Kathimerini.gr
Yστερα από μία εβδομάδα «ανεπιτυχών», σύμφωνα με την εκτίμηση του Κρεμλίνου, διαβουλεύσεων με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, η Ρωσία ανεβάζει τους τόνους, απειλώντας ότι θα διακόψει τις συνομιλίες και αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποκτήσει στρατιωτική παρουσία στην Κούβα και τη Βενεζουέλα, εν είδει συμμετρικής απάντησης στην προς ανατολάς επέκταση του ΝΑΤΟ.
Μιλάει για διακοπή διαβουλεύσεων με τις ΗΠΑ και αποστολή στρατευμάτων σε Κούβα και Βενεζουέλα.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο RTV1, ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ της Ρωσίας, Σεργκέι Ριαμπκόφ, εκτίμησε ότι στις συνομιλίες με την Αμερικανίδα ομόλογό του Γουέντι Σέρμαν αλλά και στη σύνοδο του συμβουλίου Ρωσίας – ΝΑΤΟ υπήρξε «αδιέξοδο ή διαφορετικές προσεγγίσεις» και ότι η κυβέρνησή του δεν βλέπει τον λόγο να επανέλθει σε παρόμοιες συζητήσεις χωρίς αποτέλεσμα. Ερωτηθείς αν η Μόσχα σκέφτεται να εγκαταστήσει βάσεις στην Κούβα ή και τη Βενεζουέλα, ο Ρώσος αξιωματούχος απέφυγε να διαψεύσει ή να επιβεβαιώσει αυτές τις φήμες, υπενθύμισε όμως ότι ο πρόεδρος Πούτιν προειδοποίησε πρόσφατα ότι θα λάβει «στρατιωτικά – τεχνικά αντίμετρα» αν η Αμερική δεν σεβαστεί την κόκκινη γραμμή για μη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.
Σε παρόμοιο μήκος κύματος ο εκπρόσωπος Τύπου της ρωσικής προεδρίας, Ντμίτρι Πεσκόφ, αν και διέκρινε ορισμένα «θετικά στοιχεία και αποχρώσεις» στις αμερικανορωσικές συνομιλίες των Βρυξελλών, συνολικά τις έκρινε «ανεπιτυχείς», υποστηρίζοντας ότι η Ουάσιγκτον αρνείται να ικανοποιήσει τις κεντρικές αξιώσεις της χώρας του. Επιπλέον προειδοποίησε ότι αν ο Λευκός Οίκος υιοθετήσει τις προτάσεις Δημοκρατικών στο Κογκρέσο για επιβολή νέων, σοβαρότατων οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, αυτό θα οδηγήσει σε ανάλογης κλίμακας αντίμετρα και στην πλήρη «ρήξη» στις αμερικανορωσικές σχέσεις. Από την πλευρά του ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις πιέσεις των Αμερικανών για αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από τα σύνορα με την Ουκρανία. Χθες, το ουκρανικό πρόβλημα και οι σχέσεις Ρωσίας – Δύσης απασχόλησαν τη συνάντηση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, στη Βιέννη. Ο προεδρεύων της συνόδου, Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Ζμπίγκνιου Ράου, προειδοποίησε ότι ο κίνδυνος πολέμου στην ήπειρο είναι ισχυρότερος από κάθε άλλη φορά κατά τα τελευταία 30 χρόνια.