Kathimerini.gr
Kαλοκαίρι με καταχνιά αναμένει, για μία ακόμα χρονιά, την Ευρώπη, με το έκτο πανδημικό κύμα να βρίσκεται προ των πυλών και την COVID-19 να κάνει αισθητή την παρουσία της σε πολλά κράτη προκαλώντας χιλιάδες νέα κρούσματα και νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία. Η χρονική στιγμή που εμφανίζεται το νέο κύμα στη Γηραιά Ηπειρο είναι κρίσιμη, καθώς η ανοσία των εμβολίων φθίνει και η άρση των περιορισμών είναι καθολική. Σημαντική αύξηση κρουσμάτων και εισαγωγών στα νοσοκομεία καταγράφουν η Βρετανία, η Γαλλία, η Πορτογαλία, η Ολλανδία, η Γερμανία και η Ιταλία.
Οι ειδικοί υποδεικνύουν ως αιτία της πανδημικής έξαρσης τις δύο παραλλαγές της «Ομικρον», τα στελέχη ΒΑ.4 και ΒΑ.5. Την ίδια στιγμή, διατυπώνονται φόβοι ότι ο περιορισμός των διαγνωστικών τεστ και η χαλάρωση παρακολούθησης της εξέλιξης της πανδημίας αποτελούν σημαντικό πρόσκομμα στην άμεση ανίχνευση νέων μεταλλάξεων.
Ο δρ Πιοτρ Κραμάρζ, επικεφαλής της ομάδας παρακολούθησης της COVID-19 στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), τονίζει ότι τα στελέχη ΒΑ.4 και ΒΑ.5 έχουν αξιοσημείωτη δυνατότητα διαφυγής από την ανοσία και κατά συνέπεια κανένας πολίτης δεν βρίσκεται στο απυρόβλητο. Τόσο οι εμβολιασθέντες με τρεις δόσεις όσο και εκείνοι που νόσησαν στο παρελθόν δεν έχουν ικανοποιητική προστασία έναντι των νέων στελεχών. Επί του παρόντος, ωστόσο, δεν φαίνεται να προκαλούν βαρύτερα συμπτώματα.
Σε μια άλλη εξέλιξη, μελέτη επιστημόνων του βρετανικού Ανοικτού Πανεπιστημίου που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Lancet αναφέρει ότι ο κίνδυνος εμφάνισης «μακράς COVID», της επίμονης παρουσίας συμπτωμάτων μετά την οξεία φάση της λοίμωξης, είναι μικρότερος για εκείνους που μολύνθηκαν από την «Ομικρον» συγκριτικά με εκείνους που νόσησαν από τη μετάλλαξη «Δέλτα». Ειδικότερα, το 4% εκείνων που προσβλήθηκαν από την «Ομικρον» εμφανίζει συμπτώματα «μακράς COVID», ενώ το ίδιο συμβαίνει στο 10% εκείνων που αρρώστησαν από τη μετάλλαξη «Δέλτα».
Εντερική επιδημία
Mια ιδιαίτερα ανησυχητική ανακοίνωση έκανε την Πέμπτη το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας αναφερόμενο σε μια «οξεία εντερική επιδημία» που μαστίζει τους κατοίκους της απομονωμένης χώρας, λίγες εβδομάδες από την έξαρση της COVID-19. Το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο δεν ανέφερε τίποτα περισσότερο ούτε για την επιδημιολογική εικόνα, πόσα δηλαδή είναι τα κρούσματα, ούτε για την ακριβή φύση της νόσου. Οι αρχές της Νότιας Κορέας πιθανολογούν ότι η μυστηριώδης ασθένεια ενδέχεται να είναι είτε χολέρα είτε τυφοειδής πυρετός, κάτι που δεν είναι καθόλου ασυνήθιστο για τη Βόρεια Κορέα. Η Σεούλ προσφέρθηκε να παράσχει ιατροφαρμακευτική βοήθεια, αλλά η Πιονγιάνγκ την απέρριψε. Τα βορειοκορεατικά ΜΜΕ, πάντως, αναφέρουν ότι οι αρχές θα θέσουν σε καραντίνα όλους τους ασθενείς και ότι δημιουργούνται τέτοια κέντρα απομόνωσης σε όλη τη χώρα.
Δυτικοί πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η νέα επιδημία συνιστά το πλαίσιο για την ωραιοποίηση της εικόνας του Κιμ Γιονγκ Ουν στα μάτια του λαού του, καθώς ο ηγέτης εμφανίζεται στα τηλεοπτικά δελτία να διανέμει ιατρική βοήθεια στους πολίτες «εξαιτίας της ευγενούς προσήλωσής του στην ευζωία του λαού».