και τους υπόλοιπους πρωταγωνιστές του Qatargate, το διάστημα που μεσολάβησε από την προπερασμένη Παρασκευή μέχρι σήμερα ήταν το δυσκολότερο της ζωής τους.

Το έναυσμα για την ανάκριση φαίνεται να δόθηκε από την έκθεση μιας Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης, που αναφερόταν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Από το πολυτελές διαμέρισμά της σε νεόδμητη πολυκατοικία της οδού Wiertz, η Καϊλή βρέθηκε στα κρατητήρια της Δικαστικής Αστυνομίας και τελικά στις φυλακές του Αρεν, 7,5 χιλιόμετρα έξω από τις Βρυξέλλες. Το ίδιο δρομολόγιο ακολούθησαν ο σύντροφός της και πατέρας της 22 μηνών κόρης τους, ο Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής Αντόνιο Παντσέρι και ο επίσης Ιταλός δικηγόρος Νικόλο Ταλαμάνκα.

Διώκονται για διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος καθώς φέρεται να εισέπραξαν χρήματα για να προωθήσουν ευνοϊκές για τα συμφέροντα του Κατάρ, και δευτερευόντως του Μαρόκου, αποφάσεις από τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Στις Βρυξέλλες εάν θες να κλέψεις χρησιμοποιείς στιλό αντί για όπλο», σχολίασε ο Μπατσίβ, Μαροκινός οδηγός, που ζει και δουλεύει στη βελγική πρωτεύουσα ακούγοντας στο ραδιόφωνο τις εξελίξεις γύρω από την υπόθεση.

Οι τρεις Ιταλοί συλληφθέντες θα παραμείνουν έγκλειστοι για τουλάχιστον ένα μήνα, ενώ η ακρόαση της Καϊλή αναβλήθηκε για τις 22 Δεκεμβρίου. «Θα σχολιάσω την υπόθεση δημόσια μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Εδώ δεν είναι όπως στην Ελλάδα», δήλωσε στην «Κ» ο ελληνικής καταγωγής Βέλγος δικηγόρος της, Αντρέ Ριζόπουλος.

Η ομολογία του Τζόρτζι

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής επέλεξε να παραστεί ξεχωριστά ενώπιον του δικαστικού συμβουλίου με την ελπίδα ότι μπορεί να τύχει ευνοϊκότερης ποινικής μεταχείρισης. Μεσολάβησε εξάλλου η ομολογία ενοχής του Τζόρτζι, ο οποίος προσπάθησε να αθωώσει τη σύντροφό του, υποδεικνύοντας ταυτόχρονα ως εγκέφαλο του δικτύου διαφθοράς τον Παντσέρι και ως συμμετέχοντες σε αυτό ακόμη δύο εν ενεργεία ευρωβουλευτές.

Η «Κ» ήρθε σε επικοινωνία με τον συνήγορο του Τζόρτζι, Πιερ Μονβίλ, ο οποίος μέσω email διευκρίνισε ότι «για λόγους που γίνονται εύκολα αντιληπτοί δεν μπορώ να προβώ σε δηλώσεις».

Οι Βέλγοι δημοσιογράφοι, πάντως, που το μεσημέρι της Τετάρτης πολιορκούσαν τη δικαστική αίθουσα όπου είχαν μεταχθεί οι τρεις από τους τέσσερις κρατούμενους του Qatargate, ήταν σαφώς πιο εκδηλωτικοί. «Θα φάει γαλοπούλα στη φυλακή του Αρεν», σχολίασαν για την άλλοτε ευεργετημένη από τα ΜΜΕ Καϊλή, όταν ζητήσαμε να προβλέψουν την έκβαση της διαδικασίας, την ερχόμενη εβδομάδα.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, η Ελληνίδα ευρωβουλευτής επιχειρεί μέσω των συνηγόρων της να πείσει ότι δεν έχει σχέση με τα μετρητά στη βαλίτσα. Όμως η πρόσφατη δημόσια αναφορά της στο Κατάρ ως χώρα «πρωτοπόρο στα εργασιακά δικαιώματα» και η ψήφος της υπέρ του ανεξάρτητου εμιράτου σε ψηφοφορία που δεν είχε δικαίωμα να συμμετάσχει δυσκολεύουν σημαντικά την προσπάθειά της.

Πολλώ δε μάλλον όταν ενώπιον του εισαγγελέα, όπου οδηγήθηκε αμέσως μετά την προσαγωγή της, την προπερασμένη Παρασκευή, δήλωσε ότι είχε και στο παρελθόν δει στο σπίτι βαλίτσες και σακούλες με χρήματα σε δεσμίδες. Αυτό τουλάχιστον μετέφερε στην «Κ» άτομο με γνώση όσων διημείφθησαν τις πρώτες ώρες της κράτησης της Εύας Καϊλή.

Ο Ιταλός Αντόνιο Παντσέρι υπήρξε ευρωβουλευτής από το 2004 έως το 2019, οπότε έχασε την έδρα του. Την ίδια χρονιά ίδρυσε τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Fight Impunity» με αντικείμενο την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σε έκθεση της Ανεξάρτητης Επιτροπής Ηθικής της Κομισιόν με ημερομηνία «Δεκέμβριος 2020» αναφέρεται ότι η ΜΚΟ του Παντσέρι δεν χρηματοδοτούνταν από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά από ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα με έδρα την Αφρική.

