ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Καμπανάκι» για παγκόσμιες αναταράξεις από το νέο κινεζικό κύμα

Αγώνας να τοποθετηθούν νέες κλίνες στα νοσοκομεία

Σε αγώνα δρόμου έχουν αποδυθεί κινεζικές πόλεις σε όλη την επικράτεια ώστε να τοποθετηθούν νέες νοσοκομειακές κλίνες και να ετοιμαστούν σημεία ανίχνευσης πυρετού, την ώρα που οι Ηνωμένες Πολιτείες δηλώνουν ότι η αιφνιδιαστική απόφαση του Πεκίνου να αφήσει τον ιό… ελεύθερο προκαλεί παγκόσμια ανησυχία.

Στο Πεκίνο, φρουροί περιπολούσαν την είσοδο κρεματορίου για την COVID-19.

Η Κίνα ήρε αυτόν τον μήνα το αυστηρό καθεστώς μαζικών περιορισμών «μηδενικής COVID», που ναι μεν είχαν ανασχέσει σε μεγάλο βαθμό τον ιό για τρία χρόνια, αλλά με σημαντικό κόστος για την κοινωνία και τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.

Τώρα, καθώς ο ιός σαρώνει τη χώρα των 1,4 δισεκατομμυρίων ανθρώπων που δεν έχουν φυσική ανοσία, υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία για πιθανούς θανάτους, μεταλλάξεις του ιού και επιπτώσεις στην οικονομία και το εμπόριο.

«Γνωρίζουμε ότι κάθε στιγμή που ο ιός εξαπλώνεται έχει τη δυνατότητα να μεταλλαχθεί και να αποτελέσει απειλή για τους ανθρώπους παντού» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Νεντ Πράις, προσθέτοντας ότι η επιδημία του ιού στην Κίνα προκαλεί επίσης μια ανησυχία για την παγκόσμια ανάπτυξη.

Το Πεκίνο ανέφερε πέντε θανάτους που σχετίζονται με την COVID-19 την Τρίτη, μετά τα δύο της Δευτέρας, οι πρώτοι θάνατοι που αναφέρθηκαν εδώ και βδομάδες. Συνολικά, η Κίνα έχει αναφέρει μόλις 5.242 θανάτους από COVID από τότε που εμφανίστηκε η πανδημία στην κεντρική πόλη της Γουχάν στα τέλη του 2019, πολύ χαμηλός απολογισμός για τα παγκόσμια πρότυπα.

Ωστόσο, υπάρχουν αυξανόμενες αμφιβολίες ότι τα στατιστικά στοιχεία καταγράφουν τον πλήρη αντίκτυπο μιας ασθένειας που ξεσπά στις πόλεις μετά την κατάργηση των περιορισμών από την Κίνα, συμπεριλαμβανομένων των υποχρεωτικών τεστ στις 7 Δεκεμβρίου.

Εκτοτε, ορισμένα νοσοκομεία έχουν πλημμυρίσει, τα φαρμακεία έχουν αδειάσει από φάρμακα, ενώ πολλοί άνθρωποι έχουν μπει σε εκούσια lockdowns, επιβαρύνοντας τις υπηρεσίες παράδοσης.

Ορισμένοι ειδικοί στον τομέα της υγείας εκτιμούν ότι το 60% των ανθρώπων στην Κίνα -που ισοδυναμεί με το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού- θα μπορούσε να μολυνθεί τους επόμενους μήνες και ότι περισσότερα από 2 εκατομμύρια ενδέχεται να πεθάνουν.

Στο Πεκίνο, φρουροί περιπολούσαν την είσοδο κρεματορίου για την COVID-19, όπου δημοσιογράφοι του Reuters το Σάββατο είδαν μια μεγάλη σειρά νεκροφόρων και εργαζομένων με ειδικές στολές να μεταφέρουν τους νεκρούς. Το Reuters δεν μπόρεσε να διαπιστώσει εάν οι θάνατοι οφείλονταν στην COVID-19.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ και του Associated Press, ο αριθμός των νεκρών στην τελευταία έκρηξη της COVID-19 στην πρωτεύουσα της Κίνας αυξάνεται, καθώς οι εμπύρετοι ασθενείς σε κλινικές και η αύξηση των γραφείων κηδειών υποδηλώνουν διευρυνόμενο ξέσπασμα του ιού μετά τη χαλάρωση των αυστηρών κανονισμών περιορισμού. Ανεπίσημες αναφορές υποδηλώνουν εκτεταμένο κύμα νέων κρουσμάτων κορωνοϊού, ενώ συγγενείς θυμάτων και άτομα που εργάζονται σε γραφεία κηδειών δήλωσαν στο Associated Press ότι οι θάνατοι που συνδέονται με την COVID-19 αυξάνονται.

