ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η νέα γεωγραφία της ρωσικής ελίτ

Οι New York Times ρίχνουν φως σε μία διαφορετική διάσταση των αλλαγών που προκλήθηκαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία

Kathimerini.gr

Η απόφαση του Βλαντίμιρ Πούτιν να εισβάλει στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου προκάλεσε τεκτονικές αλλαγές – ίσως από το σημείο αυτό και μετά μιλάμε για έναν άλλο κόσμο, η Ιστορία γράφεται αλλιώς.

Οι New York Times ρίχνουν φως σε μία διαφορετική διάσταση των αλλαγών που προκλήθηκαν – αφορούν στις ρωσικές ελίτ και πώς η ζωή τους άλλαξε μετά τις δυτικές κυρώσεις.

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι οι μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις ήταν οι «παιδικές χαρές» για τους δισεκατομμυριούχους της Ρωσίας. Αλλά οι κυρώσεις απέκλεισαν για αυτούς ένα μεγάλο μέρος του κόσμου κι έτσι υποχρεώθηκαν σε μία νέα γεωγραφική ανάγνωση.

Προ της εισβολής στην Ουκρανία, ιδιωτικά τζετ από τη Μόσχα προσγειώνονταν ως επί το πλείστον στο Παρίσι, το Μιλάνο και τη Γενεύη. Αυτό δείχνει η ανάλυση των στοιχείων της έρευνας από τους ΝΥΤ για τη χρονική από την 1η έως την 24η Φεβρουαρίου.

 Η νέα γεωγραφία της ρωσικής ελίτ-1NYT
 

Από το σημείο αυτό και έως τις 21 Απριλίου, οι βασικοί προορισμοί της ρωσικής ελίτ αλλάζουν άρδην καθώς η Ευρώπη κλείνει τον εναέριο της χώρο για τα ρωσικά αεροσκάφη.

Αυτά πλέον προσγειώνονται κυρίως στην Κεντρική Ασία και στη Μέση Ανατολή.

Από τις 22 Απριλίου έως και τις 8 Μαΐου, ο προορισμός των πάμπλουτων Ρώσων  βρίσκει ένα νέο επίκεντρο: Το Ντουμπάι. Η ρωσική ελίτ απέκτησε καινούργιο προορισμό – οι ίδιοι χαριτολογώντας το αποκαλούν Ντουμπάισκ, σε μία προσπάθεια να του δώσουν ρωσικό ηχόχρωμα.Η νέα γεωγραφία της ρωσικής ελίτ-2ΝΥΤ

Το δημοσίευμα των ΝΥΤ συνεχίζει σημειώνοντας ότι μετά την εισβολή, ο φόβος για το κλείσιμο των συνόρων, των διεθνών κυρώσεων και η πιθανότητα φυλάκισης, οδήγησε χιλιάδες Ρώσους να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Δημοσιογράφοι, ακτιβιστές και εργαζόμενοι στον τομέα της τεχνολογίας έσπευσαν στην Αρμενία, τη Γεωργία και την Τουρκία — σχετικά προσιτές, κοντινές χώρες που επιτρέπουν στους Ρώσους να εισέρχονται χωρίς βίζα. Στην Ευρώπη, χώρες όπως η Γερμανία και η Λετονία δέχτηκαν Ρώσους φοβούμενοι διώξεις στο εσωτερικό.

Αλλά μια άλλη ομάδα Ρώσων -συμπεριλαμβανομένων επιχειρηματιών και διασημοτήτων- έκανε το Ντουμπάι, τη μεγαλύτερη πόλη στον Περσικό Κόλπο, βασικό προορισμό.

Πριν από την εισβολή, μόνο το 3% των ιδιωτικών πτήσεων που αναχωρούσαν από τη Ρωσία πετούσαν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, κυρίως στο Ντουμπάι, σύμφωνα με ανάλυση των ΝΥΤ, που βασίστηκε στην ανάλυση χιλιάδων αρχείων από την RadarBox.com, μια εταιρεία παρακολούθησης πτήσεων. Αυτό το ποσοστό αυξήθηκε στο 6% τις εβδομάδες μετά την έναρξη της εισβολής και στο 14% τον Μάιο.

