Ο δήμαρχος της Σαιντ-Ουέν, Καρίμ Μπουαμράν, το όνομα του οποίου βρέθηκε τους τελευταίους μήνες ξαφνικά στη δίνη της γαλλικής επικαιρότητας, παρουσίασε το βράδυ της Πέμπτης το νέο του πολιτικό κίνημα.
Στο στάδιο Μπάουερ, έδρα της ποδοσφαιρικής ομάδας Ρεντ Σταρ, ενώπιον ενός κοινού 4.000 ανθρώπων, δημοσιογράφων, αλλά και στελεχών των Γάλλων σοσιαλιστών, όπως ο πρώην πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, η Καρόλ Ντελγκά και ο ευρωβουλευτής Ραφαέλ Γκλικσμάν, ο 51χρονος παρουσίασε το όραμά του.
Το κίνημα La France humaine et forte («Ανθρώπινη και Ισχυρή Γαλλία»), ανθρωποκεντρικό όπως μαρτυρά και η ονομασία του, θα εστιάσει σε κοινωνικά ζητήματα, την οικολογία και την ασφάλεια.
Στην ομιλία του επικαλέστηκε κάποιες από τις οικουμενικές αξίες της Αριστεράς, ενώ τόνισε, μεταξύ άλλων, πως «είμαστε η Γαλλία του δημοκρατικού ιδεώδους, των δημοκρατικών θεμελίων. Φέρνουμε τους ανθρώπους κοντά για να ανασάνουμε μια νέα ελπίδα».
Παρ’ όλα αυτά, δεν δίστασε να ασκήσει κριτική στο LFI του Λουκ Μελανσόν, λέγοντας πως είναι μόνο λόγια. Επικριτικός εμφανίστηκε και απέναντι στον επικεφαλής του κεντροαριστερού σοσιαλιστικού κόμματος, Ολιβιέ Φορ, τον οποίο οι εσωκομματικοί αντίπαλοί του κατηγορούν πως είναι προσδεδεμένος στο άρμα του Μελανσόν, στερώντας από την αριστερή συμμαχία πιθανότητες διακυβέρνησης.
Αγνωστος στο ευρύ κοινό μέχρι το καλοκαίρι, το όνομά του ήρθε στο προσκήνιο ως ένα από τα πιθανά για τη γαλλική πρωθυπουργία, αλλά και λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων. Ομως, ποιος είναι ο δήμαρχος του βιομηχανικού αυτού προαστίου του Παρισιού που αποκαλείται και «Ομπάμα του Σηκουάνα»;
Ο «Ομπάμα του Σηκουάνα»
Ως το μεσαίο παιδί ενός αναλφάβητου Μαροκινού μετανάστη που ήρθε στο Παρίσι για να εργαστεί στις οικοδομές και να συντηρήσει την οικογένειά του, ο Μπουαμράν αξιοποίησε τη διεθνή λάμψη των Ολυμπιακών του Παρισιού για να προσελκύσει νέα προγράμματα, υποδομές και ευκαιρίες στην πόλη του, έτσι ώστε τα παιδιά, όπως είπε, «να γίνουν οι αρχιτέκτονες και όχι παθητικά θύματα της ζωής τους».
«Χρησιμοποιώ τους Ολυμπιακούς Αγώνες ως πολιτικό όπλο, με έναν ευγενή τρόπο, ώστε να ευαισθητοποιήσω και να αφυπνίσω μια ολόκληρη γενιά», δήλωνε προ εβδομάδων ο ίδιος. Το Σαιντ-Ουέν φιλοξένησε μέρος του Ολυμπιακού Χωριού και η δήμαρχος του Λος Αντζελες, Κάρεν Μπας συναντήθηκε με τον δήμαρχο αρκετές φορές, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2028 στην Καλιφόρνια, ενώ οι δύο πόλεις υπέγραψαν συμφωνία αδελφοποίησης.
Λίγο αργότερα ο Καρίμ Μπουαμράν γινόταν πρωτοσέλιδο στους New York Times, ενώ η γερμανική εφημερίδα Die Welt τον αποκαλούσε «Ομπάμα του Σηκουάνα».
Προτού ασχοληθεί με την πολιτική, ο Μπουαμράν εργαζόταν στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, για αμερικανικές εταιρείες όπως η RSA και η Aruba Networks. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η «πρώτη χώρα όπου ένιωσα να με σέβονται για τις ικανότητές μου» έχει πει για την εμπειρία του στη Σίλικον Βάλεϊ.
Μιλάει 5 γλώσσες, μεταξύ αυτών λατινικά και πορτογαλικά, ενώ έχει διατελέσει αντιπρόεδρος της Xirrus και υψηλόβαθμο στέλεχος στις εταιρείες Guidance Software και Bitglass.
Γεννημένος στο Σαιντ-Ουέν το 1973, εντάχθηκε στο Κομμουνιστικό Κόμμα το 1995. Την ίδια χρονιά, σε ηλικία 22 ετών, εξελέγη δημοτικός σύμβουλος, υπεύθυνος για τη νεολαία, τον αθλητισμό και στη συνέχεια για τις οικονομικές υποθέσεις. Το 2008 πήρε αποστάσεις από το Κομμουνιστικό Κόμμα για να ενταχθεί στο Σοσιαλιστικό όπου τον ανακάλυψε ο τότε πρώτος γραμματέας Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς, κάνοντάς τον έναν από τους εκπροσώπους του, το 2016.
Η πρώτη δημοτική θητεία
Ο Μπουαμράν εξελέγη δήμαρχος της Σαιντ-Ουέν, το 2020 και γρήγορα έγινε γνωστός για τη βελτίωση της ασφάλειας και την πάταξη της διακίνησης ναρκωτικών.
Μετριοπαθής προσώρας στις δημόσιες δηλώσεις του περί των φιλοδοξιών του για την κεντρική εξουσία, ο 51χρονος είναι βέβαιο πως βλέπει μακροπρόθεσμα, λένε οι αναλυτές. «Υπάρχει χρόνος. Είναι παράδοξο, αλλά είμαι αισιόδοξος, προσωπικότητες σαν εμάς αναδεικνύονται μέσα στην αταξία, γιατί ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε, έχουμε ανδρωθεί μέσα στην αταξία», είχε πει ο ίδιος στη Libération.
Στην περίπτωση που κάνει το μεγάλο βήμα, μπορεί να υπολογίζει στη στήριξη σημαντικών προσωπικοτήτων της γαλλικής πολιτικής και επιχειρηματικής ελίτ που δηλώνουν θαυμαστές του, όπως οι πρώην υπουργοί Κλεμάν Μποντ και Ζαν-Λουί Μπορλό, αλλά και ο τραπεζίτης –που άλλοτε αποκαλείτο «Τσε Γκεβάρα της οικονομίας»– Ματιέ Πιγκάς.
Πηγή: Liberation, Le Monde, TF1, ΝΥΤ