Με τους ανθρώπους να κάνουν τεστ και να αναρρώνουν στο σπίτι, η Κίνα δηλώνει ότι δεν είναι πλέον δυνατό να διατηρείται ακριβής αριθμός νέων κρουσμάτων, καθιστώντας πολύ πιο δύσκολο τον υπολογισμό του τρέχοντος κύματος μολύνσεων.

Οι κινεζικές Αρχές προσπαθούν ταυτόχρονα να πείσουν απρόθυμους ηλικιωμένους και άλλες ευπαθείς ομάδες να εμβολιαστούν, προφανώς με μέτρια επιτυχία. Τα κέντρα εμβολιασμού τις τελευταίες ημέρες ήταν σε μεγάλο βαθμό άδεια και δεν υπήρξε καμία σημαντική διαφημιστική καμπάνια στα μέσα ενημέρωσης που ελέγχονται εξ ολοκλήρου από το κράτος.

Το άλλο σημαντικό μέλημα είναι η συγκέντρωση πόρων για την υγεία σε μικρότερες πόλεις και την τεράστια αγροτική ενδοχώρα ενόψει της Πρωτοχρονιάς, που θα φέρει τους μετανάστες εργάτες στις πόλεις τους.

Προειδοποιήσεις από την Παγκόσμια Τράπεζα

Η Παγκόσμια Τράπεζα αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της οικονομίας της Κίνας, τόσο φέτος όσο και το 2023, με φόντο την επιβράδυνση της δραστηριότητας εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού και την κρίση στον τομέα των ακινήτων.

Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου αναμένεται φέτος να καταγράψει φέτος ανάπτυξη με ρυθμό 2,7% του ΑΕΠ και 4,3% το 2023, με βάση τις αναθεωρημένες προβλέψεις της Τράπεζας.

Ειδικοί φοβούνται ότι η χώρα θα αποδειχθεί ελλιπώς προετοιμασμένη για το κύμα μολύνσεων που θα φέρει το άνοιγμα της οικονομίας της, καθώς εκατομμύρια ηλικιωμένοι και άνθρωποι που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, όπως οι διαβητικοί, δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

«Οι αναπτυξιακές προοπτικές της Κίνας υπόκεινται σε μεγάλους κινδύνους» υπογραμμίζει η Παγκόσμια Τράπεζα, επικαλούμενη ιδίως «την αβέβαιη τροχιά της πανδημίας» και το πώς θα «συμπεριφερθούν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις».

Λόγω του φόβου πως θα μολυνθούν, πολλοί Κινέζοι μένουν σπίτι, γεγονός που συρρικνώνει την ιδιωτική κατανάλωση, ενώ μεγάλο μέρος των εμπορικών καταστημάτων έχει κλείσει.

Ταυτόχρονα, η Κίνα βιώνει κρίση άνευ προηγουμένου στον τομέα των ακινήτων, που ιστορικά συγκαταλέγεται στους κινητήρες της οικονομικής ανάπτυξής της. Ο τομέας, ο οποίος μαζί με τις κατασκευές συνεισφέρει πάνω από το ένα τέταρτο του κινεζικού ΑΕΠ, δυσκολεύεται ολοένα περισσότερο λόγω των μέτρων που έλαβε το Πεκίνο το 2020 για να μειωθούν τα υπέρογκα εταιρικά χρέη.

Επειτα από χρόνια ιλιγγιωδών αυξήσεων, οι πωλήσεις ακινήτων ξάφνου μειώνονται σε αρκετές κινεζικές πόλεις. Κατασκευαστικές και μεσιτικές εταιρείες δίνουν πλέον αγώνα για την ίδια την επιβίωσή τους.

«Οι επίμονες εντάσεις στον τομέα των ακινήτων μπορεί να έχουν πολύ μεγαλύτερες μακροοικονομικές και χρηματοοικονομικές επιπτώσεις» προειδοποιεί η Παγκόσμια Τράπεζα.

Με πληροφορίες από Reuters, Associated Press, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X