ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η ώρα της αλήθειας για Ερντογάν και αντιπολίτευση

Το αποτέλεσμα αναμένεται να καθορίσει την πορεία που θα ακολουθήσει τα επόμενα χρόνια η χώρα, η οποία δείχνει να βρίσκεται σήμερα σε ένα σταυροδρόμι

Kathimerini.gr

Περισσότεροι από 60 εκατομμύρια Τούρκοι ψηφοφόροι εκλήθησαν σήμερα στις κάλπες, για να εκλέξουν τον νέο πρόεδρο της χώρας και τους συνολικά 600 βουλευτές της νέας τουρκικής εθνοσυνέλευσης.

Ο 69χρονος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (επικεφαλής του κυβερνώντος κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης/AKP, δήμαρχος Κωνσταντινούπολης την περίοδο 1994-1998, πρωθυπουργός της Τουρκίας την περίοδο 2003-2014 και πρόεδρος της χώρας από το 2014 και έπειτα), ο 74χρονος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου (ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος/CHP και βουλευτής) και ο 55χρονος ανεξάρτητος Σινάν Ογάν (που προέρχεται από τον χώρο των εθνικιστών του MHP από το οποίο έχει όμως αποχωρήσει) είναι οι τρεις εναπομείναντες διεκδικητές της προεδρίας, έπειτα από την προ ημερών απόσυρση της υποψηφιότητας του Μουχαρέμ Ιντζέ.

Εάν δεν καταφέρει κανείς τους να εξασφαλίσει σήμερα πάνω από το 50% των ψήφων, τότε οι δύο με τα μεγαλύτερα ποσοστά θα περάσουν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που αναμένεται στις 28 Μαΐου.

Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου κοντράρονται για την πρώτη θέση, με τον υποψήφιο της τουρκικής αντιπολίτευσης να διατηρεί προβάδισμα ολίγων μονάδων, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

Πότε αναμένονται τα πρώτα αποτελέσματα

Οι κάλπες κλείνουν στις 5 το απόγευμα. Η ροή των επίσημων αποτελεσμάτων αναμένεται να ξεκινήσει, ωστόσο, από τις 9 το βράδυ και έπειτα.

Οι διπλές (προεδρικές και βουλευτικές) εκλογές της 14ης Μαΐου πραγματοποιούνται τρεις μήνες έπειτα από τον καταστροφικό σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου, που προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές στην Τουρκία, κυρίως στα νοτιοανατολικά, εκτοπίζοντας εκατομμύρια πολίτες και κοστίζοντας τη ζωή σε περισσότερα από 50.000 άτομα.

Το εκλογικό αποτέλεσμα αναμένεται να καθορίσει την πορεία θα ακολουθήσει η χώρα η οποία δείχνει να βρίσκεται σήμερα σε ένα σταυροδρόμι.

Από τη μία πλευρά, βρίσκεται το σύστημα Ερντογάν το οποίο ηγείται της Τουρκίας τα τελευταία 20 χρόνια, και από την άλλη η ενωμένη τουρκική αντιπολίτευση που ζητά την ψήφο των Τούρκων υποσχόμενη να αλλάξει όλα τα «κακώς κείμενα» της ερντογανικής εποχής.

Έξι αντιπολιτευόμενα τουρκικά κόμματα (CHP, İYİ, Saadet, DP, DEVA, Gelecek), η καλούμενη «Εθνική Συμμαχία», έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους, με προεδρικό υποψήφιο τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, θέλοντας να βάλουν ένα τέλος στην περίοδο της απόλυτης κυριαρχίας του Ερντογάν.

Από την άλλη πλευρά, στο πλευρό του νυν προέδρου, έχουν πάρει θέση τέσσερις παρατάξεις (AKP, MHP, BBP, YRP) του AKP συμπεριλαμβανομένου, η καλούμενη «Λαϊκή Συμμαχία» την οποία στηρίζουν και άλλες μικρότερες δυνάμεις (HÜDA PAR κ.ά.).

Οι Κούρδοι/φιλοκούρδοι του HDP έχουν δηλώσει ότι θα στηρίξουν την προεδρική υποψηφιότητα του Κιλιτσντάρογλου ενάντια στον Ερντογάν. Στις βουλευτικές εκλογές, ωστόσο, συμμετέχουν με έναν άλλο, δικό τους, συνασπισμό δυνάμεων (Labour and Freedom Alliance).

Σημειώνεται ότι οι Κούρδοι ψηφοφόροι αντιστοιχούν στο περίπου 15% με 20% του συνόλου των Τούρκων εκλογέων, πλην όμως μεταξύ αυτών υπάρχουν και ουκ ολίγοι ψηφοφόροι του Ερντογάν.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση