ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κοινά συμπεράσματα οικονομικού διαλόγου υιοθέτησαν οι 27, τα Δ.Βαλκάνια και η Τουρκία

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα, το ξέσπασμα της πανδημίας φέρνει τα κράτη μέλη της ΕΕ, τα Δυτικά Βαλκάνια και την Τουρκία με παρόμοιες πρωτοφανείς σημαντικές προκλήσεις για τη δημόσια υγεία

ΚΥΠΕ

Κοινά συμπεράσματα οικονομικού διαλόγου υιοθέτησαν σήμερα οι αντιπρόσωποι των κρατών μελών της ΕΕ, των Δυτικών Βαλκανίων και της Τουρκίας, της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας καθώς και εκπρόσωποι των κεντρικών τραπεζών των Δυτικών Βαλκανίων και της Τουρκίας. Οι προηγούμενοι συναντήθηκαν για τον ετήσιο διάλογο οικονομικής πολιτικής τους που στοχεύει στην προετοιμασία των Δυτικών Βαλκανίων και της Τουρκίας για τη μελλοντική συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα, το ξέσπασμα της πανδημίας COVID-19 φέρνει τα κράτη μέλη της ΕΕ, τα Δυτικά Βαλκάνια και την Τουρκία με παρόμοιες πρωτοφανείς σημαντικές προκλήσεις για τη δημόσια υγεία, τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες.

Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι είναι «ζωτικής σημασίας να διατηρηθεί ο διάλογος οικονομικής πολιτικής σε αυτές τις εξαιρετικές περιστάσεις ενόψει μιας κοινώς συντονισμένης αντίδρασης στην κρίση».

Οι συμμετέχοντες αναγνώρισαν «την ισχυρή αλληλεγγύη μεταξύ της ΕΕ και των Δυτικών Βαλκανίων και της Τουρκίας την οποία έχουν επιδείξει, παρέχοντας ιατρική και οικονομική βοήθεια για την καταπολέμηση της πανδημίας COVID-19 και συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση των κοινωνικοοικονομικών της επιπτώσεων στην περιοχή».

Χαιρέτισαν «τα μέτρα που έλαβαν τα Δυτικά Βαλκάνια και η Τουρκία για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού COVID-19» και αναγνώρισαν επίσης ότι «η θέσπιση προσωρινών μέτρων έκτακτης ανάγκης πρέπει να γίνει με διαφανή τρόπο και δεν πρέπει να υπονομεύει τις αρχές του κράτους δικαίου, της δημοκρατίας και των θεμελιωδών δικαιωμάτων».

Οι συμμετέχοντες «υποστήριξαν πλήρως τα Δυτικά Βαλκάνια και την Τουρκία στις αποφάσεις τους να επιτρέψουν στους αυτόματους δημοσιονομικούς σταθεροποιητές» και τα πρόσθετα διακριτικά μέτρα για να μετριάσουν τις αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη και την απασχόληση βραχυπρόθεσμα.

Πέραν ​​από τις βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις της κρίσης, οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι «ο διάλογος οικονομικής πολιτικής θα πρέπει να συνεχίσει να διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στον συντονισμό της πολιτικής ενόψει της μεσοπρόθεσμης ανάκαμψης μετά την κρίση».

Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η φετινή πολιτική καθοδήγησης θα επικεντρωθεί «σε μέτρα που παρέχουν άμεση απάντηση στη δημοσιονομική, οικονομική και κοινωνική πολιτική για τον μετριασμό του αντίκτυπου της πανδημίας καθώς και στη μετάβαση από αυτά τα βραχυπρόθεσμα σε πιο διαρθρωτικά μέτρα για την προώθηση της ανάκαμψης».

Προκειμένου να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα των οικονομιών μακροπρόθεσμα, τα μέτρα αυτά «πρέπει να λαμβάνουν δεόντως υπόψη τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την πράσινη μετάβαση, σύμφωνα με τις διεθνείς δεσμεύσεις». Είναι σημαντικό να ενσωματωθεί δεόντως «η προοπτική για την ισότητα των φύλων σε όλα τα μέτρα που λαμβάνονται για την προώθηση της απασχόλησης, της κοινωνικής προστασίας και της υγειονομικής περίθαλψης. Η ισχυρή ιδιοκτησία θα είναι το κλειδί για την επιτυχή εφαρμογή της από κοινού συμφωνημένης πολιτικής καθοδήγησης», αναφέρουν.

Συνολικά, οι συμμετέχοντες υπογράμμισαν τη δέσμευσή τους σε αυτή τη διαδικασία επιτήρησης και ενθάρρυναν τα Δυτικά Βαλκάνια και την Τουρκία να προωθήσουν την ισχυρή ανάκαμψη μέσω περαιτέρω βελτίωσης των μακροοικονομικών, δημοσιονομικών και διαρθρωτικών πολιτικών τους μεσοπρόθεσμα. Ο διάλογος θα συνεχιστεί το 2021, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής αυτών των συμπερασμάτων.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X