Η νέα γεωγραφία της ρωσικής ελίτ-3

Τα αρχεία παρέχουν εντυπωσιακές αποδείξεις ότι οι δυτικές κυρώσεις έχουν καταφέρει να αλλάξουν δραστικά τις ζωές και τις συνήθειες της ρωσικής ελίτ. Η ανάλυση καταγράφει τόσο ιδιόκτητα αεροσκάφη όσο και τζετ που μισθώνονται από εμπορικές εταιρείες, αν και τα πρότυπα πτήσεων υποδηλώνουν ότι τα περισσότερα αεροσκάφη είναι ιδιωτικής ιδιοκτησίας. 

Πριν από την εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου, ακόμη και εν μέσω των παγωμένων σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Δύσης, οι πολυτελείς ευρωπαϊκές «παιδικές χαρές» στη Βρετανία, τη Γαλλία και την Ελβετία πρόσφεραν καταφύγια για τους πολύ πλούσιους Ρώσους.

Αλλά τώρα, με τον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο κλειστό για τα ρωσικά αεροσκάφη και τις ευρωπαϊκές χώρες να κατασχούν τα περιουσιακά στοιχεία των Ρώσων ολιγαρχών, οι εποχές της σύντομης πτήσης προς τη Γενεύη για ψώνια το Σαββατοκύριακο φαίνεται να έχουν τελειώσει.

Αντίθετα, μια νέα «πολεμική γεωγραφία» αναδύεται από τις αφίξεις των πλουσίων της Ρωσίας, που αναλύονται από τους ΝΥΤ.

Το Καζακστάν και η Τουρκία, χώρες που δεν εντάχθηκαν στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και που παρείχαν στέγη σε ρωσικές επιχειρήσεις που εγκαταλείπουν τη χώρα, έχουν γίνει κορυφαίοι προορισμοί.

Το Αζερμπαϊτζάν, μια πρώην σοβιετική δημοκρατία που εξακολουθεί να τρέφει στενούς δεσμούς τόσο με τη Ρωσία όσο και με την Ουκρανία, έχει επίσης επωφεληθεί από τα αυξημένα ταξίδια με ιδιωτικά τζετ. Αλλά καμία χώρα δεν έχει δει τόσο μεγάλο άλμα στους πλούσιους Ρώσους ταξιδιώτες όσο τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου το Ντουμπάι έχει αναδειχθεί ως ο κύριος κόμβος που συνδέει τη Μόσχα με τις πολυτελείς και επιχειρηματικές ευκαιρίες που προσφέρονται ακόμη από τον υπόλοιπο κόσμο.

«Πολλοί άνθρωποι δεν έχουν άλλη επιλογή», είπε η Ντάρια Πολιγκάεβα, Ρωσίδα δημοσιογράφος που μετακόμισε στο Ντουμπάι πριν από αρκετά χρόνια και τώρα βλέπει ένα κύμα συμπατριωτών να καταφθάνει. «Είναι ένα από τα λίγα μέρη όπου μπορείτε τώρα να μεταφέρετε την επιχείρησή σας, όπου υπάρχει αγορά, όπου μπορείτε να την αναπτύξετε και όπου εξακολουθείτε να έχετε μια αγορά διεθνών εταιρειών», πρόσθεσε. 

Η νέα γεωγραφία της ρωσικής ελίτ-4

Πολυεθνικές όπως η Goldman Sachs και η Google έχουν μεταφέρει υπαλλήλους με έδρα τη Μόσχα στο Ντουμπάι μετά την εισβολή.

Ένας από τους πιο γνωστούς εστιάτορες της Ρωσίας εργάζεται σε ένα νέο πρότζεκτ στο Ντουμπάι. Και μια εταιρεία ευεξίας με έδρα το Ντουμπάι άνοιξε πρόσφατα αυτό που λέει ότι είναι η πρώτη banya, – ρωσική σάουνα της πόλης.«Έπρεπε να το τροποποιήσουμε λίγο για το Ντουμπάι», είπε η διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας, Ντομινίκ Λάιρντ, εκτιμώντας ότι το 90% των πελατών της banya ήταν Ρώσοι. «Δεν μπορείς να πιεις βότκα στο ατμόλουτρο. Σίγουρα δεν μπορούν να είναι γυμνοί». 