Ο Φραντσέσκο Τζόρτζι εργαζόταν για λογαριασμό του Ιταλού πολιτικού όσο εκείνος ήταν ευρωβουλευτής και συνέχισε την περίοδο που, μέσω της ΜΚΟ, ο Παντσέρι επιδόθηκε σε ένα ανελέητο λόμπινγκ υπέρ των συμφερόντων του Κατάρ και του Μαρόκου.

«Τα χρήματα αυτά, τις 600.000 ευρώ, έπρεπε να τα παραδώσει ο σύντροφος της κ. Καϊλή στον πραγματικό κάτοχό τους» δήλωσε μεσοβδόμαδα ο Ελληνας δικηγόρος της οικογένειας Καϊλή, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, «δείχνοντας» τον Αντόνιο Παντσέρι, αποφεύγοντας όμως να τον κατονομάσει δημόσια.

«Η έρευνα είναι ακόμη στην αρχή. Είναι πιθανό να προκύψει εμπλοκή και άλλων πολιτικών στην υπόθεση. Όμως για εμάς είναι σημαντικό να μη δημιουργήσουμε την εικόνα στην κοινή γνώμη πως όλοι οι πολιτικοί είναι διεφθαρμένοι», μας είπε σε μια σύντομη κουβέντα στο γραφείο του, ο Κριστόφ Μπερτί, διευθυντής της εφημερίδας Le Soir που αποκάλυψε το Qatargate.

Ο τέταρτος από τους συλληφθέντες, Ιταλός δικηγόρος Νικολό Ταλαμάνκα, συμμετέχει σε μιαν άλλη ΜΚΟ απ’ αυτή του Παντσέρι με επωνυμία «No Peace without Justice». Αποστολή και αυτής, πάντως, η προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σύμπτωση ή μη, οι δύο οργανώσεις εμφανίζεται να έχουν την έδρα τους στην ίδια ακριβώς διεύθυνση: την οδό Ducale 41, στο κέντρο των Βρυξελλών.

Τα οχήματα

Οι διασυνδέσεις μεταξύ των ΜΚΟ, που στην περίπτωση του Qatargate μοιάζουν με οχήματα για τη διακίνηση «μαύρου» χρήματος, δεν σταματούν εδώ.

Η οργάνωση «No Peace without Justice» του Νικολό Ταλαμάνκα εμφανίζεται να συμμετέχει ως «συνεργάτης» σε μιαν άλλη, τρίτη, Μη Κυβερνητική Οργάνωση με επωνυμία «Right to Law» ή στα γαλλικά «Droit au droit».

Στην αρχική της ιστοσελίδα υπάρχει αναρτημένη μέσα σε ειδικό πλαίσιο μια έρευνα 250 σελίδων την οποία χρηματοδότησε με τίτλο «Undue Influence (Aπροκάλυπτη επιρροή)». Θέμα της έρευνας είναι η προσπάθεια όχι του Κατάρ αλλά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων να διεισδύσουν και να διαβρώσουν τους μηχανισμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Κατάρ και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ήρθαν σε ρήξη το 2017, με τα Εμιράτα να επιβάλλουν εμπάργκο στο Κατάρ, το οποίο ήρθη μόλις το 2021.

Εκείνη η έκθεση δημοσιοποιήθηκε στα τέλη Φεβρουαρίου 2022. Λίγους μήνες αργότερα, η ΕΥΠ του Βελγίου πραγματοποίησε μυστική έρευνα στο διαμέρισμα του Αντόνιο Παντσέρι στις Βρυξέλλες και βρήκε στο εσωτερικό του 1 εκατομμύριο ευρώ σε μετρητά. Δεν έχει αποσαφηνιστεί τι ήταν εκείνο που οδήγησε τις μυστικές υπηρεσίες στο διαμέρισμα του Παντσέρι. Κάποιες πληροφορίες, που όμως δύσκολα μπορούν να επιβεβαιωθούν, αναφέρουν ότι στο αεροδρόμιο Zάβεντεμ των Βρυξελλών λειτουργούν ειδικά scanners που εντοπίζουν χαρτονομίσματα σε αποσκευές.

«Για τα ευρήματα στο σπίτι του Παντσέρι ειδοποιήθηκαν η Εισαγγελία και το Γραφείο Καταπολέμησης Διαφθοράς της βελγικής αστυνομίας. Ξεκίνησαν μυστική έρευνα που οδήγησε στις συλλήψεις της προπερασμενης περασμένης Παρασκευής», εξήγησε ο Κριστόφ Μπερτί της Le Soir.

O Νικολό Ταλαμάνκα, πάντως, δεν χρησιμοποιούσε το αεροπλάνο για τα ταξίδια του από τη βελγική πρωτεύουσα προς το πατρικό του σπίτι, στην Ιταλία. «Προτιμούσε να οδηγεί επί 12 ώρες το αυτοκίνητό του, ακόμη και όταν επισκεπτόταν την Ιταλία για διάστημα δύο-τριών ημερών», σημείωσε στην «Κ» άτομο με καλή γνώση του θέματος.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Ποιες ανατροπές προοιωνίζεται για το εσωτερικό των ΗΠΑ, αλλά και την εξωτερική πολιτική, μια κυβέρνηση που σχηματίζεται ...
Kathimerini.gr
 |  ΚΟΣΜΟΣ
X