Kathimerini.gr
Το θέμα της ενδεχόμενης χρήσης δυτικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς από την Ουκρανία, που θα μπορούσαν να πλήξουν βαθιά μέσα στη ρωσική ενδοχώρα, έφερε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ η Ρωσία.
Ο Ρώσος πρεσβευτής, Βασίλι Νεμπένζια, είπε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι εάν οι δυτικές χώρες επιτρέψουν στην Ουκρανία να πραγματοποιήσει πλήγματα μεγάλης εμβέλειας στη Ρωσία, τότε οι χώρες του ΝΑΤΟ θα «διεξάγουν άμεσο πόλεμο με τη Ρωσία».
Εμμέσως πλην σαφώς, χρησιμοποίησε ως επιχείρημα την πυρηνική απειλή, λέγοντας ότι «τα γεγονότα είναι ότι το ΝΑΤΟ θα είναι άμεσο μέρος στις εχθροπραξίες εναντίον πυρηνικής δύναμης. Νομίζω ότι δεν πρέπει να το ξεχάσετε αυτό και να σκεφτείτε τις συνέπειες».
Η παρέμβαση αυτή έγινε ενώ βρίσκεται στις ΗΠΑ ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Κιρ Στάρμερ, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, για να συζητήσουν αν η Ουκρανία μπορεί να χρησιμοποιήσει βρετανικούς πυραύλους Storm Shadow σε στόχους εντός της ρωσικής επικράτειας.
Ωστόσο, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ δεν σχεδιάζουν να ανακοινώσουν σήμερα καμία νέα πολιτική για την Ουκρανία και τη χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς. «Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στη γνώμη μας σχετικά με την παροχή δυνατοτήτων επίθεσης μεγάλης εμβέλειας για την Ουκρανία για χρήση εντός της Ρωσίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι. «Δεν θα περίμενα καμία σημαντική ανακοίνωση αναφορικά με αυτό», μετά τις συζητήσεις μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και του Βρετανού πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ, πρόσθεσε.
Την Πέμπτη, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, είπε ότι αν υπάρξει απόφαση δυτικής χώρας να επιτρέψει στο Κίεβο να χρησιμοποιήσει τέτοια όπλα μεγαλύτερης εμβέλειας εναντίον στόχων εντός της Ρωσίας θα σήμαινε ότι το ΝΑΤΟ θα ήταν «σε πόλεμο» με τη Μόσχα, κλιμακώνοντας τη ρητορική του για τον πόλεμο στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο του 2022.
Μιλώντας σε δημοσιογράφος της ρωσικής κρατικής τηλεόρασης, ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι κάτι τέτοιο, «θα άλλαζε σημαντικά την ίδια τη φύση της σύγκρουσης. Θα σήμαινε ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ, οι ευρωπαϊκές χώρες, βρίσκονται σε πόλεμο με τη Ρωσία» και πρόσθεσε ότι η Ρωσία θα λάβει «κατάλληλες αποφάσεις με βάση τις απειλές που θα αντιμετωπίσουμε» ως αποτέλεσμα.
Ακολούθως, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε την Παρασκευή ότι ο Πούτιν έστειλε ένα σαφές μήνυμα στη Δύση σχετικά με τις συνέπειες που υπάρξουν αν επιτραπεί στην Ουκρανία να χτυπήσει ρωσικό έδαφος και ότι δεν υπήρχε αμφιβολία ότι το μήνυμα του Πούτιν είχε φτάσει σε αυτούς για τους οποίους προοριζόταν.
Πηγή: Reuters, Associated Press, The Guardian