Κατά τη διάρκεια των εορτών του Μαΐου στη Ρωσία, την Πρωτομαγιά και την Ημέρα της Νίκης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στις 9 Μαΐου, ορδές Ρώσων διασημοτήτων κατέβηκαν στο Ντουμπάι.

Η πιο εντυπωσιακή φιγούρα ανάμεσα τους: ο Ντμίτρι Κισέλιοφ, ο παρουσιαστής της εβδομαδιαίας προπαγανδιστικής εκπομπής στη ρωσική κρατική τηλεόραση, στην οποία απειλεί τακτικά τη Δύση με πυρηνική εξόντωση.

Στο Ντουμπάι φωτογραφήθηκε με ποτό στο χέρι, με βερμούδα και ροζ μαγιό.Η ανάλυση των New York Times δείχνει ότι ακόμη και εν μέσω των εντάσεων μεταξύ Μόσχας και Δύσης τις εβδομάδες πριν από την εισβολή στην Ουκρανία, ιδιωτικά τζετ έφταναν μαζικά από τη Ρωσία στην Ευρώπη.

Τις πρώτες τρεις εβδομάδες του Φεβρουαρίου, οι πιο δημοφιλείς προορισμοί τους ήταν η Γαλλία, η Ελβετία, η Βρετανία και η Γερμανία.

Μετά την εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου, ιδιωτικά τζετ συνέχισαν να πετούν έξω από τη Ρωσία — αλλά, στα τέλη Απριλίου, ουσιαστικά κανένα δεν κατευθυνόταν προς την Ευρώπη. Αντίθετα, πέρα από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, κατευθύνονται  και προς την Τουρκία, η οποία έχει προσφέρει ένα ασφαλές καταφύγιο για τα γιοτ και τα αεροσκάφη των Ρώσων ολιγαρχών, μολονότι πουλά φονικά drones στον στρατό της Ουκρανίας.

Το Καζακστάν, η μεγαλύτερη γεωγραφικώς χώρα της Κεντρικής Ασίας, έχει γίνει ένας ακόμη κόμβος για τις ρωσικές επιχειρήσεις. Εκεί η αμερικανική McKinsey μετέφερε αρχικά εκατοντάδες υπαλλήλους του γραφείου της στη Μόσχα, καθώς έβγαινε από τη ρωσική αγορά και ήταν ο τρίτος πιο δημοφιλής προορισμός για ιδιωτικά τζετ που αναχωρούσαν από τη Ρωσία μετά την εισβολή. 

Παρά τις διεθνείς κυρώσεις και το κλείσιμο του εναέριου χώρου, ορισμένοι ολιγάρχες της Ρωσίας συνέχισαν να πετούν σε όλο τον κόσμο μετά την εισβολή, σύμφωνα με την ανάλυση των ΝΥΤ. Το Ντουμπάι έγινε το κομβικό σημείο, με μεγιστάνες να σταθμεύουν τα τζετ τους εκεί.

Η νέα γεωγραφία της ρωσικής ελίτ-5

Περισσότερα από 70 παραμένουν σταθμευμένα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ή επέστρεψαν στη Ρωσία μόνο αφού είχαν εγκλωβιστεί εκεί για εβδομάδες.Ένα αεροπλάνο ιδιοκτησίας του Ρομάν Αμπράμοβιτς, πρώην ιδιοκτήτη της Τσέλσι, πέταξε στο Ντουμπάι λίγες μέρες μετά την επιβολή ατομικών κυρώσεων εναντίον Ρώσων.

Τον Ιούνιο, οι αμερικανικές αρχές εξέδωσαν ένταλμα για δύο από τα αεροπλάνα του κ. Αμπράμοβιτς, συμπεριλαμβανομένου του Dreamliner. Ισχυρίστηκαν ότι το αεροπλάνο είχε παραβιάσει τις αμερικανικές κυρώσεις όταν πέταξε προς τη Ρωσία στις 4 Μαρτίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X