ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ιταλία: Επτά εφιάλτες στο δρόμο της Μελόνι

Μετά τη νίκη της στις εκλογές η ηγέτιδα του κόμματος Αδέλφια της Ιταλίας καλείται να προχωρήσει στον σχηματισμό κυβέρνησης σε μια δύσκολη περίοδο για την οικονομία

Μετά τη νίκη της στις εκλογές της 25ης Σεπτεμβρίου, η ηγέτιδα του κόμματος Αδέλφια της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, καλείται να προχωρήσει στον σχηματισμό κυβέρνησης σε μια δύσκολη περίοδο για την οικονομία.

Με την αντιπολίτευση να είναι κατακερματισμένη, οι αναλυτές προβλέπουν ότι η Μελόνι θα μπορούσε να παραμείνει στην εξουσία περισσότερο από τις προηγούμενες βραχύβιες κυβερνήσεις. Αλλά πιθανότατα δεν θα είναι μια εύκολη υπόθεση. Ακολουθούν οι επτά μεγάλες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει.

Δυσχερές οικονομικό κλίμα

Η Μελόνι αναλαμβάνει την εξουσία σε μια εποχή που η οικονομία της Ιταλίας βρίσκεται σε φάση επιβράδυνσης. Λόγω της εκτίναξης του ενεργειακού κόστους, ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2023 προβλέπεται χαμηλότερος του αναμενομένου, καθιστώντας ακόμα πιο δύσκολη τη διαχείριση του υψηλού δημόσιου χρέους (145,4% ως ποσοστό του ΑΕΠ). Η Μελόνι καλείται επίσης να αντιμετωπίσει τον αυξανόμενο πληθωρισμό και τα αυξανόμενα επιτόκια.

Έχει υποσχεθεί να μειώσει τους φόρους προκειμένου να τονώσει την ανάπτυξη, αλλά ενδεχόμενη αύξηση του ελλείμματος θα μπορούσε να της δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα. «Εάν η Μελόνι ξεφύγει από την τροχιά που χάραξε ο Ντράγκι, η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει έντονα αρνητικές αντιδράσεις από τις αγορές», δήλωσε ο οικονομολόγος Guido Tabellini.

Ο προϋπολογισμός

Στην κορυφή του παγόβουνου βρίσκεται ο προϋπολογισμός του 2023. Όταν η νέα κυβέρνηση αναλάβει τα καθήκοντά της, πιθανότατα στις αρχές Νοεμβρίου, θα χρειαστεί να στείλει ένα προσχέδιο προϋπολογισμού στις Βρυξέλλες για έγκριση, αλλά τα περιθώρια ελιγμών είναι περιορισμένα. Η Μελόνι θα χρειαστεί πολλά δισ. ευρώ για να μετριάσει τις συνέπειες από τις αυξήσεις στις τιμές ενέργειας, κάτι που αναμένεται να φέρει εμπόδια στην εκπλήρωση των προεκλογικών της υποσχέσεων, όπως το πάγωμα της αύξησης του ηλικιακού ορίου συνταξιοδότησης. Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει εντάσεις στον συνασπισμό.

Το σχέδιο ανάκαμψης

Η Ιταλία χρειάζεται χρήματα από τις Βρυξέλλες. Η νέα κυβέρνηση έχει προθεσμία μέχρι τον Δεκέμβριο για να εκπληρώσει 55 στόχους που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να εξασφαλίσει την επόμενη δόση από το ευρωπαϊκό σχέδιο ανάκαμψης ύψους 750 δισ. ευρώ.

Οι προεκλογικές δηλώσεις της Μελόνι σχετικά με την επαναδιαπραγμάτευση του σχεδίου ανάκαμψης είχαν σημάνει συναγερμό. Οι αντίπαλοί της υποστήριξαν ότι αυτό θα μπορούσε να διακινδυνεύσει ζωτικά κεφάλαια, ενώ ακόμη και ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι χαρακτήρισε την πρόταση «παράλογη και επικίνδυνη». Η Μελόνι οπισθοχώρησε, αλλά έθεσε ξανά την ανάγκη «αναθεώρησης» του σχεδίου λόγω του αυξημένου κόστους των πρώτων υλών.

Οι σύμμαχοί της

Η Μελόνι καλείται να συνεργαστεί με πολιτικούς, τους οποίους κατατρόπωσε στις εκλογές. Οι σύμμαχοί της ασπάζονται διαφορετικές θέσεις σε πολλά ζητήματα, όπως η περιφερειακή αυτονομία και το συνταξιοδοτικό. Επίσης, η ηγέτιδα της παράταξης Αδέλφια της Ιταλίας ζητά «ναυτικό αποκλεισμό» για τους μετανάστες από την Αφρική, ενώ ο Ματέο Σαλβίνι θέλει να προχωρήσει στην περικοπή ανθρωπιστικών προγραμμάτων.

Το υπουργικό

Η Μελόνι σχεδίαζε πριν από τις εκλογές να φέρει στο υπουργικό συμβούλιο κοινωνιολόγους και να στρατολογήσει υποψηφίους, όπως ο εισαγγελέας Κάρλο Νόρντιο. Ωστόσο θα δεχθεί πίεση από τους συμμάχους της, οι οποίοι αναμένουν θέσεις-κλειδιά σε υπουργεία, με αντάλλαγμα την υποστήριξή τους.

Ο Ματέο Σαλβίνι, ηγέτης της Λέγκας, θέλει να επιστρέψει στο υπουργείο Εσωτερικών, από όπου μπορεί να στηρίξει την αντιμεταναστευτική ατζέντα του.

Ο Μπερλουσκόνι θέλει το κόμμα του να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην κυβέρνηση, καθώς ισχυρίζεται ότι είναι ο εγγυητής της φιλοευρωπαϊκής γραμμής της Ιταλίας. Ο πόλεμος στην Ουκρανία περιπλέκει την κατάσταση για την Μελόνι, η οποία θέλει να αποφύγει τον διορισμό Ρωσόφιλων υπουργών.

Κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Η Μελόνι δεσμεύτηκε να παραμείνει ευθυγραμμισμένη με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ όσον αφορά τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και δήλωσε στον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι θα μπορούσε να υπολογίζει στη στήριξή της. Ωστόσο, ο Σαλβίνι ισχυρίζεται ότι οι κυρώσεις πλήττουν την Ιταλία περισσότερο από τη Ρωσία και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι συμφωνούν μαζί του.

Η Ευρώπη

Ενώ οι ηγέτες της Ουγγαρίας και της Πολωνίας δέχθηκαν με ικανοποίηση την εκλογή της Μελόνι, το Παρίσι και το Βερολίνο δεν μοιράζονται τον ίδιο ενθουσιασμό. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, η Μελόνι δήλωσε ότι για την ΕΕ, «το πάρτι τελείωσε», καθώς η Ιταλία θα υπερασπιστεί σθεναρά τα συμφέροντά της.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θέλει να έχει καλές σχέσεις με τη Ρώμη λόγω του κοινού τους ενδιαφέροντος για τη μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων της Ε.Ε. Ο ευρωβουλευτής του κόμματος Αδέλφια της Ιταλίας Nicola Procaccini δήλωσε στο POLITICO: «Είναι σημαντικό η Ιταλία να κάνει το παιχνίδι της».

Με πληροφορίες από Politico

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση